Online small talk: 9 tips om er beter in te worden

CREDITS: Harry Cunningham

Small talk, je kent het wel. Bij de ene lijkt het of ze de hele dag niets anders doen, en bij de ander komt er op de meest ongemakkelijke manier alleen maar “alles goed?” uit. Val jij in die laatste categorie? Dan gaan wij je helpen. Met deze tips wordt jij in een mum van tijd een small talk-pro!

Online small talk: 9 tips om er beter in te worden

Of je nu in een online meeting komt met collega’s die je al maanden niet hebt gezien of een online sollicitatiegesprek moet doen, aan small talk ontkom je niet. En om ervoor te zorgen dat jij de volgende keer niet meer die awkward gesprekspartner bent, geven wij je tips. Zo word je beter in online small talk.

small talk
Foto: Chris Montgomery

1. Open vragen

Wanneer je vragen stelt die de ander alleen met ‘ja’ of ‘nee’ kan beantwoorden, loopt het gesprek al snel dood. Moedig de ander daarom aan om meer te vertellen door middel van open vragen. In plaats van dat je tijdens het online gesprek dan aan iemand vraagt “Alles goed?”, kun je ook vragen: “Hoe gaat het met je?” of “Hoe was jouw dag?”.

2. De ander laten uitleggen

Misschien ben je zelf gewoon niet zo graag aan het woord en is small talk niet jouw ding. Dat kan. Toch zul je af en toe gesprekken met mensen moeten voeren. Stel er komt een onderwerp aan bod waar je weinig over weet. Wees dan eerlijk en vraag de ander uit te leggen wat hij of zij bedoelt. Hierdoor ga je geen klinkklare onzin uitkramen en grote kans dat de ander het je graag uitlegt. Plus, hierdoor laat je je gesprekspartner praten en ben je zo weer een paar minuten verder.

3. Herkenbaarheid

Vormen van herkenning in een verhaal zorgen voor een band. Wanneer iemand bijvoorbeeld vertelt dat hij ooit in een bepaald land heeft gewoond of een toffe rondreis heeft gemaakt, vertel dan ook jouw anekdotes over buitenlandervaringen. Hierdoor spoor je de ander ook weer aan vergelijkbare herinneringen op te halen. Tadaa, daar heb je de small talk al!

small talk
Foto: Artem Podrez

4. Kopieer

Kijk eens naar goede sprekers en onthoud hoe zij het doen! Cabaretiers, talkshow-presentatoren of mensen in je omgeving kunnen je veel inspiratie geven wat betreft vragen die je kun stellen. Luister hoe ze omgaan met bijvoorbeeld stiltes en de woorden van een ander. Ook zij hebben het ooit moeten leren.

5. Interesse tonen

Een van de beste manieren om een gesprek gaande te houden, is door het tonen van interesse. Wanneer je namelijk niet echt geïnteresseerd bent in wat die ander te vertellen heeft, gaat dat op een gegeven moment opvallen. Je gesprekspartner zal dan het gesprek maar laten doodbloeden. Zonde!

6. Up the date blijven

Komt er een grote business meeting, een sollicitatiegesprek of een andere gelegenheid aan waar je niet aan small talk ontkomt? Houd in die dagen ervoor het nieuws dan in de gaten. Zo kun je wanneer een gesprek bijna stilvalt, het toch nog redden met “Hé, heb jij ook gehoord dat…?”.

small talk
Foto: cottonbro

7. FORM-techniek

Als je echt even geen idee meer hebt wat voor vragen je moet stellen, kun je altijd de FORM-techniek in je achterhoofd houden. De vier letters van FORM staan allemaal voor een andere categorie waaruit je altijd wel een vraag kunt pakken.

  • Family: Heb je kinderen? Waar komt je familie vandaan? Kom je hier uit de buurt? Hoe lang woon je hier al? Heb je ook nog broers of zussen?
  • Occupation: Wat doe je voor de kost? Hoe bevalt dat? Heb je altijd al deze functie gehad? Zou je ooit nog iets anders willen doen?
  • Recreation: Wat doe je graag in je vrije tijd? Doe je al lang aan voetbal? Ik zie dat je een mooi horloge draagt, ben je een verzamelaar?
  • Money: Heb je gezien dat die aandelen zo hard omlaag zijn gegaan? Hoe denk je dat de nieuwe alcohol-accijnzen uitpakken voor de drankwinkels? Ken jij iemand die onlangs zijn baan is verloren?

8. Formuleer anders

Je kunt natuurlijk vragen stellen als “Wat doe je?”, maar je kunt de vraag ook anders formuleren naar bijvoorbeeld “Wat houdt jou bezig deze dagen?”. Dit is een handige vraag omdat het mensen de mogelijkheid geeft om te kiezen waarover ze vertellen, zoals werk, hobby’s of familie. Hierdoor is de kans dus groter dat je een antwoord krijgt waarop je kunt doorvragen.

9. Zelfvertrouwen geven

Probeer de ander in het gesprek zo te vleien dat je hun aandacht krijgt en houdt. Hierdoor heeft de ander na afloop van het gesprek een beter gevoel over zichzelf. En omdat dat gesprek met jou was, zijn dat dus ook pluspunten voor jou in het hoofd van de ander.

small talk
Foto: Ben Collins
LEES OOK
De boeken die schitterden in Mad Men
De boeken die schitterden in Mad Men
Mad Men is één brok aan inspiratie. Oké, Don Draper was geen lieverdje (integendeel), maar op het gebied van stijl en creativiteit mag hij gezien worden als…
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het ijzersterke whiskyverhaal van Jura
Het onbereikbare bereikbaar maken. Iets waar we vaak, in woord en geschrift, over vertellen. En precies dat doet Jura met zijn whisky’s al sinds 1810, vanaf het…
De UGG’s van Post Malone
De UGG’s van Post Malone
Al sinds de jaren ’70 heeft UGG zijn strepen verdiend in de footwearwereld, maar als Post Malone ze rockt, is er een nieuw era aangebroken. In een…
Supercar op de baan: padelrackets van Lambo
Supercar op de baan: padelrackets van Lambo
Padellen is een snelle sport. Qua het spelletje zelf, maar ook dagelijkse groei in aantal spelers. En wat voor merk springt dan op die hypetrein? Lamborghini. Volledig…