Ingegroeide haren: zo kom je er vanaf

CREDITS: Maridav

Heb je je net geschoren om er mooi glad uit te zien, heb je alsnog een baard van rode bultjes. Had je nog beter met die stoppels door het leven gekund. Als je nu nog een beugel had, leek je precies op een puberende puistenkop. Misschien was dat ook wel een betere tijd, toen hoefde je je niet elke dag te scheren. Want daar komt het eigenlijk door: je hebt geïrriteerde ingegroeide haren and it sucks. Dit kun jij doen om het te voorkomen.

Zo voorkom je die vervelende ingegroeide haren

ingegroeide haren, Ingegroeide haren: zo kom je er vanaf
Foto: Supply

Ingegroeide haren zul je vooral merken aan geïrriteerde, rode bultjes en donkere ‘puntjes’ in de huid. Dit zijn dus haartjes die naar binnen gegroeid zijn in plaats van naar buiten. Minder heftig dan een ingegroeide teennagel, maar je loopt ermee op je million-dollar face. Doe er wat aan.

Nu kun je er niet altijd héél veel aan doen: mensen met donker of gekruld haar hebben dikker en vaak meer onhandelbaar haar. Zo af en toe een kleine irritatie kan bovendien gebeuren. Maar als jij met een baard van irritaties loopt, moet je toch iets aan je scheer-gedrag gaan aanpassen. Zeker als je merkt dat dit gepaard gaat met andere symptomen van een geïrriteerde huid, zoals jeuk, branden en veel roodheid.

Voor het scheren: je huid scrubben en wassen

Doe het scrubben niet té vlak voor het scheren, anders wrijf je je huid er wel echt af. Maar je huid goed wassen of scrubben, helpt om de haartjes ‘los’ te maken. Doe dit bijvoorbeeld tijdens het douchen met warm water. Warm water en stoom helpen bij dit proces nog beter. De haren worden zo zachter en losser van de huid. Zo krijgt je scheermes de haren goed te pakken.

Scheer met richting mee om ingegroeide haren tegen te gaan

Ingegroeide haren ontstaan vaak als je tegen de richting in scheert. Mensen die elke dag scheren gaan vaak van alle kanten te keer met hun scheermes. Op de een of andere manier denken we ook dat het beter werkt. Niks is minder waar. Je haar scheer je met de richting van de groei mee. Zo voorkom je beter dat je het haar ‘oneven’ afsnijdt en groeit het minder snel naar binnen.

Gebruik een elektrisch scheerapparaat

Door het gebruik van een elektrisch apparaat zorg je dat je niet te dicht op de huid scheert. Elektrische mesjes zijn zo ontworpen dat ze niet helemaal tegen de huid komen. Zo verdwijnen de geschoren haren niet helemaal in de huid. Minder kans dat ze dan ook in de huid gaan groeien.

ingegroeide haren, Ingegroeide haren: zo kom je er vanaf
Foto: Supply

Gebruik een mousse of gel bij het scheren

Ook hiermee creëer je een soort beschermlaagje tussen de huid en je scheermes. Een mousse of gel maakt het scheren een stuk smoother. Je mes komt wederom niet helemaal op je huid en glijdt er makkelijker overheen.

Vaak heb je bijvoorbeeld ook veel bultjes van de ingegroeide haren in je nek. Niet heel aantrekkelijk. Het is een lastige plek, maar als je je mousse of gel met een borsteltje verdeelt, kan dit al veel schelen. Borstel het in ronddraaiende beweging om de haartjes wederom los te maken voor het scheren. Zo krijg je ze weer beter te pakken en voorkom je irritatie.

Gebruik altijd scherpe mesjes om ingegroeide haren te voorkomen!

Dat geroeste mesje waar nog wat haartjes van de vorige keren in zijn blijven hangen, is écht niet meer geschikt voor nog een scheerbeurt. Don’t be cheap.

Scheer altijd met vlijmscherpe mesjes die de haren perfect kunnen snijden. Als het mesje niet scherp genoeg is, scheert het namelijk gewoon niet. Dan trek je eigenlijk gewoon met je mes aan de haartjes: niet chill. Je zult het tijdens en na het scheren dan ook goed merken.

En toch heb ik ingegroeide haren…

Niet getreurd: ingegroeide haren verdwijnen vaak vanzelf. Als je een paar weken niet scheert, verdwijnt de irritatie die ontstaan is vaak vanzelf. Combineer dit met een crème om de huid te kalmeren en je bent na een tijd weer good to go.

Helaas kunnen deze irritaties ook uitlopen op infecties. Soms komt hier zelfs antibiotica aan te pas, omdat er dus een ontsteking veroorzaakt wordt. Je kunt het dus écht beter voorkomen dan genezen.

Als het niet wilt baten en je alle ellendige scenario’s al hebt gehad: laat je baard gewoon staan. Het is een tijdloze trend en the ladies dig it. Je kunt het nog altijd proberen te trimmen, maar scheren tegen de huid is dan dus niks voor jou.

Een baard met haar ziet er nog altijd beter uit dan een baard van bultjes.

ingegroeide haren, Ingegroeide haren: zo kom je er vanaf
Foto: Clem Onojeghuo
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…