Dit bier is gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten

Het brouwproces van bier is een mooi proces. Het is soms ingewikkeld, maar heel interessant. Soms zelfs interessanter dan het verhaal achter een mooie wijn. Daarom moeten we ook eerlijk zeggen dat we niet zo’n fan zijn van ‘infused’ biertjes. Hierbij wordt pas ná het brouwproces een bepaalde smaak en/of kleurstof toegevoegd. Waar onze aandacht wél door wordt getrokken zijn unieke brouw en rijpingsprocessen en al helemaal als daar sterke drank bij komt kijken!

Vatgerijpt bier

Hertog Jan is een klein jaar geleden de uitdaging aan gegaan om bier te laten rijpen op oude vaten waar jarenlang congac, bourbon en port in heeft gerijpt. En nu is het moment dat deze rijpingsprocessen klaar zijn. De zeer speciale biertjes zijn gebotteld, dus een proeverij moest snel gepland worden. Dat deden we en hier zijn onze bevindingen:

hertog-jan-vatgerijpt

Bier gerijpt in cognacvaten

Negen maanden lang heeft het bier gerijpt in Arcen, in twintig jaar oude vaten van een Frans cognachuis. De vaten zijn gemaakt van eikenhout uit de Limousin streek en zijn 20 jaar lang gevuld geweest met deze heerlijke Franse drank. Dit kenmerkt zich door een lossere houtstructuur, waardoor het bier dieper tot in het hout dringt.

De zoete cognacsmaak is duidelijk terug te vinden in deze Grand Prestige, maar toch heeft het een frisse, fruitige smaak en vind je tonen van koffie, karamel en chocolade. Dit biertje met 11% alcohol, krijgt van ons een 8.

Vatgerijpt bier2

Bier gerijpt in bourbonvaten

Ook de bourbonvaten, natuurlijk afkomstig uit de VS, hebben negen maanden gevuld met bier in Arcen gestaan. De beroemde Kentucky Bourbon Trail heeft de wit-eiken vaten geleverd, nadat er twee tot zes jaar lang premium bourbon in gelegen heeft.

De Vatgerijpt Bourbon is nóg een tikkie zoeter dan het eerste biertje en daarmee, met 12,4%, ook een stukje zwaarder. Dit kruidige biertje doet denken aan Vanilla Coke, met hintjes van karamel, citrus en gedroogd fruit.. Een lekker en heel speciaal biertje, maar een beetje te zoet na onze smaak. Een 6.

Vatgerijpt bier6

Bier gerijpt in portvaten

Je raad het misschien al, maar ook deze Grand Prestige komt uit Arcen. Het bier is in vaten gerijpt waar twaalf jaar lang een prachtige witte port in heeft gelegen van een porthuis uit de Douro vallei.

Het is dan ook niet verrassend dat je veel rood fruit terug proeft in dit vatgerijpte biertje. Met 10,7% is het verschil niet heel groot, maar wel een stuk toegankelijker. Het is een fris biertje, die wat minder hard aankomt dan de voorgaande. Een 7,5!

Vatgerijpt bier3

Goose Island

Ook had Hertog Jan een mooie samenwerking opgezet met de Goose Island Beer Company in Chicago. En hier wordt het even opletten: deze biertjes zijn zes maanden gerijpt in zowel bourbonvaten als bourbonvaten waar eerst nog Goose Island Bourbon Country Stout (bier dus) in heeft gelegen. Allen gemaakt van Amerikaans wit eiken.

Dit proces resulteert in een ontzettend zoet en chocolade-achtig biertje, met aardig wat tonen van koffie, karamel en gedroogd fruit. Hij voelt redelijk zwaar aan (11,5%), maar is té speciaal om niet te proeven. Absoluut een aanrader, maar niet om als laatste te pakken nadat je al een fles Vatgerijpt à 75cl de man achter de kiezen hebt…

Een 7.

Vatgerijpt bier8

, Dit bier is gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten