Door deze symptomen herken jij of je ongelukkig op je werk bent

Met je bakkie pleur loop jij het kantoorpand binnen. Die extra cafeïne heb jij nodig op maandagochtend. Het is het begin van je nieuwe werkweek, maar eigenlijk is jouw week al op zondag begonnen. Je hebt je de avond daarvoor al druk gemaakt over hoe jij deze week door gaat komen. Dit is voor vele werknemers herkenbaar, maar hoe weet jij of je écht ongelukkig op je werk bent?

Ongelukkig op je werk

Wanneer weet je dat iets niet juist is en dat het tijd is om een aantal wijzigingen op het werk te voeren of te verplaatsen naar een nieuwe baan? Hieronder zijn de top tien symptomen omgeschreven om te herkennen of je ongelukkig op je werk bent.

Ongelukkig op je werk, Door deze symptomen herken jij of je ongelukkig op je werk bent

1. Uitstelgedrag

Je doet écht je best om je werk af te krijgen maar op de een of andere manier lukt het niet. Je bent met andere dingen bezig zoals het scannen van je sociale media of toch nog effe op het gemak een koffie halen. Pas wanneer er druk op staat, zorg jij er voor dat de activiteit op een afgeraffelde manier klaar is.

2. Zondag ben je je al druk aan het maken over maandag

Zondag wordt door iedereen als uitrustdag gezien. Echter ben jij je al druk aan het maken over hoe jouw werkdag er uit gaat zien. Het grootste nadeel over ongelukkig zijn op je werk is dat dat grote invloed heeft op jouw verdere vrije tijd. Je bent alleen maar met je hoofd bij wat er maandag te wachten staat, waardoor het voor jou moeilijk wordt om lol te hebben of te ontspannen.

3. Je bent erg concurrerend over salaris en titels

Jij richt je zoveel mogelijk op het krijgen van salarissen, extra bonussen of het winnen van bijvoorbeeld een cadeaukaart, omdat bepaalde targets hebt gehaald. Als je weet dat jouw collega op dezelfde positie meer verdiend of promotie krijgt, dan gaat dat ontzettend aan je knagen. Wanneer je dus ongelukkig bent op het werk, ben je veel concurrerender. Dit is voor een simpele reden: wanneer je niks uit je werk kan halen qua geluk, dan ga je je welzijn uit andere dingen halen.

Ongelukkig op je werk, Door deze symptomen herken jij of je ongelukkig op je werk bent

4. Je hebt geen zin om collega’s te helpen

Jouw collega’s zijn aan het worstelen met een deadline dat voor een bepaalde tijd af moet zijn. Jij hebt niet het gevoel om hem of haar te helpen, laat staan als ze er ook nog eens specifiek naar vragen. Er is een experiment uitgevoerd op werknemers die zowel een goed als een slecht humeur hadden. Hierbij werd er vertelt dat zij naar een kamer moesten lopen, waar het experiment uitgevoerd zou worden. Echter werd het échte experiment op de gang uitgevoerd. Hier liep een man met een grote doos spullen te worstelen om de deur open te krijgen. Wat bleek: de mensen die een goed humeur hadden hielpen de man eerder als de mensen die in een slechte bui zaten.

5. Werkdagen voelen ontzettend lang

“Is het al zes uur?”, is de vraag die de hele dag in je hoofd rondspookt. Je bent ’s ochtends al aan het uitrekenen hoe laat je naar huis zou kunnen gaan. Ironisch genoeg maakt dit de dag alleen maar langer…

6. Je hebt geen vrienden op werk

De meeste collega’s van je vind je maar eikels. Uit onderzoek van Gallup is het belangrijk om tenminste één (beste) vriend te hebben op de werkvloer. Dat maakt dat je je gelukkiger voelt op werk.

Ongelukkig op je werk, Door deze symptomen herken jij of je ongelukkig op je werk bent

7. Niks kan je meer schelen. Maar écht niks

Dingen kunnen heel goed gaan of heel slecht gaan op de werkvloer, maar het maakt je allemaal niks meer uit.

8. Je irriteert je aan kleine dingen

Je ergert je oprecht aan álles. Over hoe die auto op de parkeerplaats lomp staat geparkeerd, de nietmachine die alweer leeg is, iemand die de laatste kop koffie pakt zonder weer een nieuwe pot te zetten of iemand die te luid staat te praten. Er is dus maar een kleine moeite nodig om je op te jagen.

9. Je bent achterdochtig over de keuzes die jouw collega’s maken

Het maakt  niet uit wat andere mensen doen, maar je eerste gedachte is altijd ‘waar zijn ze nu mee bezig?’. Klein of groot, belangrijk of onbelangrijk, alle keuzes wat zij maken wordt door jou in de gaten gehouden.

10. Lichamelijke symptomen

Je lijdt aan slapeloosheid, hoofdpijn, lage energie, spierspanning en/of andere lichamelijke klachten. Wanneer je ongelukkig bent op het werk, ben je veel gevoeliger voor dit soort sympotomen.

Ongelukkig op je werk, Door deze symptomen herken jij of je ongelukkig op je werk bent