Op deze 10 punten wordt een eerste indruk gebaseerd

CREDITS: Pixabay

Binnen de wereld van de psychologie noemen ze het thin slicing. Dit is het vermogen van de hersenen om van kleine beetjes informatie (thin slices) een groter geheel kunnen schetsen.  Daarom zijn we in staat heel snel een beeld vast te stellen van iemand die we net hebben ontmoet. Het niveau van intelligentie en hoe avontuurlijk iemand is weten we binnen enkele seconden. Een eerste indruk is instinctief erg belangrijk om in de schatten wat voor vlees je in de kuip hebt.

Tien oordelen die iemand binnen enkele minuten maakt.

Volgens verschillende experts kost het ongeveer drie seconden om vast te stellen of je zaken wilt doen met iemand. Gelukkig heb je zelf een grote invloed van hoe je over komt. Jouw kleding en de mate waarin je interesse toont, doen veel goeds voor jouw eerste indruk op anderen. Maar ook je gelaatsuitdrukkingen zeggen veel over hoe je overkomt. Hier zijn tien punten waar iemand je binnen enkele ogenblikken op beoordeeld.

1. Ben je te vertrouwen?

Of je iemand kunt vertrouwen kun je door je intuïtie heel snel bepalen. Dit komt deels door ervaring en deelt door hoe een persoon overkomt. Draag je nette kleding en beheers je de Nederlandse taal, dan is de kans groter dat mensen je beoordelen als betrouwbaar. Word jij vaak aangesproken op straat door mensen die de weg willen vragen? Dan kom je waarschijnlijk betrouwbaar over.

2. Hoe is jouw status?

Bepaalde kleding kan ervoor zorgen dat jij een hogere status hebt dan jouw buurman. Dit komt puur door het feit dat mensen dure merken associëren met rijkdom en status. Iemand met status heeft meer invloed en kun je dus beter te vriend houden.

3. De hoogte van je IQ

Hoe meer je iemand in de ogen durft aan te kijken tijdens een gesprek, des te groter is de kans dat ze je inschatten als een intelligent persoon. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je met eenzelfde persoon over hetzelfde onderwerp praat, terwijl je goed oogcontact houdt, je een stuk slimmer overkomt.

Eerste indruk
Foto: Pixabay

4. Eerste indruk van jouw dominantie

Bij een eerste indruk proberen mensen er snel achter te komen over je dominant bent of juist helemaal niet. Zo worden kale mannen vaak als dominanter gezien. De persoon die dominant is heeft vaak meer te zeggen dan iemand die dat niet is. Hierdoor wil je instinctief snel weten met wie je ‘vrienden’ moet blijven.

5. Hoe succesvol ben je?

Wil je er echt succesvol uit zien? Dan zul je naar de kleermaker moeten en een maatpak halen. Als iemand een maatpak draagt, zie je dat meteen. Het zit beter en en je ziet direct dat iemand gevoel voor stijl heeft. Je hebt daarnaast natuurlijk volledig de eigen hand in hoe het pak eruit ziet, waardoor je je direct zelfverzekerder voelt. En dat merkt de persoon tegenover je.

6. Of je dicht tegen een promotie aan zit.

Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat studenten die mannen zien in een pak of in casual kleding vaak kiezen voor degene in pak. Deze persoon zou namelijk een betere baan hebben en dus meer geld verdienen. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Als je écht met je kop boven het maaiveld uitsteekt, dan kan je met elke soort kleding voor de dag komen. Denk bijvoorbeeld aan Mark Zuckerberg, Steve Jobs en Bill Gates.

7. Ben je een avonturier?

Beweeg jij rustig en relaxed dan zul je waarschijnlijk worden gezien als iemand die avontuurlijk is. In een onderzoek werden studenten gevraagd of ze mensen wilden beoordelen aan de hand van een video. Hierop lieten ze verschillende mensen zien en hoe deze bewegen. Beweeg je snel en vluchtig, dan ben je waarschijnlijk neurotischer.

Eerste indruk
Foto: Jonathon Reed

8. Agressie

Ben je een agressief persoon? Dan kunnen mensen dat vaak binnen de eerste minuut al aardig inschatten of je dat bent. Daarentegen: wanneer je een breed gezicht, kom je blijkbaar agressiever over. En dat is natuurlijk niet altijd het geval.

9. Ben je extravert?

Binnen slechts 50 milliseconden bepaald iemand of de ander extra- of introvert is. Die eerste indruk wordt gebaseerd op hoe vrolijk jouw gezicht eruit ziet! Mensen die extravert zijn zullen op een foto meer oprecht lachen dan iemand die introvert is.

10. Ben jij een leider?

In een onderzoek onder meer dan 100 studenten hebben ze de respondenten managers laten zien. Ze hebben ze scores laten geven op macht en sympathie. Wat bleek: de managers met een hoge macht-score runden betere bedrijven. Dus konden de studenten ook opmaken uit foto uit de studententijd van de managers. Zelfs op deze foto’s kun je blijkbaar al zien of iemand later een leider wordt op niet.

De eerste indruk is heel erg belangrijk en het is dan ook erg lastig deze bij te stellen als iemand hem eenmaal heeft gevormd. Zorg er daarom voor dat je op de juiste moment zo overkomt zoals je wilt overkomen.

Eerste indruk
Foto: Pixabay
LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…