Ford bouwt brute elektrische Mustang met 1.419 pk en zeven elektromotoren

Elektrische auto’s worden met de dag sneller. Er wordt steeds meer performance toegevoegd aan bolides die in de avond een stekker in de kont krijgen. Maar goed, er is áltijd een baas boven baas. En deze keer doet Ford een gooi naar de titel. Het Amerikaanse merk heeft de Mustang Mach-E 1400 gebouwd: een raket op wielen met 1.419 pk in de gelederen.

Mustang Mach-E 1400: een raket op wielen met 1.419 pk

Ford laat met de Mustang Mach-E 1400 zien hoeveel performance mogelijk is zonder één druppel brandstof te verbruiken. De unieke krachtpatser knalt over het circuit of over drift-parcours door maar liefst zeven elektromotoren en een high-performance batterij. In samenwerking met is RTR Vehicles is de zoemende Mustang ontwikkeld.

Mustang Mach-E, Ford bouwt brute elektrische Mustang met 1.419 pk en zeven elektromotoren
Foto: Ford

Designteam kreeg géén regels opgelegd

Het designteam is aan de slag gegaan zonder restricties. Alles was geoorloofd, waardoor het team tools heeft kunnen gebruiken die ook in raceauto’s en productieprogramma’s worden toegepast. Zo werd de aerodynamica geoptimaliseerd door een verbeterde koeling en kreeg de Mach-E 1400 meer downforce op de frontsplitter én achterspoiler. Daardoor is er neerwaartse druk gecreëerd van meer dan 1.000 kg bij een snelheid van 257 km/u.

Meerdere doeleinden

Als basis is een witte Mustang Mach-E GT gebruikt. Het chassis en de aandrijflijn zijn op verschillende manieren af te stellen, zodat de auto voor meerdere doeleinden geschikt is. In totaal is er meer dan 10.000 uur in het project gestoken. De ontwerpers hebben te allen tijde in het achterhoofd gehouden: we laten zien dat een elektrische auto veel meer in huis heeft dan veel mensen denken.

Dat einddoel benadrukt Mark Rushbrook, autosportdirecteur van Ford Performance, nogmaals: ”De uitdaging was het beheersen van het extreme vermogen van de zeven motoren. “De Mustang Mach-E 1400 toont op perfecte wijze waartoe een elektrische auto in staat is.”

Check ook: Getest: De 2019 Ford Focus ST is een hele dikke hot hatch

Mustang Mach-E
Foto: Ford

Mustang Mach-E naar Nederland in 2021

De Mach-E 1400 dient bovendien als proeftuin voor nieuwe materialen. Zo is de motorkap gemaakt van organische composietvezels, een lichtgewicht alternatief voor de koolstofvezel. De Amerikanen zijn aan het experimenteren en het bedrijf heeft al 11,5 miljard dollar in de ontwikkeling van volledig elektrische voertuigen gestopt.

De normale Mustang Mach-E komt begin 2021 op de Nederlandse markt, die een vanafprijs heeft van €49.925. Meer info vind je hier.

De Mustang Mach-E 1400 laat je in ieder geval watertanden. Check het zelf maar:

Foto’s: Ford