Baard scheren: dit zijn de meest voorkomende fouten

CREDITS: Supply

Wanneer het gaat over het scheren van je baard, is het makkelijk om in een routine te vallen en te doen wat je altijd al deed. Zelfs als je eigenlijk helemaal niet zo tevreden bent met het resultaat. Dit is wat je gewend bent, dus hierbij hoef je je niet aan nieuwe dingen te wagen.

De kans is alleen groot, dat je tijdens je normale routine van het scheren van je baard, fouten maakt waardoor het resultaat beter kan. Maar, geen paniek, wij zijn er om je een handje op weg te helpen. Ook jij kunt vanaf nu een baardscheer-pro worden. Dit zijn namelijk de meest voorkomende fouten bij het scheren van je baard. Niet meer doen dus.

Baard scheren: dit zijn de meest voorkomende fouten

Botte mesjes

Botte scheermessen hebben grote gevolgen voor jouw scheerresultaat. Hoe langer je je mesje namelijk gebruikt, hoe meer bacteriën, dode huidcellen, scheerschuim en haartjes er in blijven hangen. Niet erg hygiënisch dus. Wanneer je vervolgens weer met dit mesje gaat scheren, heb je kans op rode bultjes, irritaties en jeuk.

Als het op scheermesjes aankomt is er één vuistregel: kwaliteit boven kwantiteit. Scheersystemen die je beschermen tijdens het scheren, zoals de Gillette Fusion5 ProShield, zijn te allen tijde beter dan mesjes die je met 70% korting snel koopt.

baard
Foto: Supply

Baardharen groeien niet altijd dezelfde kant op

Het is goed om je te realiseren dat niet alle stukken haar van je baard dezelfde kant op groeien. Mocht jij dus die persoon zijn die vrolijk heel zijn baard in rechte lijnen van boven naar onder scheert, dan moet je je misschien eens achter je oren krabben. Je krijgt, doordat de haren niet allemaal dezelfde kant op groeien, hierdoor dus geen gelijkmatig resultaat. Iets waar je maar beter op kunt letten.

Voorbereiding is het halve werk

Het maakt niet uit hoe je je baard scheert, maar iets dat je nooit, maar dan ook nooit mag vergeten, is een goede voorbereiding. Dit zal ervoor zorgen dat je een beter resultaat krijgt en ook je huid zal hier blij mee zijn.

Wat houdt die voorbereiding dan in? Niet veel! Het enige dat je nodig hebt is warm water. Van warmte gaan je poriën namelijk open staan er hierdoor zul je een galdder resultaat krijgen van het scheren. Zorg dus dat je je gezicht goed nat maakt met warm water. Voor extra luxe kun je zelfs een kleine natte handdoek voor 30 seconden in de magnetron leggen en daarna op het gezicht houden. Weinig tijd in de ochtend? Een simpele warme douche doet ook wonderen! Hierna ben je ready to shave!

scheren
Foto: The Creative Exchange

Opgeven na het proberen van een nieuw scheersysteem

Veel mannen die bijvoorbeeld het gebruik van wegwerpmesjes beu zijn, stappen over op elektrisch scheren. Wanneer ze er vervolgens niet het gewenste resultaat mee bereiken, geven ze op en gaan ze terug naar het oude systeem. Niet doen! We moedigen je juist aan om door te gaan.
Ook dit nieuwe systeem werkt namelijk, je hebt alleen nog niet de juiste techniek ontwikkeld. Geef het een aantal weken en later zul je zien hoe makkelijk en handig deze manier voor jou is. Goed werk heeft tijd nodig.

Het verkeerde scheerschuim

Helaas worden de meeste scheerschuim en -gels tegenwoordig zo goedkoop mogelijk gemaakt. Dit betekent dat er bespaard wordt op écht effectieve ingrediënten. Het belangrijkste dat er namelijk in een scheerproduct moet zitten, is een middel die de huid beschermd tegen het scherpe mes. In de scheerwereld, wordt voor dit middel gebruik gemaakt van vet. Echter is dit juist het ingrediënt dat in veel scheerproducten uit een bus geskipt wordt. Weg ermee dus!

Ideaal zou daarom zijn, dat een scheerschuim veel vet bevat en wordt opgeschuimd met een scheerborstel die van tevoren is doordrenkt in water. Hierdoor zal je je resultaat verbeteren. Gillette SkinGuard is een gel gemaakt met een vleugje aloë vera en kalmeert de huid door directe verkoeling.

scheren
Foto: Robert Golebiewski

Focussen op kortetermijn-kosten

Een fout die veel mannen maken bij het kiezen van een scheermethode, is dat ze focussen op de kosten en het gemak op de korte termijn. Het onderhouden van je baard kan een dure hobby zijn, maar het probleem met lage kortetermijnkosten, is dat het op de lange termijn wel een stuk duurder wordt.

Voor een kwalitatief scheersysteem leg je echter op het begin veel geld neer en ben je op de lange termijn een stuk goedkoper uit. Het is het dus zeker waard om hier ook eens naar te kijken. Grote kans dat je eigenlijk geld bespaard met een duurder systeem!

scheren
Foto: Josh Sorenson
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…