Hoe groot is het gevaar van de e-sigaret in vergelijking met een gewone?

Ondanks er internationaal onder gezondheidsexperts een wetenschappelijke overeenstemming bestaat dat de e-sigaret minder risicovol is dan een gewone sigaret, is er de laatste maanden veel te doen rondom het gebruik ervan. In Amerika wordt gesproken over een mysterieuze longziekte. Wij vroegen ons af:

E-sigaretten zijn minder schadelijk dan sigaretten, maar hoe schadelijk?

Roken is slecht voor je gezondheid en erg verslavend, dat weten we. Het is dan ook niet voor niets dat je 18+ moet zijn om sigaretten te kunnen kopen. Ook de e-sigaret valt onder deze wet. Het is nu nog wel toegestaan te ‘vapen’ waar roken niet mag, tenzij dit anders is vermeld. Wettelijk wordt dit pas verboden vanaf 1 januari 2020.

Afgelopen jaren zijn steeds meer rokers overgestapt op e-sigaretten, omdat het serieus minder ongezond zou zijn. Wat is er nu waar en wat zijn fabels? Dat wilden wij ook wel weten.

Het onderzoek maar de e-sigaret

In april dit jaar kwam er nieuws naar buiten dat zich in de Verenigde Staten honderden mensen hebben gemeld met gezondheidsklachten en er zelfs sterfgevallen zijn. Het betrokken Amerikaanse onderzoekscentrum Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft inmiddels vitamine E-acetaat (een olie-achtig verdikkingsmiddel) geïdentificeerd als de zorgwekkende chemische stof waardoor mensen een longletsel hebben opgelopen. Naast vitamine E-acetaat werd in 82% van de verzamelde monsters illegale THC (het psychoactieve deel in cannabis) aangetroffen. Deze resultaten lijken een doorbraak in het onderzoek op te leveren, maar het moet nog worden afgerond om een definitieve uitspraak over de oorzaak van de gezondheidsklachten te geven.

Een CDC-functionaris zegt dat Vitamine E-acetaat ook in levensmiddelen en huidproducten zit en dan niet gevaarlijk is. Het CDC benadrukt dat er een verschil is tussen het doorslikken en inhaleren van bepaalde stoffen. De olieachtige druppels van vitamine E-acetaat zouden een plakkend laagje achterlaten aan de binnenkant van de longen. En dit is uiteraard gevaarlijk.

De gebruikte liquids zijn afkomstig van de zwarte markt en dus verboden. Gelukkig zijn in de Verenigde Staten inmiddels de eerste illegale handelaren gearresteerd.

Elektrisch dampen in Nederland

In Nederland zijn inmiddels ook veel rokers overgestapt op de elektronische sigaret. Deze rokers wilden het ‘roken’ nog niet opgeven, maar zoeken wel een alternatief. Bij een grootschalig Brits onderzoek komt naar voren dat de e-sigaret 95% minder schadelijk zou zijn dan een gewone sigaret. Volgens de onderzoekers brengen e-sigaretten wel risico’s met zich mee, maar zijn deze in vergelijking met traditionele sigaretten aanzienlijk lager. Toch is volgens onderzoek van het RIVM de damp van de e-sigaret schadelijk voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeert naar aanleiding van dit onderzoek dat de risico’s beperkt blijven bij incidenteel gebruik van e-sigaretten, bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het stoppen van roken.

De regels tussen de VS en Nederland verschillen als dag en nacht. Europa heeft erg strikte regels als het gaat om de productie van e-liquids. In de VS mag er bijvoorbeeld veel meer nicotine per ml in de vloeistoffen en de verpakkingen mogen groter zijn. Bij ons mag je maximaal 10 milliliter met maximaal 20 mg nicotine verkopen. De overheid kijkt hier streng op toe.

De e-liquids die zelf gemaakt worden of gekocht via de zwarte markt kunnen erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Deze bevatten vaak te hoge hoeveelheden nicotine of andere niet-gereguleerde stoffen voor inhalatie.

Pods

Bij iedere e-sigaret waarbij het mogelijk is om de vloeistof zelf bij te vullen, bestaat het risico dat deze door de gebruiker is gevuld met illegale en niet-gereguleerde stoffen. Daarom komen steeds meer fabrikanten, zoals recentelijk Japan Tobacco International (JTI) op de markt met zogenaamde pods. Hiermee willen fabrikanten ervoor zorgen dat het niet mogelijk is om schadelijke vloeistoffen toe te voegen. Het systeem met de voorgevulde gesloten cartridges is uitgebreid onderworpen aan Europese tests, die nodig zijn volgens EU-wetgeving. Hiermee zijn vloeistoffen, (batterij-)veiligheid en productkwaliteit uitvoerig getest om het product zo veilig mogelijk te maken voor de gebruiker.

Het is logisch dat gebruikers twijfelen over het gebruik van e-sigaretten na alle berichten uit de Verenigde Staten. Ook weten we dat nicotine verslavend is. Maar in e-sigaretten met Europese streng gereguleerde pods zit een aanzienlijk lagere hoeveelheid hiervan. Het is door middel van een e-sigaret ook mogelijk om de hoeveelheid nicotine die je gebruikt steeds verder af te bouwen, totdat je het helemaal niet meer nodig hebt. Er zijn eveneens pods te verkrijgen zonder nicotine. Een e-sigaret zou daarom de kans kunnen vergroten om uiteindelijk helemaal te stoppen met roken en is daarmee een alternatief voor de gewone sigaret.

e-sigaret