Bier is het geheim voor een stabiele samenleving

CREDITS: Elevate | Pexels

Wekelijks zie je de meest gezonde sapjes voorbij komen in je timeline. Combinaties als broccoli, avocado, munt, tarwegras en gember zouden het middel zijn om je helemaal het mannetje te voelen. Helemaal niets mis mee als je dat drinkt, maar wij volgen liever een recente studie. Die beweert namelijk dat bier hét geheim is voor een stabiele samenleving. Aangezien wij graag een positieve bijdrage leveren aan deze samenleving, hebben wij alvast een biertje opengetrokken.

Bier is hét geheim voor een stabiele samenleving

Die had je waarschijnlijk niet zien aankomen. Jij hebt gedurende de jaren namelijk meer en meer bewijs verzameld dat bier toch niet zo goed voor je is. Herinner je afgelopen zondagochtend nog? Maar nu onderzoekers het zelf beweren, dan zal er toch wel een kern van waarheid in zitten. Een aantal archeologen publiceerden namelijk hun resultaten in de Sustainability Journal. Aan de hand van oude brouwtechnieken beschreven zij hoe bier het Wari-rijk in Peru bijeen hield. Een samenleving die rond 600 n.Chr. ontstond en in 1.100 n.Chr. doorvloeide naar een andere samenleving. Het Wari-rijk bestond een flinke tijd en de archeologen besloten om te onderzoeken hoe het zo intact kon blijven. Een belangrijke succesfactor bleek een constante voorraad bier. Helemaal niet verkeerd dus als die koelkast van jou gevuld is met een aantal kratjes.

Eenheid in de samenleving

Bijna twintig jaar geleden vonden de archeologen een oude Wari-brouwerij in de bergen van zuidelijk Peru. Zij ontdekten hierbij dat het bier een houdbaarheidsdatum van één week heeft nadat het was gebrouwen. Het Wari-rijk reisden dan ook regelmatig naar de plaats van de brouwerij om zo hun band met de andere Wari-heren te versterken. Daarnaast bevestigden zij waarschijnlijk met het bier de trouw aan het Wari-rijk. Het was een belangrijk moment en er zouden tussen de honderd en tweehonderd lokale politieke elites aanwezig zijn.

Vanwege de complexe manier van brouwen werd er een nog grotere eenheid gevormd tussen de bevolkingsgroepen. Bier hield deze mensen bij elkaar. Er was namelijk een gedeelde identiteit en gemeenschappelijke culturele praktijken. Tegenwoordig bestaan samenlevingen vaak uit verschillende achtergronden met een verdeelde identiteit. Het is dan juist belangrijk om deze groepen te binden. Nodig daarom je buurtgenoten met een totaal andere achtergrond eens uit en proost samen met een biertje. Perfect om een stabiele samenleving te creëren.

En daarnaast: wie heeft er zin om oorlog te voeren met een kater?

stabiele samenleving
Foto: Wil Stewart