Dit zijn 9 hybride dieren waarvan je het bestaan niet wist

De nieuwsgierigheid van de mens is een geweldig iets. Het daagt de mens uit om groter te denken. Zo zullen we heel snel Mars gaan bewonen en ontdekken we vrijwel elke jaar weer een nieuw stukje ruimte. Ook op aarde blijven we genoeg experimenteren. Zo ook met dieren. Bekende dieren worden met elkaar gekruist tot een nieuw dier, wat men hybride noemt. Niet met photoshop, maar geheel natuurlijk. Een bekend voorbeeld is de muilezel. Deze heeft een ezel als vader en een paard als moeder. Dit kan omdat de dieren vrijwel hetzelfde aantal chromosomen hebben. Een recente kruising is de lijger, met een leeuw als vader en een tijger als moeder. Tegenwoordig zien we er steeds meer. Has the world gone mad!? Het is hoe dan ook bijzonder om te zien. Wij hebben negen exotische hybride dieren uitgezocht waarvan je het bestaan misschien niet eens wist.

Tigon

hybride dieren

Foto: Foundily

De ’tigon’ heeft, in tegenstelling tot de ‘liger’, een tijger als vader en een leeuw als moeder. Een liger is veel kleiner dan zijn ouders en een tigon heeft de genen van zijn moeder, waardoor die wel net zo groot wordt. Zijn vacht doet vaak denken aan een gouden tijger met vlekken en strepen. Tigons zijn sterker dan ligers en daarbij ook een heel stuk zeldzamer. Ligers kunnen namelijk succesvol voortplanten, tigons niet. Als ze dat al doen, dan sterft het jong 9 van de 10 keer. Vooralsnog is het wel de sterkste onder hybride dieren.

Liopard

hybride dieren 2

Foto: daystyles

Dit beest ziet er op het eerste oog vrij gek uit met zijn manen. Het ziet er uit als een luipaard in een leeuwenlichaam. Luipaarden zijn over het algemeen dunner en meer gestroomlijnd, vandaar dat ze ook zo snel zijn. Dit exemplaar heeft helaas het postuur van zijn moeder. Het beest is namelijk ontstaan uit een mannetjes luipaard en een leeuwin.

Verhalen en legendes vertellen van gevlekte leeuwen. Deze zouden te vinden zijn in Kenya, Uganda of Ethiopië. Deze mogelijke liopards zouden zich bevinden in ondoordringbare berggebieden. Tot nu toe is er nog niks bewezen. Het is wel mogelijk, aangezien er al een aantal succesvol zijn gemaakt in gevangenschap. Helaas zijn deze zwak en vaak ziek. Biologen vinden het kruisen van deze schepsels dan ook onmenselijk. Hoe bijzonder het beestje ook mag zijn, het mag er niet onder lijden.

Leguar

hybride dieren 4

Foto: wittyfeed

Deze hybride dieren zijn ontstaan uit een bijzonder liefdesverhaal. Op de hele wereld zijn er twee exemplaren van deze prachtige beesten. Hun namen zijn Tsunami en Jazhara. Geboren in de Bear Creek Sanctuary in Ontario. De ouders van de broer en zus waren wees kittens en werden opgenomen door de opvang. De vader, Diablo, was een zwarte jaguar en moeder Lola was een leeuwin. In eerste instantie werden de twee uit elkaar gehaald. Lola werd depressief en wilde niet meer eten. Toen besloot men de katten weer samen te voegen. De twee bloeiden weer helemaal op. Een paar jaar later werden de twee Leguars geboren. Een was volledig wit en de andere pikzwart, maar het belangrijkste, ze waren kerngezond.

Kamelama

hybride-dieren14

Foto: Craig wright

Eindelijk eentje die lekker over de tong rolt. De Kamelama is, je raadt het al, een kruising tussen een kameel en een lama. Ongeacht wie de vader of moeder is, zal het beestje er uit komen te zien als dit. Dit beestje is vooral gemaakt uit economische overweging. In Dubai zijn ze nogal gefocussed in bijzondere dingen maken. Zo dus ook met dieren. Het Dubai Kamelen Centrum probeert namelijk een hybride te maken die de wol produceert van een lama, met de kracht van een kameel. Probleempje, de Kamelama is nog chagrijniger dan je schoonmoeder. Niet zo gek als je wordt doorgefokt als een product.

Zaard

hybride dieren 14

Foto: Nick Fraser

Alleen al door de Z klinkt het beest stoer. Zeg nou zelf: je rijdt toch liever op een zaard, dan op een ‘paardbra’. In het Engels noemen ze het een ‘Zorse’. Met paardachtigen kom je wel ver in de markt van hybride dieren. Grotendeels blijven ze gezond en worden het grote, mooie beesten die in het dagelijks leven zonder zorgen gebruikt kunnen worden. Het enige nadeel is dat ze er vaak niet zo mooi uit komen te zien als op de foto. De variatie in vacht is veelzijdig, van gevlekt tot helemaal leeg. Het ideale zaard zie je hier en bezorgt je een magische viervoeter met strepen. In de V.S. heb je een kleine community van ‘zaardenliefhebbers’ die ze fokken en houden voor publiek. Van nature hebben de beesten het wilde van een zebra in zich, maar met goede training kan het net zo trouw zijn als een paard aan huis.

Scheit

hybride dieren 11

Foto: Mypettingzoo

Je raad het waarschijnlijk al, dit is de combo van een schaap en een geit. Je zou het niet zeggen, maar toch is dit één van de meest bijzondere hybride dieren. Ze lijken misschien wel op elkaar maar toch komen ze van een heel andere ‘genus’ familie. Schapen behoren tot de ‘Ovis’, met 54 chromosomen. Geiten daarentegen tot de ‘Capra’ met 60 chromosomen. Door het grote verschil aan chromosomen zijn ze zeer zeldzaam als hybride. Maar het kan weleens voorkomen dat er scheit uitkomt. Het mooie aan dit verhaal is dat de mens nooit bij dit proces is betrokken. De natuur had er schijt aan en creëerde dus dit beestje uit zichzelf.

Coywolf

hybride dieren 10

Drie keer raden? Juist, een coyote en een wolf. Met het lichaam van een wolf, meer de kop van een coyote, ogen van de wolf en een vacht die een mix is van beide. Wolven worden al decennia met uitsterven bedreigd, maar de laatste tijd komen ze langzaam terug, zelfs in Nederland. Helaas zullen we de coywolf hier nooit tegen komen in het wild. Ten eerste komen coyotes hier vrijwel niet voor en ten tweede zijn zij alleen succesvol met oosterse- of rode wolven. Het bewijs bevind zich in de bossen van Noord-Amerika. Daar hebben geïsoleerde wolven namelijk een pact gevormd met coyotes, waar succesvolle hybrides het resultaat werden. Onderzoekers hebben een tijd lang jonkies gevolgd, waarna ze veel te weten kwam. Coywolven zitten qua lengte tussen hun ouders in. Daarbij zijn ze wel een stuk coöperatiever en socialer.

Coyhond

hybride dieren 9

 Foto: Imgur

Rara wat is het? De coyhond is heel anders dan de bovenstaande wolf. Een overeenkomst is dat beide in het wild zijn voorgekomen, omdat coyotes vaak op zoek gaan naar nieuw territorium. Het verschil zit in het paringsritueel. Honden paren namelijk op andere momenten dan de wolf of coyote. Dat maakt dit hybride exemplaar nog meer bijzonder. Coyhonden zijn in het algemeen bruin met een witte kop. De meer excentrieke exemplaren hebben een gouden, zwarte of volledig witte vacht. In tegenstelling tot de wilde broer, is deze hybride niet echt een jager. Toch zijn ze minder betrouwbaar dan een wolf of hond.

Narloega

Magisch beest de narloega. Het is ontstaan uit een mix van een narwal en een beloega. Een beloega staat beter bekend als een witte walvis. En de narwal kennen we als de eenhoorn van de zee. Het uitsteeksel op zijn kop is niet eens een hoorn. Het is meer een slagtand in de vorm van een hoorn. De slagtand werkt als een antenne voor het zoogdier. Er zitten namelijk verschillende zenuwen en zintuigen in waarmee het beest door donkere wateren zwemt. Dat deze twee waterdieren een hybride hebben gevormd is niet per se positief. Het is namelijk een teken dat het water warmer wordt. Normaal leven beloegas namelijk meer naar het zuiden, terwijl narwals in de Arctische oceaan leven. Wat zeker niet een minder mooiere plek is. Nu leven de beesten door elkaar heen. Hybride dieren mogen zeker bijzonder zijn, maar we moeten de natuur er niet voor verneuken. What’s next?

 

LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…