Tekenen dat je te weinig water drinkt

CREDITS: Jonathan Cooper | Unsplash

“Je drinkt waarschijnlijk niet genoeg water”. Ja, ja moeders. Deze kennen we allemaal. Dit is het veelal gebruikt antwoord op veel kwaaltjes. Alleen het is natuurlijk écht niet altijd waar, maar te weinig water drinken kan wel degelijk voor veel issues zorgen. Zo kan een tekort aan water een negatieve invloed hebben op je humeur, je concentratie en je productiviteit.

Daarnaast reguleert water je lichaamstemperatuur en spoelt het afvalstoffen goed weg. Terwijl het ook nog eens je gewrichten beschermt en je vochtbalans op peil houdt. En dan zijn er nog talloze andere gezondheidsvoordelen op te noemen. Maar hoe weet je nu of je te weinig water drinkt? Deze tekenen wijzen erop dat je flesje een goede refill kan gebruiken.

Tekenen dat je te weinig water drinkt

Hoeveel water je moet drinken per dag verschilt per persoon. Maar over het algemeen wordt er aangeraden om zo’n twee liter water per dag te drinken. Dat zijn ongeveer acht tot tien glazen water in totaal. Probeer zodra je opstaat je eerste glas al naar achter te tikken. Water is gewoon key voor een ultieme gezondheid. Dus pas op als de volgende signs je bekend voorkomen:

1. Constant dorst

Dit is misschien een no brainer, maar als je dorst hebt betekent dit dat je twee tot drie glazen water nodig hebt. En wie dorst heeft moet drinken. Zo simpel is het.

water
Foto: Kelly Lacy

2. Je plas is geel

Je kijkt vaak genoeg even in de wc nadat je bent geweest. Check af en toe even welke kleur je plas is. Is je plas geel? Dan betekent dit dat je te veel afvalstoffen in je plas hebt. Als je genoeg water drinkt, spoel je die afvalstoffen weg en wordt je urine doorzichtig.

3. Weinig plassen

Plas, pies, urine, zeik. Hoe je het ook noemt, als je weinig plast op een dag is dat een teken dat je extra water moet drinken. De gemiddelde mens plast tussen de vijf tot acht keer op een dag. Als jij een minder getal ‘aantikt’ dan is er werk aan de winkel.

4. Hoofdpijn

Zodra we vocht verliezen door te zweten of te plassen, verliezen we ook kalium en natrium. Dit zorgt ervoor dat de chemische balans in ons bloed kan veranderen. Uiteindelijk leidt dit tot hoofdpijn, want je brein is gevoelig voor veranderingen van ons bloed. Hoe langer je niets drinkt, hoe minder zuurstof naar je brein gaat en hoe erger je hoofdpijn wordt.

migraine-2
Foto: Bigstock

5. Je hebt een slechte adem

Ai. Deze is vooral nasty voor je vriendin. Als je niet genoeg drinkt heeft je lichaam moeite met het produceren van speeksel. Je speeksel zit dan vol bacteriën die je mond zelf niet meer kan schoonmaken. Het gevolg is een droge mond en een stinkende adem.

6. Moeite met poepen

Oef. Ook een taaie. Niets is erger dan niet kunnen poepen. Voor de één is dit een dagelijks ritueel en voor ander is dit een spontane gebeurtenis. Wat je poep-habbits ook zijn, één ding weten we zeker: water drinken is essentieel voor je spijsverteringskanaal. Het zorgt dat alles ehh.. soepetjes loopt. Als je te weinig water drinkt, lukt het minder goed om je zaakjes te lossen.

7. Veel honger

Heb je de hele dag honger? Dan kan het goed zijn dat je eigenlijk helemaal geen honger hebt, maar dorst. Te weinig water drinken kan ervoor zorgen dat je hersenen geen onderscheid meer kunnen maken tussen honger of dorst. Dus heb je honger? Drink dan eerst even een glaasje water voordat je weer een heel broodje naar binnenwerkt.

8. Moeite met huilen

Oké, huilen kan al een lastige taak voor je zijn. Of het nu is omdat je gewoon geen emoties hebt of omdat je té macho wil voor je meisje. Als je te weinig drinkt dan kun je tranen wel vaarwel zeggen.

9. Je hebt een droge huid

Een rimpeltje laat karakter zien. Maar dit moet natuurlijk niet uit de hand lopen. Als man zijn rimpels niet je eerste prioriteit, alleen laten we eerlijk zijn: er goddelijk uitzien in de spiegel doet je altijd goed. Je huid in topconditie houden kan nogal een opdracht zijn. Genoeg drinken is de helft van het werk. En kost je weinig moeite. Bij veel drinken verhoog je jouw bloedvolume, waardoor je huid van binnenuit wordt gehydrateerd. Bottoms up.

water
Foto: Benjamin Voros
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…