Ode aan die vriend die nooit volwassen wordt

CREDITS: Andre Hunter

We kennen hem allemaal: die guy die vrijwel nooit een serieuze relatie heeft. Die nooit naar huis wil, tenzij het naar het huis van een mooie blondine is. Die als je ‘m belt altijd kan, maar dat jij nooit kan als hij belt. Die altijd voor je klaar staat (met een fles drank). Die, terwijl jij je vierde promotie zojuist hebt binnengeharkt, ook gepromoot is tot hoofd barman. Die elke zomer nog steeds het liefste naar de Costa Brava gaat om acht dagen lang all inclusive naar de klote te gaan. En ken je ‘m niet? Dan ben jij hem.

We weten het, deze vriend kan soms aardig vervelend zijn. Maar give the guy a break. Kijk even naar je eigen burgerlijke leventje, je kan veel van deze man leren. Daarom deze ode!

Die vriend die nooit volwassen wordt

1. Hij heeft een agenda waar jij jaloers op zou zijn

Open je agenda. Ten eerste staat hij tot op de minuut volgepland. Allemaal verschillende kleurtjes, want gedeelde agenda’s met je chick, je werk, je vrienden. Vrij sad allemaal. En wat staat er allemaal in? Maandag om 19.30: squashen, dinsdag: niks, want dan ga je altijd Netflixen met je vrouw, woensdag: hardlopen en langs je schoonouders, donderdag: niks, want dan moet je werken, vrijdag: double date met stelletje vrienden (ja er is bier, maar zeker niet genoeg), zaterdag: festivalletje, maar iedereen gaat vroeg naar huis, zondag: helemaal naar de ratten. En even hardlopen.

, Ode aan die vriend die nooit volwassen wordt
Foto: Carl Cerstrand

Je vrijgezelle kinderachtige vriend heeft niet eens een agenda, amigo. Hij sport lekker overdag, werkt in de doordeweekse avonden wat of heeft een date, beetje uitslapen, in het weekend heerlijk het randje opzoeken en er ver overheen gaan. Had je bij kunnen zijn.

Maar het mooie is: hij kan altijd. Nooit stress, nooit haast. True, hij zit wel eens alleen, maar dat is toch goed voor een mens?

2. Hij voelt geen verplichtingen

Tuurlijk, iedereen moet wel eens iets doen waar hij geen zin in heeft, maar deze vriend heeft het naar een minimum weten te krijgen. Verjaardagen van het neefje van je vriendin? Ha, zijn scharrel durft ‘m niet eens aan haar ouders voor te stellen. Boodschappen doen voor de hele week? Hahahaha, doe normaal. De nieuwe film van Abba die in de bios komt? Come on. Nieuwjaar vieren met een groep mensen waarvan je de helft niet spannend vindt? Bella, ciao!

, Ode aan die vriend die nooit volwassen wordt
Foto: Joel Bengs

3. Hij heeft betere verhalen

Wat heb jij nou eigenlijk echt te vertellen tegen je vrienden? Qua anekdotes. Dat je gisteren de laatste aflevering van New Girl hebt zitten kijken en dat het vrij emotioneel was? Dat je van de vader van je vriendin gewonnen hebt met armpje drukken? Dat het echte sicke avond was toen coke hadden gebruikt met oud & nieuw, maar er dan achterkomt dat 2006 was?

Face it, die vriend heeft een stuk betere verhalen (die wél recent zijn). Wil je ook zulke verhalen? Ga er dan eens op uit makker, in plaats van dat Netflix je voor de zoveelste keer vraagt “of je nog wel aan het kijken bent”.

4. De seks is avontuurlijker

Je kan zeggen wat je wilt, maar als je wat langer bij dezelfde meid bent, dan wordt de seks vanzelf wat minder. Minder vaak en minder interessant. Jullie kennen elkaar door en door, dus dat zal vaak genoeg ook resulteren in juist hele goede seks. Maar er zit meer spanning in met iemand nieuws, en laat nou juist die vriend je hier wekelijks over vertellen. Damn…

, Ode aan die vriend die nooit volwassen wordt