Zo ga je minder op je telefoon kijken

CREDITS: Bruce Mars

Het kan heel verleidelijk zijn om elke vrije seconde die je hebt je telefoon te checken. Websites en apps doen er alles aan om jou zolang mogelijk op hun pagina of app te houden. Dit doen ze met slimme psychologische trucjes, zoals kleur en het heerlijke fenomeen ‘notificaties’. Dit prikkelt onze geest en daardoor hebben we de drang om op onze telefoon te blijven kijken. En dit terwijl we eigenlijk weten dat het slecht voor je is.

Helemaal stoppen met je telefoon gebruiken zit er waarschijnlijk niet in. Gelukkig maar, anders mis je al onze mooie content. Maar een beetje minderen kan geen kwaad. Daarom geven we je een aantal tips om minder op je telefoon te kijken.

Minder op je telefoon kijken doe je zo

Veel op je telefoon kijken kan ervoor zorgen dat je stress krijgt, minder goed slaapt, kans hebt op een depressie en een zekere angst ontwikkeld. Dit snappen wij wel, want bijvoorbeeld op Instagram is iedereen altijd op zijn best.

Mensen plaatsen alleen maar positieve berichten en dat zie jij voorbij komen. De druk om dan ook een heel leuk leven te leiden is groot en er bestaat een kans dat je jaloers wordt op anderen. We kunnen je maar één ding meegeven: niet doen!

minder op je telefoon, Zo ga je minder op je telefoon kijken
Foto: Štefan Štefančík

Weet hoeveel tijd je kwijt bent aan je telefoon

Dit kan nog wel eens voor flinke verassingen zorgen: hoeveel tijd ben je nu daadwerkelijk kwijt als je op je telefoon zit? Als je jouw telefoon alleen gebruikt voor bellen maak je het jezelf makkelijker. Helemaal een goede optie is dan een smartphone huren. Dan weet je zeker dat je alleen jouw telefoon gebruikt als het écht nodig is.

Om in te zien hoeveel tijd je besteed aan apps zoals Facebook en Instagram kun je jouw gebruik monitoren. Apps zoals Moment en Forest zijn screen time trackers. Veel mensen zullen er van schrikken. Het is namelijk tegenwoordig niet bijzonder als je meer dan 60 keer je telefoon unlocked op een dag.

Timing

Kijk, we consumeren nou eenmaal onze content online en communiceren op onze smartphones. Dat zal niet snel veranderen en dat hoeft ook niet. Maar probeer de nutteloze momenten op je telefoon uit je leven te elimineren.

Toffe filmpjes kijken, het nieuws checken, Manify lezen, in contact zijn met een verre vriend, afspraken maken met je ouders, geïnspireerd raken op Instagram, een TED-talk kijken, Duolingo: allemaal geoorloofd. Doelloos door Facebook heen scrollen, stories kijken van mensen die je niet interesseren, voor de tiende keer door je foto’s heen scrollen, kattenfilmpjes kijken: allemaal onzin.

Daarnaast durft niemand meer publiekelijk voor zich uit te staan staren, zonder telefoon in z’n hand. Kijken op je telefoon is bijna een houding geworden, net als roken. Het voelt naakt zonder. Net als in de kroeg staan, zonder een biertje in je hand. Dat laatste is zo erg nog niet, want je staat niet 24/7 in de kroeg. Maar bedenk je eens hoe vaak je je telefoon in je hand hebt, zonder enige duidelijke reden…

minder op je telefoon, Zo ga je minder op je telefoon kijken
Foto: Courtney Clayton

Zet de push-berichten uit

Als je voor elk berichtje uit de groepsapp of ieder mailtje een notificatie ontvangt, word je echt gek. Het is al bijna niet bij te houden en het is enorm verleidelijk om te kijken als je iets binnenkrijgt. Met het uitzetten van deze meldingen heb je eigenlijk geen directe reden om je telefoon erbij te pakken.

Een telefoon zou eigenlijk een schaars goed moeten zijn, of juist een product wat vooral zakelijk interessant is. Als jij en je collega’s zakelijk iPhones huren voor de belangrijke zaken, dan is dat toch een mooi iets?

Als ze je nodig hebben dan bellen ze maar. Zo heb jij tijd voor belangrijkere dingen.

Haal social media van je telefoon en laat het weten

Met het weghalen van de apps Tinder, Facebook en Messenger breng je al wat meer rust in je leven. Je hoeft niet de hele dag te kijken wat iedereen aan het doen is. Laat dit ook wel even weten aan je omgeving. Mensen verwachten namelijk tegenwoordig dat je elk moment van de dag meteen kan reageren. Dat kan ook, maar dan moeten ze maar even bellen.

Als je een á twee keer per dag even je Instagram checkt, de belangrijke berichtjes beantwoordt , je mailtjes filtert en even door Facebook gaat scrollen is dat toch prima? Zoveel heb je dan niet gemist hoor. En flirten is veel leuker in het echt!

Laat ‘m zo af en toe is gewoon thuis

Heb je een etentje of ga je nog snel sporten? Laat je telefoon dan gewoon even thuis liggen. Als je onder de mensen bent kun jij jezelf sociaal opstellen zonder dat je wordt afgeleid. Er voelt niks lekkerder dan even offline zijn. Het geeft een rustgevend gevoel. Je kan namelijk ook niet overal tegelijk zijn, dus ook online kan dat niet. Besef daarom dat je ook wel eens gewoon zonder kan. Het makkelijkste is dan om je telefoon een keer thuis te laten.

Hopelijk vind je deze tips nuttig genoeg het gebruik van jouw telefoon wat te minderen. Dus sluit dit artikel af met een good old ingedrukt houden van de uitknop en ga lekker leven!

minder op je telefoon, Zo ga je minder op je telefoon kijken
Foto: Bruce Mars
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
De beste zwart-witfotografen (met foto’s)
Sinds ons gesprek in MANIFY Magazine #2 met vakman Christian van Duuren, vult onze tijdlijn op Instagram zich met klassieke zwart-witfoto’s. Wij zijn namelijk volledig om, amigo.…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…