Lightyear One is de eerste zonneauto voor lange afstanden

CREDITS: Lightyear

Vanochtend is tijdens zonsopkomst de Lightyear One gepresenteerd. Het is de allereerste auto op zonne-energie die geschikt is voor lange afstanden. Het bedrijf Lightyear zegt dat het daarmee een begin is van een nieuw tijdperk in schone mobiliteit. Wat begonnen is met een leeg tekenvel is geëindigd in een duurzame auto die veel comfort biedt. Daarnaast haalt de auto maximale energie uit iedere zonnestraal. De Lightyear One gaat daardoor verder waar elektrische auto’s tekortschieten. Deze auto’s kunnen namelijk vaak met een volle batterij een beperkte afstand rijden, terwijl er nog weinig laadpunten zijn. Tijd voor verandering dacht het bedrijf!

Lightyear One is de eerste zonneauto voor lange afstanden

De bolide is ultra-efficiënt en je moet erg je best doen om nadelen te vinden. Je kan een ongekende afstand van 725 kilometer rijden met een relatief kleine batterij. Die batterij laadt zich vervolgens zelf op met behulp van zonne-energie. Jaarlijks kan je daar tot wel 20.000 kilometer mee laden. Hartstikke eenvoudig, aangezien je hiermee langere afstanden kunt afleggen met dezelfde energie. Als je een roadtrip gaat maken heb je niet overal een fatsoenlijk elektrische laadinfrastructuur. Daarom kan je de batterij ook laden via gewone stopcontacten. Met een 230V-stekker zal je 400 kilometer per nacht kunnen laden. Ideaal!

lightyear one
Foto: Lightyear

Specificaties

De Lightyear One is gemaakt van lichtgewicht high-tech-materialen die voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Om ervoor te zorgen dat er geen energie verloren gaat tussen motor en wielen, wordt de wagen aangedreven door vier onafhankelijke wielmotoren. Daarnaast is het dak en de motorkap voorzien van vijf vierkante meter aan zonnecellen met veiligheidsglas. Twijfel je of dit wel sterk genoeg is? Niet nodig. Er kan namelijk een volwassen persoon overheen lopen zonder schade aan te richten.

Lightyear

Het bedrijf werd in 2016 opgericht door een aantal afgestudeerde van Solar Team Eindhoven. Zij wonnen in 2013, 2015 en in 2017 de World Solar Challenge. Deze tweejaarlijkse wedstrijd voor zonnewagens gaat dwars door Australië over een afstand van 3.021 kilometer. Door de verschillende prijzen, subsidies en investeringen in de loop der jaren hebben zij uiteindelijk een werkend prototype kunnen ontwikkelen. Dit kostte slechts twee jaar en er zijn nu al meer dan honderd exemplaren gereserveerd.

Helemaal fan geworden? Dan kan je via de website van Lightyear een van de eerste 500 Lightyear Ones reserveren voor een prijs van €119.000. De verwachte levering is vervolgens in 2021. Het bedrijf heeft al aangekondigd de volgende modellen een veel lagere aanschafprijs te geven. De laatste stap is duurzame auto’s leveren die goedkoper zijn om te gebruiken dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Wij zijn voor!

 

LEES OOK
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…