7 gentleman-dingen die je een betere man maken

CREDITS: Hardini Lestari

Gentlemen. Vrouwen houden ervan. Kleine gebaren als de deur voor haar open houden en haar stoel aanschuiven, kennen we ondertussen wel. Ook zijn er zogeheten ‘gentlemen skills‘, die van jou een nóg betere gentleman maken. En wat kun jij in je vrije uurtjes nou beter doen dan je tijd investeren om deze skills van een gentleman aan te leren?

Deze skills van een gentleman kun je thuis leren

De meeste van deze skills kunnen uitgevoerd worden met dingen die je waarschijnlijk al in huis hebt liggen. Let’s get productive.

skills mannen
Foto: Yogendra Singh

Stijlvol interieur

Zijn je outfits on point? Mooi. Zijn de haartjes fresh en loop je er altijd verzorgd bij? Lekker hoor. Maar hoe zit het met je interieur? Het verlengstuk van jouw stijl. Heb jij nog altijd die eettafel staan die je van je ouders hebt overgenomen? Dan kan je stekkie vast een designupgrade gebruiken.

Een beetje man zorgt ervoor dat zijn interieur bij zijn persoonlijkheid past. Je brengt er namelijk veel tijd in door. Persoonlijke items, een mancave, een nieuwe vloer of toch een keer kijken naar gashaarden… Het is tijd om van jouw interieur een serieus levensonderdeel te maken.

As smooth as Tennessee whiskey

Whiskey is iets dat je moet leren drinken en daarnaast kan het een dure hobby zijn om verschillende soorten aan de bar te bestellen. Het is dus een goed idee om een at home whiskeyproeverij te houden om zo te kijken welke flavor het best bij jou past. Daarnaast is het goed om deze activiteit thuis te doen omdat je hierdoor niet beïnvloed kan worden door bijvoorbeeld je vrienden of de barman. Ook kun je je zo volledig kunt focussen op de smaak en hiermee je eigen mening over de verschillende soorten whiskey vormen.

gentleman
Foto: Jack Ward

Thank-you notes

Bedankbriefjes zijn naast dat ze een handelskenmerk van een echte gentleman kunnen zijn, ook nog een goede manier voor het opbouwen en onderhouden van je relaties. Vooral als deze berichtjes handgeschreven zijn, zorgen ze ervoor dat de ontvanger zich speciaal en meer gewaardeerd voelt.

Voor jou kost het weinig moeite, je pakt een pen en papier en schrijft je waardering of bedankje op. Een handgeschreven thank-you note is verder ook een goede manier om ‘dank je wel’ te zeggen omdat succes vaak samen behaald wordt. De ander verdient waardering en het siert de man wanneer hij dit uitspreekt.

Stropdas strikken zonder spiegel

Om ervoor te zorgen dat je stropdas-strikken er beter uitzien én je er sneller in wordt, is het een goede oefening om je stropdas te leren strikken zonder spiegel. Op deze manier kun je ook iedereen op ieder moment helpen met het knopen van hun stropdas, ook al is het gespiegeld.

gentleman
Foto: Ruthson Zimmerman

Goede cadeaus

Het geven van een goed cadeau kan soms lastig zijn. Aan deze skill kan echter wel gewerkt worden en ook jij kunt goed worden in het geven van passende cadeaus. Het geven van passende cadeaus laat zien dat je de ander goed kent en dat je er moeite in hebt gestoken. Hierdoor zal deze persoon zich meer gewaardeerd voelen dan wanneer je aan komt zetten met een standaard cadeau.

Tip: koop iets dat je kunt personaliseren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de initialen van deze persoon erop te laten zetten. Hierdoor wordt het waardevoller en minder geschikt voor anderen. Het laat zien dat je écht over het cadeau nagedacht hebt.

Sigaar leren roken

Het roken van een sigaar is een ervaring die iedere man in zijn leven een keer moet meemaken. Daarom kun je het maar beter meteen goed doen. Je wilt natuurlijk niet staan stuntelen met die sigaar in je hand. Het leren roken van een sigaar is daarom een goede skill om als gentleman je tijd in te investeren.

Gentleman
Foto: Keenan Barber

Beter leren luisteren

Tegenwoordig is het makkelijk om tijdens een gesprek even op je telefoon te kijken of met andere dingen bezig te zijn. Het is daarentegen belangrijk om goed naar anderen te luisteren. Dit laat namelijk zien dat je aandacht hebt voor de ander. Hierdoor zal je gesprekspartner zich gehoord en gewaardeerd voelen.

Het is bij goed luisteren ook belangrijk om met goede en slimme vragen te komen die slaan op wat er eerder gezegd is. Dit is niet alleen fijn om het verhaal écht goed te begrijpen, maar het laat je gesprekspartner ook zien dat je graag naar hem of haar luistert. Goed naar iemand luisteren reflecteert namelijk je respect voor diegene. Daarnaast vind jij het waarschijnlijk ook fijn als er naar jou geluisterd wordt. Geef dit dus ook terug aan de ander.

Signature dish

Je kent het wel, vrienden/familie/schoonouders komen bij je eten en de stress slaat toe. Want, wat ga je in hemelsnaam koken? Precies om die reden is het als gentleman goed om minstens één goed signature gerecht te kunnen koken. Hierdoor hoef je je nooit zorgen te maken welk, en of het gerecht wel lekker is. Dus: vraag je moeder of oma, speur het internet af of koop een kookboek en kies een signature dish die jij altijd kunt koken.

gentleman
Foto: Jonathan Borba
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
De beste zwart-witfotografen (met foto’s)
Sinds ons gesprek in MANIFY Magazine #2 met vakman Christian van Duuren, vult onze tijdlijn op Instagram zich met klassieke zwart-witfoto’s. Wij zijn namelijk volledig om, amigo.…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden via een modderig zijweggetje langs…