Waarom iedere man aan zichzelf twijfelt en hoe je ermee kan dealen

CREDITS: Unsplash | Ethan Sykes

Iedere man heeft zo zijn twijfels. Twijfels over je eigen kunnen op gebied van werk, maar ook hoe je overkomt op de dames. Je hebt van die momenten dat je jezelf afvraagt: haal ik wel alles uit mijn werk of hoe zie ik de toekomst eigenlijk voor me? En ja hoor, de twijfel is ingeslagen.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70 procent van de bevolking wel eens aan zichzelf twijfelt. Het geeft aan hoe groot het probleem is en dat het dus bij iedereen wel eens voorkomt. Er zijn genoeg stappen die je kan volgen om jezelf uit de sleur te halen.

Skip de zelftwijfel en just go for it

Voordat we een aantal tips geven zullen we je eerst een spoedcursus geven over hoe zelftwijfel zich kan ontwikkelen. Wanneer je dagelijks aan je eigen kunnen twijfelt kan het soms zover gaan dat je het imposter syndroom kan ontwikkelen. Het imposter syndroom wordt ook wel het oplichterssyndroom genoemd.

In principe is het een verzameling van persoonlijkheidstrekken die zich opstapelen, het klinkt dus heftiger dan dat het is. Deze persoonlijkheidstrekken ontwikkelen zich vaak bij mensen die worden ingeschat als een intelligent persoon. Maar wat je vaak niet ziet is dat deze personen een laag zelfvertrouwen hebben, veel twijfelen en extreem perfectionistisch zijn.

zelftwijfel
Foto: Ümit Bulut

De lat enorm hoog leggen

Met al deze kenmerken legt iemand met de lat enorm hoog voor zichzelf en onderschatten ze hun eigen prestaties. Ze zijn altijd bang om door de mand te vallen omdat ze twijfelen aan hun eigen kwaliteiten. Door de huidige samenleving met de technologische ontwikkelingen en social media kan je vaak het gevoel hebben dat je niet overal van op de hoogte bent. Je begint dus weer aan jezelf te twijfelen, terwijl je diep van binnen weet dat je over genoeg kwaliteiten beschikt om bijvoorbeeld aan die nieuwe job te beginnen.

Grote namen zoals Tom Hanks en Howard Schultz van Starbucks praten hier vaak genoeg openlijk over in gesprekken en interviews. Ook zij twijfelen vaak genoeg in hun leven, maar durven hierin wel stappen te zetten.

Ga gewoon een keer op je bek

Om het klotegevoel van zelftwijfel weg te nemen zijn er genoeg dingen die je zelf kan doen. We hebben de belangrijkste voor je geselecteerd en weet: geen slap gedoe, maar met beide handen een opdracht aanpakken. Dan stap je er met veel zelfvertrouwen in:

  • Accepteer dit gevoel, je bent echt niet de enige op de wereld die zich soms k*t voelt;
  • Sta soms even stil bij wat je allemaal bereikt hebt. Schrijf het anders gewoon voor jezelf op, want dit maakt je alleen maar gemotiveerder;
  • Fouten zijn kansen om iets te leren. Ben dan ook niet bang om op je bek te gaan;
  • Vraag om bevestiging of feedback van iemand, vaak realiseer je dan pas hoe lekker je bezig bent;
  • Zorg goed voor jezelf! Ga sporten, eet gezond, maak tijd voor je vrienden, luister een podcast en doe leuke dingen.
zelftwijfel
Foto: Na Urchin
LEES OOK