7 dingen die gebeuren als je stopt met alcohol drinken

CREDITS: Unsplash | Jason Edwards

Een biertje op het terras, een whisky ’s avonds op de bank en een wijntje bij het avondeten. Het is geen geheim dat we fan zijn van een goede alcoholische versnapering. Alles doen we met mate en zolang we ons daar aan houden hoeven we toch niet te stoppen met alcohol nuttigen?

Stoppen met alcohol? Dit gebeurt er met je

Toch heeft het veel meer impact op ons lichaam en onze mentale gesteldheid dan we denken. Helaas vriend, ook jouw lichaam en geest wordt aangetast door die goudgele rakker die je naar binnen giet.

Laat ons je uitleggen wat er gaat gebeuren als je stopt met het drinken van alcohol. Want we weten zeker dat ook jij wel eens op zondagochtend met een kater hebt gedacht: ‘Ik ga nooit, maar dan ook nooit, meer alcohol drinken.’

Je krijgt een betere fysieke en mentale gezondheid

Alcohol tast je lever aan. Dat gegeven weet je inmiddels wel, maar waarschijnlijk wist je nog niet dat je lever zich ontzettend snel kan herstellen als je geen alcohol meer drinkt. Daarnaast zal het afvallen ook makkelijker gaan. Het drinken van minder alcohol heeft namelijk een positief effect op je bloedsuikerspiegel en jouw cholesterolgehalte. Als kers op de taart wordt de kans op ziektes aanzienlijk minder groot als je stopt met alcohol drinken.

Voor je mentale gezondheid is stoppen met alcohol ook een goed idee. Je wordt mentaal gereset om het zo maar even te zeggen. Mensen die veel alcohol drinken zijn over het algemeen meer somber. In ’t weekend zal je een blij ei zijn, maar de kans is groot dat je op dinsdag en woensdag niet héél vrolijk bent.

Stoppen met alcohol, 7 dingen die gebeuren als je stopt met alcohol drinken
Foto: Zach Rowlandson

Je gaat beter slapen

Wanneer je een avondje goed hebt gezopen ben je meestal snel out wanneer je hoofd het kussen raakt. Toch slaap je met alcohol in je lichaam veel slechter dan wanneer je nuchter bent. En laten we vooral niet vergeten dat een goede nachtrust je helpt met een beter geheugen en een beter concentratievermogen. Je bent dus veel productiever op een dag.

Je krijgt een betere huid

Een alcoholgezicht is een ding en het bestaat echt. Alcohol droogt je huid uit en kan ervoor zorgen dat de bloedvaten bij je huid vergroten. Dit zorgt voor rode vlekken in ons gezicht en op de rest van ons lichaam. Daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van.

Wanneer je stopt met drinken en het vervangt door veel water kan je huid vanzelf herstellen. Rimpels en vlekken zullen zich terug trekken, waardoor je een gezonde gloed krijgt over je huid,

Je krijgt cravings

Je bent gestopt met drinken, maar waar ga je je lichaam nu mee volproppen? Je zal de eerste tijd de neiging hebben om alcohol te vervangen met iets anders. Dat is helemaal logisch en prima, maar kijk wel uit dat je cravings niet te groot worden. Heb je een gezonde craving zoals appels dan is er niks aan de hand. Maar ga je je alcoholgebruik vervangen door chocola dan heb je een probleem. Denk eraan: alles met mate.

Stoppen met alcohol, 7 dingen die gebeuren als je stopt met alcohol drinken
Foto: Julia Coimbra

Je vrienden zorgen voor groepsdruk

Dat jij bent gestopt met drinken is goed van je, maar dit betekent niet dat je vrienden ook moeten of willen stoppen. Wanneer je dus weer aanwezig bent op een feest is er een kans dat je zelfbeheersing getest wordt.

Het enige wat je hier tegen kan doen is voet bij stuk houden, uitleggen waarom je niet meer drinkt en de opmerkingen als een man opnemen. Succes!

FOMO komt om de hoek kijken

Naast groepsdruk is er natuurlijk ook nog de fear of missing out, ofwel FOMO. Misschien zoek je de verleiding de eerste periode helemaal niet op en mis je vele terras-sessies. De enige tip die we je hierbij kunnen geven is: denk niet alleen aan de leuke dingen van alcohol, maar ook aan de slechte kant zoals kotsend over de wc hangen en katers hebben.

Misschien toch maar combineren?

Oké, we hebben de voordelen van stoppen met het drinken van alcohol voor je uitgewerkt. Maar laten we de boel even relativeren. Alcohol is namelijk een wondermiddel als het gaat om het sociale aspect. Bier is zelfs hét geheim voor een stabiele samenleving.

Toch kunnen we er niet onderuit dat we vaak té diep in het glaasje kijken. Dus als man moet je daar een goede balans in vinden. Als de groepsdruk en de FOMO je toch te veel is geworden, dan kun je met gezonde levensstijl af en toe een alcoholische versnapering naar achter gooien. Daar hebben we een paar richtlijnen voor opgesteld zodat je kan zuipen en tegelijkertijd ook gezond kan blijven:

  • Houd het zuipen bij één keer per week
  • Eet veel eiwitten
  • Houd je vetten laag
  • Water kun je niet genoeg drinken
  • Weet wat je drinkt
  • Geen dronken avontuurtjes naar de shoarmatent om de hoek

Dit lijstje is afkomstig uit het artikel: Zo combineer je alcohol met sporten. Hierin leggen we je haarfijn uit hoe je fit kunt blijven, terwijl je vrijdag gewoon het terras op kan gaan.

Stoppen met alcohol, 7 dingen die gebeuren als je stopt met alcohol drinken
Foto: John Arano