Zo kun je samenwerken met een collega die egocentrisch is

CREDITS: Unsplash | Zsun Fu

Het is niet gek om zo nu en dan aan jezelf te denken. Je kan niet altijd alles voor mensen doen en dat moet je ook zeker niet willen. Vooral wanneer het op je werk aankomt is het belangrijk dat je eigen werk er niet onder gaat lijden. Egocentrisch zijn mag dus op de werkvloer, maar er zijn grenzen.

Het wordt helemaal lastig als jij een collega hebt die juist wel héél erg goed aan zichzelf kan denken. Dan hebben we het niet over een keertje egoïstisch zijn, nee we hebben het over egoïsme met een randje narcisme. Om daar goed mee om te kunnen gaan moet je sterk in je schoenen staan. Als je de onderstaande zaken begrijpt – en ook toepast – dan kun je beter dealen met een collega die nét iets te vaak in de spiegel kijkt.

Zo deal je met collega’s die egocentrisch zijn

Alles gebeurt met een reden

Je vind jezelf waarschijnlijk een baas in het begrijpen hoe iemand in elkaar zit. Als je een vrouw chagrijnig ziet doen, dan zal ze wel we ongesteld zijn. Een man die zijn dag niet heeft zal wel geen resultaten boeken in de sportschool. Je ziet het gebeuren en veilt er een oordeel over.

Helaas ben je als mens niet zo’n ‘allesweter’ als je denkt. Vooral niet op je werk. Ook al mag je je collega’s misschien, ze zijn iets anders dan vrienden. Wie weet zijn ze in hun privé-leven wel een totaal ander persoon.

Oordeel dus niet te snel en probeer erachter te komen wat de échte reden is waarom mensen zo zijn. Wellicht zijn ze in hun ogen helemaal niet egocentrisch of zijn ze niks anders gewend. Wanneer je dat inzicht hebt kun je je eigen reactie daarop aanpassen, zodat hun boodschap minder krachtig wordt. Stand your ground mannen, ook jullie mogen er zijn.

Egocentrisch, Zo kun je samenwerken met een collega die egocentrisch is
Foto: Christian Erfurt

Niet te veel over nadenken

Het heeft geen zin om elke avond als je thuiskomt van je werk te gaan zeuren bij je vriendin. Je bent geen wijf, man up! Het gaat namelijk waarschijnlijk helemaal niet over jou en die vervelende collega heeft helemaal niet door dat hij kut is tegen je.

Mensen die egoïstisch zijn hebben vaak helemaal niet door dat ze het zijn. Vooral op het werk wil iedereen zijn taken goed en snel uitvoeren. Als dit beter en sneller kan door iemand anders te gebruiken zal iemand dit onbewust vaak doen. Neem het dus allemaal niet zo persoonlijk op als iemand weer egoïstisch is. Dat doen zij namelijk ook niet.

Maak geen aannames

Je moet niet zomaar aannames gaan maken, want dat gaat gegarandeerd voor meer problemen zorgen. Daarbij ben je ook geen wijf die achter alles een vraagteken zet. Het heeft geen zin om jezelf alleen maar te ergeren en bij andere collega’s te gaan zeuren. Probeer niet te onzeker over te komen en spreek iemand er gewoon op aan als je zijn manier van (samen)werken niet chill vindt. Als het hoge woord eruit is dan begrijpen jullie elkaar beter en gaat het samenwerken vanzelf beter.

Wellicht zijn jullie na een goed gesprek even goede vrienden en wordt de samenwerking alleen nog maar beter. Zo niet, dan heb je het tenminste geprobeerd en weet je zeker dat het niet aan jou ligt.

Egocentrisch, Zo kun je samenwerken met een collega die egocentrisch is
Foto: Dylan Gillis