Word je nou echt sneller dronken in de zon?

CREDITS: Eric Nopanen | Unsplash

Temperaturen schieten naar de dertig graden, zweet verschijnt op plekken waar je niet wist dat je kon zweten en het avondje sporten sla jij deze keer even over. Groot gelijk. Met een hittegolf zijn er wel betere activiteiten waar jij je mee bezig kan houden. Zoiets als een speciaal biertje op het terras of een cocktail in je achtertuin. Hij smaakt goed. Iets té goed. Na het eerste drankje volgen er heel wat meer. De laatste keer dat je op dit tempo dronk, sloeg die alcohol volgens jouw gevoel niet zo snel aan. Je hebt het gevoel sneller dronken in de zon te worden. You sure? 

Sneller dronken in de zon, hoe zit het precies?

Of het nu waar is of hartstikke onzin is: het voelt wel alsof je sneller dronken in de zon wordt. Het zou te maken kunnen hebben met al het vocht dat je verliest op warme dagen. De alcohol verspreidt zich vervolgens over een kleinere hoeveelheid water in je lichaam. Het promillage alcohol in je bloed neemt daardoor toe. De theorie kan waar zijn, maar dan moet je wel echt zweten als een otter om slechts een beetje effect te merken.

Een andere theorie is daarom dat je bloedvaten uitzetten als het buiten standje sauna is. Daardoor stroomt je bloed sneller en bereikt de alcohol in een kortere tijd je hersenen. Yes, I’m drunk. Mwah, daar valt over te praten. Alcohol bereikt normaal gesproken binnen 10 minuten je hersenen, dus dat zal niet veel sneller gaan bij warme temperaturen.

sneller dronken in de zon

You’re thirsty! 

Als de theorieën niet veel bewijs hebben, moet het dronken gevoel ergens anders aan liggen. Je kan vast uit ervaring spreken dat een koud biertje veel beter smaakt in de zomer dan in de winter. De sfeer zit er op het terras goed in, je hebt geen zin om als eerste naar huis te gaan en je hebt door de hoge temperaturen meer dorst. Die combinatie zorgt ervoor dat je een grotere hoeveelheid alcohol drinkt. Je wordt dus niet sneller dronken door de zon, maar omdat je drinkgedrag in de zon vaak anders is. Het gevoel is vaak psychologisch.

Met het hogere tempo doe je er daarom goed aan om die alcoholpercentages eens af te wisselen met een alcoholvrij biertje. Tegenwoordig populairder dan ooit en daardoor zal je niet meer worden bestempeld als een Bucker-lul. Dat 0.0% biertje zorgt ervoor dat je minder snel uitdroogt en het volgende rondje niet hoeft over te slaan. Overigens ook voordelig voor de kater de volgende dag.

sneller dronken in de zon
Foto: Thom Masat