Zo kies je de ideale tondeuse die bij je past

CREDITS: Maksim Goncharenok

Een tondeuse is het állerbelangrijkste bezit van een man. Na zijn vrouw/man, kinderen… Met een tondeuse creëer je een coupe die elke dag fantastisch zit en ook is je baard in no time gesnoeid. En sinds we tijdens de lockdown niet naar de kapper konden, zijn de tondeuses niet aan te slepen.

Er waren zelfs wachttijden van een paar weken totdat wij zo’n lekkere snoeischaar in ons bezit hadden. Gelukkig is dat niet meer het geval en kunnen we rustig op zoek. Maar hoe vind je dan de beste tondeuse? Er zijn ontzettend veel tondeuses waar je uit kunt kiezen. En dan is er ook nog een verschil tussen tondeuses voor thuisgebruik en tondeuses voor professioneel gebruik. 

Zo heb jij snel de beste tondeuse in je bezit

Na het lezen van dit artikel weet je waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een tondeuse, wat de belangrijkste eigenschappen zijn en aan welke kosten je moet denken. We kijken naar tondeuses voor thuis- en professioneel gebruik en geven we je tips voor het onderhoud.

Tondeuse kopen? Het kan zijn dat je je gaat oriënteren en door al die bomen het spreekwoordelijke bos niet meer ziet. Bedenk daarom van te voren waar je precies naar op zoek bent en stel jezelf de volgende vragen:

  • Waarvoor wil ik de tondeuse gebruiken? Wil je je coupe bijwerken of juist je baard?
  • Heb ik extra accessoires nodig? Bijvoorbeeld om je wenkbrauwen of neushaar bij te werken?
  • Tot welke lengte wil ik mijn baard of coupe bijwerken? Tondeuses hebben namelijk verschillende scheerlengtes.
  • Wil ik bewegingsvrijheid? Er zijn zowel draadloze tondeuses als tondeuses met snoer op de markt.
  • Wat is mijn budget? Tondeuses vind je in diverse prijsklassen.
Beste tondeuse
Foto: Carlos Magno

De belangrijkste eigenschappen van tondeuses

Je hebt dus een ruime keuze uit tondeuses. Vooral tondeuses van de merken Remington, Philips en Wahl staan bekend om hun kwalitatieve eigenschappen en de goede garanties. Kies er daarom eentje van deze merken voor een goed resultaat.

Philips heeft een groot aanbod in tondeuses die je gemakkelijk thuis kunt gebruiken en een goede scheerkwaliteit hebben. Met tondeuses voor thuisgebruik kun je je haren perfect millimeteren.

De tondeuses voor professioneel gebruik – Wahl komt vaak het beste uit diverse testen gaan bij normaal gebruik maar liefst 30 jaar mee. Daarbij hebben deze tondeuses een sterke accu en een hoogwaardige scheerkop. Bovendien wordt er gezegd dat ze ‘echt nooit’ stuk gaan. 

En wat kost dat dan?

Afhankelijk of je een tondeuse voor thuis- of professioneel gebruik wilt, vind je ze in diverse prijsklassen. Zo heb je al een tondeuse met snoer met een kniplengte van 30 tot 250 millimeter vanaf €20,-. Heb je een tondeuse nodig voor professioneel gebruik, dan zit je al gauw rond de €200,- of hoger.

De bekendste – en eigenlijk ook marktleiders – op het gebied van tondeuses zijn de merken Philips, Wahl en Remington. Wij adviseren daarom dan ook om vooral tondeuses van deze merken te vergelijken.

Beste tondeuse
Foto: Bigstock

Onderhoud van je tondeuse

Oké, na een grondige vergelijking is die tondeuse is in je bezit. Je weet dat je zo’n ding moet onderhouden. Maar…hoe dan?! Wij geven je een paar tips.

Onderhoud je scheerblad en vervang de mesjes

Zowel het scheerblad met de mesjes als de scheerkop kunnen snel slijten. En wat is het gevolg van slijtage? Nog langer bezig zijn met je coupe of baard. Het ligt eraan welk type tondeuse je hebt, maar meestal kun je de scheerkop en/of het scheerblad apart van elkaar vervangen. Doe dit regelmatig, zodat je geen gehannes hebt met haartjes die je niet wegkrijgt.

Spoel de kop van je tondeuse af

Heeft je tondeuse een afspoelbare kop, dan kun je zowel je scheerblad als tondeuse makkelijk schoonmaken. Zo gaat je tondeuse een stuk langer mee.

Smeer de mesjes met olie

Soms wordt er bij een tondeuse standaard olie meegeleverd. Hiermee kun je de mesjes smeren. Breng de olie na je scheerbeurt op het uiteinde van de mesjes aan. Zet daarna je tondeuse aan voor een paar seconden. Op die manier blijven je mesjes een stuk langer scherp.

Uitgebreid onderzoek naar tondeuses

Omdat het aanbod van tondeuses zo groot is, kun je het beste zelf een vergelijking maken en kijken welke het beste bij je past. Maak daarom gebruik van de uitgebreide koopgids beste tondeuse op Trendheads. Hierin zie je een vergelijking van de beste tondeuses die nu te koop zijn. Bovendien wordt er een onderscheid gemaakt in tondeuses voor zowel professioneel- als thuisgebruik én worden er per tondeuse sterren gegeven voor:

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Kwaliteit van de scheerkop
  • Duur van de accu
  • Grip en afwerking
  • Praktische extra’s
beste tondeuse, Zo kies je de ideale tondeuse die bij je past
Foto: Maksim Goncharenok