Stress is goed zolang jij je mindset positief weet om te zetten

CREDITS: Christian Erfurt | Unsplash

Als je het over stress hebt zijn er twee meningen die sterk naar voren komen: stress is slecht en stress is goed. Deze eerste groep is beduidend groter. Het zou niet ten goed komen voor je ontwikkeling en je productiviteit lijdt er ook onder. Je gezondheid gaat vervolgens achteruit en zo is er nog een hele reeks aan negatieve effecten. Reden genoeg om stress te vermijden. Althans, dat zegt een grote groep. Grote kans dat jij zelf ook zo over het fenomeen denkt. Tijd om die gedachte te veranderen. It’s all about the mindset! 

Stress is goed zolang jij je mindset positief weet om te zetten

De mentaliteit ‘stress is goed’ kan grote voordelen opleveren. Helaas wordt het over het algemeen als iets slechts beschouwd. Deze gedachtes zijn door de jaren heen uitvergroot. Termen als ‘stressbestendig’ worden geregeld genoemd bij de perfecte eigenschappen voor een nieuwe job. Als je dit niet bent, zal je negatief worden beïnvloed op fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel niveau. Het kan ziektes of aandoeningen veroorzaken of bestaande pijn verergeren.

Deze waslijst aan mogelijk negatieve effecten zal de mentaliteit over stress niet veranderen. Je zet nu dan ook vast een groot vraagteken hoe je stress wél als iets positiefs kunt gaan zien. Meerdere stressonderzoekers hebben hier vele jaren onderzoek naar gedaan. Geen stress, wij hebben het antwoord nu ook in handen!

stress is goed
Foto: Tim Gouw

De drie factoren

Het onderzoek toont namelijk aan dat stress het meest schadelijk is als je geen controle over jezelf hebt. Hierdoor kan jij je hulpeloos en hopeloos gaan voelen en heb je de neiging om stress te vermijden. Deze drie belangrijkste factoren zal je daarom moeten aanpakken.

Hulpeloosheid krijg je onder controle door zelf leiding te nemen. Je leidt je vervolgens weg van de gedachtes van eeuwige hulpeloosheid. Voorzichtigheid helpt hierbij door slechts één doel op te stellen en niet verzeilt te raken in een web van vele doelen. Vervolgens heb je doorzettingsvermogen nodig om dat doel te bereiken met alle kleinere taken die hierbij horen.

Als je hopeloos bent vergeet je vaak om je sterke kwaliteiten uit te lichten. Juist die kwaliteiten houden je overeind. Door deze optimaal te benutten zal jij minder snel het gevoel hebben dat het leven voor altijd moeilijk zal zijn.

Het vermijden van stress kan zich uiten van het ontsnappen met alcohol tot aan uitstelgedrag. Ook komt het geregeld voor dat jij jezelf steeds meer gaat isoleren van je vrienden. Je nieuwsgierigheid is dan goede manier om je weer volledig op het pad te krijgen. Stel een persoon in je leven eens een nieuwe, boeiende vraag. Dit kan verdere nieuwsgierigheid oproepen en plots zit je in een zinvol gesprek. Je krijgt nieuwe inzichten en ziet het licht.

stress is goed, Stress is goed zolang jij je mindset positief weet om te zetten
Foto: Whoislimos

Jouw mindset is de sleutel tot succes

Zodra je de drie belangrijkste factoren op orde hebt, zal je erachter komen dat je de ‘stress is goed’ mentaliteit gaat delen. Als je deze gedachte deelt, zal je meer tevreden zijn over je leven en dus minder depressief zijn. Ook bevordert het je productiviteit en ben je gelukkiger op het werk. Je leven krijgt hierdoor nog meer betekenis.

Het is niet zo dat mensen met een positieve mentaliteit simpelweg minder stress in hun leven hebben ervaren. De onderzoekers hebben deze mogelijkheid grondig onderzocht en zijn zo tot de conclusie gekomen dat beide groepen evenveel stress ervaren. Voortaan hoef je dus niet langer stress te vermijden, maar de negatieve gedachtes in je hoofd zal je moeten omgooien. You got this! 

stress is goed, Stress is goed zolang jij je mindset positief weet om te zetten
Foto: Priscilla Du Preez