Slaappillen nemen in het vliegtuig, hoe erg is het?

CREDITS: Ethan Hu | Unsplash

Terwijl de ene persoon al moeite heeft om in zijn eigen bed in slaap te vallen, is de ander in slechts enkele minuten in slaap gevallen op de middelste stoel van een vliegtuig. De eerste groep kan hier niet jaloers genoeg op zijn. Zij wel en ik niet, waarom?! Het kan eraan liggen dat jij jezelf hebt wijsgemaakt niet te kunnen slapen in een vliegtuig. Vervolgens heb jij er te veel druk op gelegd en kan je al helemaal niet in slaap vallen.

Het gevolg is een urenlange vlucht waar jij jouw ogen open hebt en het kwijl van je slapende buurman op je schouder drupt. Dan maar slaappillen in een vliegtuig gebruiken voor de nodige rust?

Advies over het nemen van slaappillen in een vliegtuig

Die slaappil is in ieder geval goedkoper dan het boeken van een ligstoel. Het ene slaappilletje is het andere echter niet. Een goede voorbereiding van een bezoek aan de apotheek is dan ook niet geheel overbodig. Zo zijn Zolpidem of Stilnoct beide een erg sterk slaapmiddel als we huisarts Stephen Massey mogen geloven. Hoewel het een effectieve manier is om je in slaap te laten vallen, kan het zomaar eens zorgen voor een slaapwandeling in een vliegtuig. Niet heel praktisch.

Zeker als het nemen van een slaappil je eerste keer is, kan je deze beter laten liggen bij de pillendokter. Heb je een korte vlucht? Laat die Zolpidem dan ook maar liggen. Je kan er namelijk urenlang suf van blijven. Niet echt prettig als jouw partner een pilletje Zolpidem achterover heeft gegooid en jij haar vervolgens naar buiten moet dragen inclusief bijbehorende handbagage.

slaappillen
Foto: NeONBRAND

Andere middelen om heerlijk te slapen

Een iets minder heftig slaapmiddel is volgens de huisarts Temazepam. Dit kalmerende slaaptablet zal er zeker voor zorgen dat je in slaap valt. Het grootste risico daarbij is een overdosis als gevolg van het combineren van kalmerende middelen. Dat biertje of wijntje in het vliegtuig kan je daarom beter afslaan.

Heb je geen ernstig slaapprobleem? Dan is een Melatonine tablet meer geschikt dan al het bovenstaande. De wetenschap is er nog niet over uit of het puur een placebo-effect is of dat het werkelijk aan de stoffen ligt. Hoe dan ook brengt het minder risico’s met zich mee dan sterkere slaappillen en werkt het bij een grote groep moeilijke slapers.

Als je een nerveuze vlieger bent, heb je vaak geen slaappillen in een vliegtuig nodig. Kort werkende anti-angstmedicatie is dan juist het meest geschikt. Je huisarts kan je precies vertellen welke jij nodig hebt en schrijft deze vervolgens voor. Wordt geregeld!

Geen garantie voor slaap

Al die middelen zijn nog steeds geen garantie voor een goede dosis slaap in een vliegtuig. Die pillen proberen je vaak in slaap te laten vallen als je niet moe bent. De natuurlijke hormonen van je lichaam beheersen je slaap. Zij bestrijden daarom de effecten van de slaappillen en kunnen ervoor zorgen dat jij nog steeds met wijd openstaande ogen uit het vliegtuigraam zit te staren. Hopelijk heb je tijd om de verloren slaap in te halen als je eenmaal bent aangekomen op bestemming. Welterusten!

slaappillen
Foto: Wenhao Ryan