Een scheerapparaat kiezen: hier moet je op letten

CREDITS: Bigstock

Een scheerapparaat is een onmisbaar instrument voor de verzorgde gent. Je gebruikt een scheerapparaat bijvoorbeeld om een strakke five o’ clock shadow te creëren, of om jezelf een gladde uitstraling te geven, mocht dat de voorkeur hebben. Maar elektrische scheerapparaten zijn er tegenwoordig in opvallend veel uitvoeringen. Héél véél uitvoeringen. Het is daarom lastig een keuze te maken waarmee je de komende jaren vooruit kunt.

Zo kies je een scheerapparaat dat bij je past

In dit artikel helpen wij jou met het maken van een keuze dat het beste bij je past. We kijken naar factoren zoals prijs, kwaliteit, het type scheerkop en hoelang je maximaal voor de spiegel wilt staan.

beste scheerapparaat, Een scheerapparaat kiezen: hier moet je op letten
Foto: Bigstock

Past elektrisch scheren met een apparaat wel bij mij?

Elektrische scheerapparaten zijn immens populair vanwege gebruiksgemak. Oorspronkelijk in de jaren 60 ontwikkelt om zodoende overal te kunnen scheren. Elektrische apparaten waren de eerste in zijn soort die te gebruiken waren zonder kwast, schuim of andere middeltjes. Het scheerresultaat was ietsjes minder glad dan met een traditioneel scheermes, maar dat werd graag opgegeven voor heel wat meer gebruiksgemak.

Scheerapparaten verbeteren vrijwel continu en de nieuwste generatie pronkt rijkelijk met features waar je soms het bestaan niet van weet. Maar goed, de apparaten zijn stuk voor stuk hoogwaardig en kennen een lange gebruiksduur. Als je veel reist dan is een elektrisch scheerapparaat noodzakelijk. Afhankelijk van de duur kun je met één volle lading een aantal keer scheren en je hebt geen afhankelijkheden in je handbagage vanwege losse scheermesjes.

De voor- en nadelen van een scheerapparaat:

 • Scheert aanzienlijk sneller dan traditioneel scheren;
 • Scheert iets minder glad dan een traditioneel scheermes;
 • Makkelijk mee te nemen dus overal verzorgde uitstraling;
 • Minimaal in onderhoud (maar wel onderhoud nodig!).
beste scheerapparaat, Een scheerapparaat kiezen: hier moet je op letten
Foto: Philips

Welke eigenschappen zijn belangrijk bij aankoop?

Zoals gezegd is de keuze tegenwoordig zeer ruim. Probeer in ieder geval een keuze te maken bij een van de bekende merken zoals Remington, Braun of Philips vanwege de garanties die je krijgt. De gebruikte materialen zijn merkbaar beter en de algemene afwerking is hoogwaardig.

Je hebt de keuze uit twee types apparaten: met een vibrerende scheerkop of een roterende scheerkop. Beide geven een even goed resultaat dus de keuze is persoonlijke voorkeur.

Een vibrerende scheerkop wordt op een trillende manier in werking gezet. Dit merk je gelijk aan het aantal decibels dat dit type scheerapparaat maakt (aanzienlijk meer dan de roterende variant). Tijdens een scheerbeurt worden de haartjes in het rooster op de scheerkop geduwd waarop de mesjes aan de andere kant van het rooster de haartjes zeer fijn kunnen afscheren. Vibrerende scheerkoppen geven dus net een iets gladder resultaat.

De andere variant, met roterende scheerkop, ken je vast als de apparaten met 2 of 3 ronde scheermesjes op de bovenkant. De scheerkoppen zijn zo gemaakt dat deze de contouren van de wangen en nek perfect volgen. Dit zorgt eveneens voor een glad resultaat en is de betere optie als je veel gezichtsbeharing hebt dat snel groeit.

Samengevat:

Kies voor een vibrerend apparaat wanneer:

 • Je het meest gladde resultaat opteert;
 • Het makkelijk schoon wilt maken;
 • Je vaak scheert.

Kies voor een roterend apparaat wanneer:

 • Je veel beharing hebt;
 • Moeite hebt om de neklijn bij te scheren;
 • Je veel decibels als vervelend ervaart.

En gebruik een elektrisch apparaat wanneer:

 • Je op de snelste manier wilt scheren;
 • Last hebt van trekkerige huid na het gebruik van een scheermes.
beste scheerapparaat, Een scheerapparaat kiezen: hier moet je op letten
Foto: Philips

Het onderhoud van een elektrisch apparaat

Hoewel de beste scheerapparaten tegenwoordig helemaal gemaakt zijn naar gebruiksgemak is het toch nodig om de apparaten periodiek te onderhouden. Dit heeft natuurlijk te maken met de apparaten die na elke beurt vies worden door haartjes en dode huidcellen.

Vibrerende varianten zijn het makkelijkst schoon te maken omdat de scheerkoop in veel gevallen in zijn geheel verwijderd kan worden. Meegeleverde borsteltjes maken het vervolgens makkelijk om onder de kraan schoon te maken.

Roterende varianten zijn lastiger schoon te maken omdat de scheerkoppen een complex stukje techniek is. Je kunt de roostertjes echter wél schoonmaken en we adviseren je dat ook zeker te doen zodat het scheerresultaat optimaal blijft. Zorg daarnaast dat de apparaten na gebruik telkens in het bijgeleverde laadstation staan zodat de batterij optimaal kan laden.

beste scheerapparaat, Een scheerapparaat kiezen: hier moet je op letten
Foto: Philips

Prijzen

Scheerapparaten zijn er in elke budgetklasse. Instapmodellen beginnen vanaf €50,- en voor luxe modellen betaal je al snel boven de €250,-.

Let wel: verwacht niet te veel van basismodellen rond de €50. In het geval van scheerapparaten zijn de duurdere modellen écht beter en de afwerkingen gebruikte materialen zijn merkbaar.

Zoals benoemd geven de meeste merken niet-goed/geld terug garantie. Maak daar gebruik van! Let bij aanschaf vooral op hoe het apparaat in de hand ligt, of je goed kunt scheren en of het misschien beter was om de andere variant te kopen.

Tips voor het aankopen

De meeste apparaten zijn waterbestendig en dus te gebruiken onder de douche. Dit maakt ook dat de apparaten veel makkelijker schoon zijn te maken. Neem dit mee in je keuze!

Vrijwel alle merken hanteren een niet goed, geld terug garantie. Oftewel; je kunt een scheerapparaat uitproberen en als het niet bevalt retouren. We adviseren je sterk om hiervan gebruik te maken want de aanschaf is een aanzienlijke investering.

Hoewel scheerapparaten een glad resultaat geven komt het nog net niet in de buurt van het resultaat dat je krijgt met een traditioneel scheermes. Maar goed, dat duurt natuurlijk ook veel langer.

Je huid zal de eerste paar keer dat je elektrisch scheert trekkerig aanvoelen. Dat is heel normaal. Geef het even de tijd alvorens te beslissen dat het niet voor jou is (dat is het wel namelijk!).

Meer weten? Lees dan de uitgebreide koopgids beste scheerapparaat op Trendheads waarin je een vergelijking ziet van de beste scheerapparaten die op dit moment verkrijgbaar zijn.

beste scheerapparaat, Een scheerapparaat kiezen: hier moet je op letten
Foto: Bigstock