Ongemeende complimenten die verboden moeten worden

CREDITS: Annie Spratt | Unsplash

Iedereen heeft wel een favoriete collega waar je heel wat voor over hebt. Het is dan ook niet voor niets dat bij ons op het kantoor een tegeltje hangt met de wijze woorden: “Collega’s zijn we niet gebleven, maar wel vrienden voor het leven“.  Zo zoet.

Aan de andere kant is er vast ook een collega waar die uitspraak alles behalve van op toepassing is. Stoken tussen collega’s, een zuur gezicht hebben en een extra bakkie pleur halen is al te veel gevraagd. Nee, deze collega is zeker niet jouw favoriet. Kan het nóg erger? Jazeker. Het moment dat deze persoon ongemeende complimenten gebruikt. Gad-ver-damme.

Ongemeende complimenten die verboden moeten worden

Complimenten zijn natuurlijk fijn om te krijgen. Een blijk van waardering geeft je een prettig gevoel. Er is alleen een groot verschil tussen gemeende en ongemeende complimenten. Die tweede soort gaat meer richting een belediging en het sarcasme spat er vanaf. Van een collega wie je mag kan je zoiets wel hebben. Je gooit gewoon een nog grovere opmerking terug naar zijn of haar hoofd. Geen probleem. Alleen die ene collega die je al niet mag moet zoiets absoluut niet tegen je zeggen. No go. 

Hey, je bent op tijd!”

Kots. Deze collega is zelf altijd een half uur later op het werk en verlaat het kantoor vaak ook nét iets eerder. Uiteraard onderbouwd met een vage verklaring. Vorige week ben je enkele dagen later begonnen – wat je overigens hebt aangegeven bij je leidinggevende – en krijgt vandaag deze sarcastische opmerking naar je hoofd geslingerd. Je collega vindt het blijkbaar erg bijzonder dat je een keer ‘wel’ op tijd zou zijn. Trek het je niet aan. Je weet zelf beter.

ongemeende complimenten, Ongemeende complimenten die verboden moeten worden
Foto: Rawpixel.com

“Ik waardeer wat je zegt, maar…”

Nee, geen gemaar alsjeblieft. Als die ene collega al begint met een compliment, weet je al direct dat er een ‘maar’ gaat volgen. Hij of zij heeft nu eenmaal altijd een opmerking. Je vindt het niet erg om feedback te ontvangen, maar liever niet van deze collega. Mierenneukerij noemen we dat. Deze collega zal er alles aan doen om in de diepste details iets te vinden wat niet helemaal correct is. Nu weet je zelf misschien ook wel dat er een kern van waarheid in zit, maar je deze collega is niet de aangewezen persoon om dat duidelijk te maken.

“Zo knap van jou dat je dit project goed hebt afgerond”

Lees: ik had niet verwacht dat je capabel genoeg was om dit project op je te nemen, maar je hebt het toch wel goed gedaan. Het is zowel een gemeend als ongemeend compliment in één. Je collega is namelijk wel echt tros op je dat jij het project goed hebt afgerond, maar geeft hieraan vooraf wel de belediging dit niet verwacht te hebben. Je lacht het twee-in-een-compliment maar weg en draait je om. Het blijft een lastig iets die ongemeende complimenten. Accepteren is dan ook de beste optie. Die collega’s zijn er nu eenmaal en daar zal je het mee moeten doen. Knikken, lachen en negeren: “Ja, haha, doei!”

ongemeende complimenten
Foto: Annie Spratt
LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…