8 Oktoberfest Weetjes

Het grootste bierfestival van de wereld

Het grootste bierfestival van de wereld is weer van start gegaan. Van heide en verre trekken bierliefhebbers naar het Duitste München om zich samen met onze oosterburen drie weken lang de vernieling in te zuipen. Hier zijn 8 Oktoberfest weetjes die je misschien nog niet kende.

1. De eerste editie van dit bierfestijn was als in 1810

Het eerste bierfest van München werd al in 1810 gehouden. Dit werd gedaan ter ere van het huwelijk van de Beierse kroonprins Ludwig en zijn toekomstige vrouw Therese van Saxony-Hildburghausen. Het was een publiek feest met paardenraces als entertainment. In 1819 werden deze races ingeruild voor een ontelbaar aantal biervaten, zoals het vandaag de dag nog steeds is.

2. Waarom geen Septemberfest?

Een logische vraag wanneer je bedenkt dat dit festijn in september en niet in oktober begint. Dit heeft er alles mee te maken dat het Oktoberfest pas ver na de eerste editie is uitgebreid naar een zestien daags festival. Geef ze eens ongelijk, het festival trekt jaarlijks zo’n 6.400.000 mensen per jaar.

3. De burgemeester tapt het eerste biertje

Het festivalterrein mag misschien vanaf negen uur geopend zijn, maar de festiviteiten beginnen pas om twaalf uur in de middag. Dit gebeurt, onder aanvoering van twaalf saluerende schoten, wanneer de burgemeester het eerste biertje tapt en deze overhandigd aan de minister-president van Beieren.

4. Er wordt alleen bier uit München gedronken

Van oudsher wordt er op het Oktoberfest alleen maar origineel München-bier gedronken. Hierdoor wordt de complete bierproductie voor het zestien daagse festival geleverd door zes brouwerijen uit München: Hofbräuhaus München, Spaten-Franziskaner-Bräu, Paulaner Bräu, Löwenbräu, Hacker-Pschorr Bräu and Augustiner Bräu. Deze zes brouwerijen hebben ook hun eigen tent.

5. Er is meer dan alleen maar bier

Wanneer er zoveel liters bier doorheen gaan moet er natuurlijk ook flink geschranst worden. Dat moet op zich wel lukken met 500.000 geroosterde kippetjes, 120.000 sausages en 50.000 speklappen. Daarnaast kun je ook genieten van stapels aardappel pannenkoeken, bakken apfelstrüdels en pannen zuurkool.

6. Souvenirtje voor thuis? Doe maar niet

Je zult niet de eerste zijn die met zijn dronken paasei denkt even een officieel oktoberfest bierfest glas mee te pakken. Wij raden het in ieder geval af, de glazen zijn zwaar en moeilijk te verbergen, buiten loopt overal bewaking en wanneer ze je te pakken hebben krijg je een flinke boete. Laat de glazen met rust en focus je op de liters bier en de mooie Duitse dames.

7. Een Duitse ad zetten

foto: youtube.com

Vind jij jezelf het mannetje als het gaat om bier drinken, laat het dan zien in een van de tenten. Ga op de tafel staan met een volle bier pul, dit is het universele signaal voor iemand die een adje wil zetten, en gooi deze goud-gele rakker in één teug naar binnen of word bedolven onder het boe-geroep van een kleine 10.000 man.

8. Maak je klaar voor Duitse hoem-pa-pa muziek

Heb jij een hekel aan carnaval of andere Hollandse volksmuziek, dan is het Oktoberfest waarschijnlijk niks voor jou. Het Beierse bierfestijn draait om zingen, dansen en zuipen op Duitse dronkemans muziek. Ga volledig uit je plaat en geniet met volle teugen van dit volksfeest.