Tips van experts: zo gaan astronauten om met zelfisolatie

CREDITS: Unsplash | NASA

Zelfisolatie. We kunnen het hier in ons kikkerlandje nergens anders meer over hebben. Waar we voorheen verlangde naar een dagje niks doen worden we er nu knettergek van. Hoog tijd om tips van deskundigen erbij te pakken. En dan hebben we het niet over experts van de universiteit. Nee, we hebben het over astronauten. Zij weten namelijk maar al te goed wat je het beste in isolatie kan doen.

Zelfisolatie is easy met deze tips van echte astronauten

Wij Nederlanders kunnen al snel zeuren dat we het zwaar hebben. Hoogstwaarschijnlijk heb jij dat de afgelopen twee weken ook al gedaan. Als je bedenkt dat astronauten veel langer in isolatie zitten in én in een kleinere ruimte met minder faciliteiten, dan piep je wel anders. Vandaar dat deze tips je de komende tijd motiveren om er het beste van te maken.

zelfisolatie astronauten, Tips van experts: zo gaan astronauten om met zelfisolatie
Foto: Adam Miller

Ben bewust van de situatie

Je kan niet op een goede manier functioneren als je niet weet waar je mee te maken hebt. Het is belangrijk dat je begrijpt wat er momenteel gebeurt. Ben je bewust van de situatie en de risico’s die het met zich meebrengt.

Dit advies komt niet uit de lucht vallen. Het zijn de woorden van astronaut Chris Hadfield: ”Understand the actual risk, don’t just be afraid of things. Go to a credible source and find out what is truly the risk that you’re facing right now.” Dus ga er niet te laks mee om, wees een man en neem je verantwoordelijkheid!

We hebben allemaal een missie

Zie deze bizarre tijd als een missie en stel doelen voor je missie. Je hebt nu waarschijnlijk zeeën van tijd over dus wat wil je bereiken? Wellicht kun je nu eindelijk die zolder eens opruimen, de muren verven van je huis of een andere taal leren. Benut je tijd goed want voor je het weet is dit weer voorbij en ben je weer aan het klagen dat je nergens tijd voor hebt.

zelfisolatie astronauten, Tips van experts: zo gaan astronauten om met zelfisolatie
Foto: NASA

Communicatie is key

Het is belangrijk dat je goed blijft communiceren met de mensen waarmee je woont. Dit zorgt ervoor dat jezelf niet helemaal gek wordt en het leven gaat op een efficiënte manier door. Maak goede afspraken over huishoudelijke taken en be nice to each other. Waarschijnlijk zijn dit de enige mensen die je de komende maanden gaat zien.

Astronaut Peggy Whitson geeft aan hoe belangrijk communicatie is: “It’s very important to interact well with the people you’re living with. You have to be able to communicate effectively.

Woon je alleen? Geen probleem, maar blijf goed in contact met de mensen die je lief zijn. Bel niet alleen maar Facetime ook zo nu en dan. Dit is veel persoonlijker en meestal ook veel leuker. Hierbij is goede communicatie ook key. Bespreek belangrijke zaken eerst en voer, waar nodig, een efficiënt gesprek. Mocht het een gesprek zijn om gewoon te kletsen, ga dan vooral je gang en laat het op zijn beloop.

Feel the rhythm

Het kan enorm helpen om een goed ritme aan te houden. Vroeg opstaan, douchen, aankleden, gezond blijven eten, af en toe sporten, het huis schoon houden en ga zo maar door. Op deze manier gaat de tijd sneller en ga je je minder snel vervelen.

Maar vergeet niet om af en toe ook te relaxen als je vanuit huis werkt. Organiseer een filmavond met de mensen waarmee je woont, plan een skypeborrel in of ga lekker uitgebreid koken. Je moet er toch het beste van maken in deze rare tijd. Astronaut Scott Kelly daarover: “Take time for fun activities: I met up with crewmates for movie nights, complete with snacks, and binge-watched all of Game of Thrones twice.”

Als deze mannen en vrouwen het zeggen, dan geloven wij dat maar al te graag!

zelfisolatie astronauten, Tips van experts: zo gaan astronauten om met zelfisolatie
Foto: NASA