Deze boeken moet iedere ondernemer gelezen hebben

CREDITS: Alexander Michl | Unsplash
Steeds meer mensen pakken ’s avonds een boek in plaats van een Netflix-aflevering. Een goede ontwikkeling, maar wat moet je nou lezen? In The Bookshelf behandelen we iedere week een onderwerp en zoeken daarvoor boeken bij elkaar die je eigenlijk al had moeten lezen. Mocht je er eentje zijn ontgaan, vind je hem hier!

Deze keer: Ondernemen

De beste boeken over ondernemers

Het aantal ondernemers groeit in rap tempo. Van eenmanszaak tot grote multinational, ieder bedrijf is klein begonnen. Over ondernemerschap wordt veel geschreven en ieder heeft er zo zijn eigen visie op. Maak de ondernemer in je wakker door het afwerken van deze selectie boeken en op naar de Kamer van Koophandel!

Fokking druk – Thijs Launspach

Wat heb je het toch druk hé. Zelfs een digitale agenda staat vol bij jou. Je loopt achter de feiten aan en dat je tijd tekort komt vandaag staat ’s ochtends al vast. In het boek Fokking druk legt psycholoog Thijs Launspach uit waarom we het onszelf onmogelijk maken en wat je eraan kunt doen om dat te voorkomen. Hij legt uit hoe je stress uit je hoofd kan stampen en hoe je meer rust creëert. Geen stress en rust in je hoofd zal uiteindelijk leiden tot een beter eindproduct.

The $100 Startup – Chris Guillebeau

Wil je een eigen onderneming starten maar weet je niet waar je het geld vandaan moet halen. Door middel van The $100 Startup neemt Chris Guillebeau je mee in een methode om je eigen bedrijf op te starten zonder een enorm startkapitaal. Hierin legt hij drie zaken uit die je moet uitwerken: 1. Bepaal waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. 2: Zoek daarvoor de juiste klanten. 3: Bedankt een manier om ervoor betaald te worden. Aan de hand van voorbeelden laat de schrijver zien het dat het niet nodig is om altijd maar in een groot bedrijf te werken om je hypotheek af te betalen.

Thinking, fast and slow – Daniel Kahneman

In 2002 ontving Kahneman de Nobelprijs voor de Economie voor zijn onderzoek naar hoe mensen denken en beslissingen nemen. Het onderzoek heeft veel invloed gehad op onder andere economie, geneeskunde en politiek. In het boek Thinking, fast and slow brengt hij al die jaren van onderzoek in één boek samen. Het is een echte must-read voor alle ondernemers. Voor iedereen eigenlijk.

boeken ondernemers
Foto: Gift Habeshaw

The Lean Startup – Eric Ries

Door middel van The Lean Startup wil Eric Ries je laten zien hoe je een bedrijf opstart door middel van de Lean methode. Hierbij is ligt de focus op het verhogen van klantwaarde en het uitbannen van verspillingen. Meer bereiken met minder tijd en geld. Dat is de basis voor een goede startup. Eric Ries werd geprikkeld deze methode uit te werken, omdat zoveel startups ten onder gaan. De Lean methode verovert inmiddels de wereld en wordt gezien als de nieuwe innovatie filosofie.

Zero to One – Peter Thiel

De schrijver van dit boek is mede-oprichter van Paypal en de eerste externe investeerder in Facebook. Peter Thiel beschrijft in dit boek hoe de wereld is aangekomen in technologische stagnatie. We zijn dagelijks zo druk met onze mobiele apparaten dat we het niet eens door hebben. De ondernemers van de toekomst vinden geen oude producten opnieuw uit, maar creëren een volledig nieuwe markt. In Zero to One laat Peter Thiel zien hoe we onze krachtigste vaardigheid kunnen toepassen in innovatie voor de toekomst: zelf nadenken.

Sprint – Jake Knapp

Er is een nieuwe manier om belangrijke vraagstukken op te lossen. De ‘sprint’ is bedacht door Jake Knapp. Door middel van de zogenaamde sprint ben je in staat om complexe problemen op te lossen. Deze methode zien we terug komen in de Scrum-aanpak binnen projecten. Een sprint is een vijfdaagse periode binnen een project om een bepaald vraagstuk binnen het grotere geheel op te lossen. Steeds meer ondernemers zien de kracht van deze methode.

4-hour workweek – Timothy Ferriss

Timothy Ferriss runt een multinational terwijl hij voornamelijk op reis is. Vraag je hem wat hij aan het doen is dan kan een antwoord zijn: ‘skiën in de Andes’ of ‘duiken in Panama.’ Hij heeft zijn leven zo in weten te richten dat hij zo veel mogelijk geld verdient in de tijd dat hij werkt.

Het idee van werken tot aan je pensioen is achterhaald. Wil je een maandelijks salaris van vijf cijfers of wil je gewoon meer genieten en minder werken? Dan is ondernemen iets voor jou. Dit boek geeft je antwoord in hoe je dit moet doen!

Ondernemen doet iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd. Door zelf de baas te zijn hoef je geen rekening te houden met werktijden die anderen uit komen of ‘vrije’ dagen. Ga doen wat je leuk vindt en wees er goed in. Dan is er een klant voor die je er ook nog rijkelijk voor beloond!

The bookshelf ondernemen
Foto: Huy Phan