Ben je verlegen? Zo kom je ervan af

CREDITS: freestocks.org

Vind jij het spannend om tijdens een verjaardag aan het woord te zijn en kijk jij liever de kat uit de boom? Misschien ben je wel verlegen. Op zich is het geen slechte eigenschap, maar als je het zelf vervelend vindt en het je dagelijkse bezigheden belemmerd, wil je er misschien wel vanaf. We delen een aantal tips hoe je van je verlegenheid afkomt.

Ben je verlegen? Zo kom je ervan af

Het is goed om te onthouden dat je niet van de ene op de andere dag de meest aanwezige persoon in de ruimte gaat worden. Dit is een proces op de lange termijn die je langzamerhand helpt in de goede richting. Wanneer je de volgende tips in je leven toepast, zul je merken dat je vanzelf minder verlegen wordt.

Zelfverzekerd
Foto: Andres Lugo-Garza

De basis

Persoonlijke verzorging

We beginnen bij de basis. “Self-consciousness drives shyness” zeggen ze wel eens en daarom is de makkelijkste manier om dit wat te verzachten door jezelf goed te verzorgen en te kleden. Hierdoor voel je je meer zelfverzekerd en zul je dit ook uitstralen. Dit is de eerste stap om je verlegenheid achter je te laten.

Zelfzeker zijn 

Zelfverzekerdheid is key als je minder verlegen wilt worden en daarom zijn er nog een aantal andere dingen om dit te boosten. Om zekerder van jezelf te worden, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een pro te worden van een bepaald onderwerp of vaardigheid. Hierdoor krijg je meer het idee dat je anderen wat te bieden hebt. Werken aan je beeld van sociale interactie kan ook helpen bij het realiseren dat dit niet per definite stressvol of awkward is.

Verlegen
Foto: Hunters Race

Nieuwe mindset

Verlegen zijn is normaal 

Als de basis is gezet, kunnen we door naar de volgende stap. Een probleem bij veel mensen die verlegen zijn, is dat ze vaak denken dat er maar weinig zijn die hetzelfde gevoel ervaren. Hierdoor krijgen ze het gevoel dat er iets mis met ze is. In de realiteit ervaart ieder persoon dit gevoel wel eens. Zelfs beroemdheden of andere mensen in de spotlight, zij hebben alleen geleerd hoe ze dit succesvol kunnen managen. Als zij het kunnen, kun jij het dus ook. Het is belangrijk dat je een nieuwe mindset creërt waarbij je realiseert dat verlegen zijn iets compleet normaals is én overwonnen kan worden.

Verlegen zijn is maar een gevoel 

Het is daarnaast goed om te bedenken dat verlegen zijn maar ‘gewoon’ een gevoel is. Je gaat er niet dood aan, dus wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als je een vrouw mee op date vraagt en ze zegt “nee”, wat is dan het ergste gevolg? Er zijn genoeg vissen in de zee die je mee uit kunt vragen en die het wel leuk vinden om met je op date te gaan. Zie het juist als een leerzame ervaring.

Verlegen
Foto: Wallace Chuck

We kunnen niet iedereen leuk vinden 

Ook een goed realisatie momentje: mensen die verlegen zijn willen graag leuk gevonden worden door anderen. Maar houd in je achterhoofd dat jij ook niet iedereen even aardig vindt, en dat is helemaal oké. Bedenk je dan dat het prima is dat wanneer je niet de favoriete persoon van de ander bent. We kunnen immers niet iedereen leuk vinden.

Test jezelf

Begin klein 

Met een goede fundering onder je voeten en de juiste nieuwe mindset, kun je de wijde wereld in. Tijd om jezelf te testen, want oefening baart kunst. Maar we lopen niet gelijk te hard van stapel. Begin met kleine doelen zodat ze er minder ‘eng’ uitzien. Zo kom je beetje bij beetje bij het echte werk. Het is niet aan te raden om meteen je droomvrouw ten huwelijk te vragen of een belangrijke presentatie te doen voor honderd man. Als het dan namelijk niet gaat zoals je hoopte, kan het demotiverend werken. Dat willen we voorkomen dus we beginnen klein.

Verlegen
Foto: LinkedIn Sales Navigator

Social skills kun je leren 

Sociale vaaridheden, net als alle vaardigheden, kun je leren. Je kunt immers niet van jezelf verwachten dat je smooth door een gesprek gaat als je niet vaak genoeg oefent. Dus wacht niet tot deze skills vanzelf aan komen wandelen, maar ga zelf aan het werk! Het is namelijk veel slimmer om te oefenen in situaties als er niks vanaf hangt. Wanneer het op een belangrijk moment wél jouw tijd is om te shinen, heb je dus al wat oefening achter de rug.

Zoek interactie op 

Onderzoekers onderzochten mensen die verlegen zijn en vonden dat deze mensen de onzekere en angstige gedachtes vergaten wanneer ze bezig waren met activiteiten waarbij ze anderen konden helpen. Ook het hebben van een vooraf vaststaande rol of taak hielp daarbij. Veel verlegen mensen hebben bijvoorbeeld geen moeite met het praten tegen vreemde mensen wanneer het onderdeel is van hun werk of taak. Daag jezelf dus uit en sluit je aan bij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een groep mensen die dezelfde hobby hebben als jij. Zo leer je nieuwe mensen kennen in een minder beangstigende omgeving.

Stop met nadenken over jezelf 

Als laatste een tip die je kunt toepassen als je in een situatie toch weer dat verlegen gevoel krijgt. De tip is kort maar krachtig: stop met nadenken over jezelf! Erken het gevoel voor wat het is en herinner jezelf eraan dat er eigenlijk niks ernstigs kan gebeuren. Focus je daarom vooral op de persoon waarmee je bent, luister wat diegene zegt en ben oprecht nieuwsgierig. Zo stop je met het denken over jezelf. De persoon waarmee je bent, denkt echt niet zo over jou als dat je over jezelf denkt, dus deze gedachtes zijn helemaal niet nodig. Je doet het goed.

Verlegen
Foto: JESHOOTS.COM