Weer verslapen? Zo gaat het nooit meer gebeuren

CREDITS: Bigstock

Jouw bed is in de ochtend je grootste vriend en tegelijk je grootste vijand, want probeer hem maar eens zonder moeite te verlaten. Je draait jezelf nog een keer om en drukt nog één keer op snooze. Totdat je weer in slaap bent gesukkeld en om 08:15 uur wakker wordt terwijl je om 08:30 uur op kantoor moet zijn. Dan kun je jezelf wel verrot schelden. En je bed ook.

Het wordt hoog tijd dat je jezelf niet meer gaat verslapen. Het staat onprofessioneel tegenover je collega’s en je bent minder productief als je moet haasten in de ochtend. Met deze tips kom je van jouw probleem af.

Tips om niet zo vaak meer te verslapen

Skip die telefoon

Je weet hoe slecht het is. Kap er dan ook eens écht mee. Het blauwe licht van je scherm zorgt ervoor dat je slaaphormoon wordt afgebroken en jij je hierdoor minder moe voelt. Pak daarom een goed boek in plaats van je telefoon en geef je ogen wat rust na een lange dag. Verdrink helemaal in het verhaal en slaap als een roos.

Zet je wekker een kilometer verder

De meest lastige tip om écht daadwerkelijk uit te voeren en je gaat dat ding vervloeken, geloof ons. Door je wekker buiten handbereik te zetten moet je wel opstaan. Eenmaal van je boxspring en matrassen afgerold is het minder verleidelijk om er terug in te springen.

Gouden tip: de rollende wekker! Deze wekker rolt door heel de kamer en brengt je gegarandeerd in beweging. Word je nog vrolijk wakker ook, want we weten zeker dat je een ochtendmens bent.

verslapen
Foto: Szűcs László

Wake-up light

Niet meer abrupt wakker worden gemaakt door een onuitstaanbaar geluid, maar in rust en vrede wakker worden. Klinkt als de meest ideale situatie toch? Met een Wake-up light kan het. Je biologische klok gaat tikken zodra je kamer langzaam licht wordt. In feite wordt je dus voorbereid op het wakker worden. Veel chiller dan in het pikkedonker wakker worden door een gillende keukenmeid.

Kijk uit naar de volgende ochtend

Een frisse douche, een ochtendwandeling met op de achtergrond fluitende vogels en daarna een goede espresso. Van zo’n ochtend krijg je toch spontaan zin om op te staan? Nou, ook jij kan dat voor elkaar krijgen. Bedenk ’s avonds wat je de volgende ochtend wil doen en je krijgt er zin zin. Doordat je een aantal dingen kan doen – die ook daadwerkelijk leuk en goed voor je zijn – is de kans klein dat je je verslaapt. Jouw ochtend is namelijk heilig, er komen nog genoeg momenten op de dag dat mensen je gaan lastig vallen. In de ochtend gebeurd dat nog niet en kun je genieten in alle stilte.

verslapen
Foto: THE 5TH

Drink!

Nope, geen alcohol. Ook al denk je dat een slaapmutsje je slaap bevordert, is dat toch echt niet zo. We hebben het hier over het drinken van water. Een aantal flinke glazen water naar binnenwerken voor het slapen en je moet gegarandeerd de volgende ochtend pissen.Drink voordat je gaat slapen een aantal glazen water. Hierdoor is de kans groot dat wanneer je wakker wordt je gelijk naar het toilet moet. Met twee à drie glazen water zit je goed.

Afspraak plannen

Als je weet dat je het niet kan maken om te laat te komen stelt jouw brein zichzelf daar op in. Af en toe moet je jezelf voor de gek houden. De kans is zelfs aannemelijk dat je zelfs nog eerder wakker schrikt dan dat je wekker gaat. Want je wil natuurlijk niet voor lul staan.

Alarm apps

Deze tip mag je alleen gebruiken als je ook écht beloofd om je telefoon aan de andere kant van de kamer te leggen. Erewoord. Het is namelijk beter om je telefoon helemaal buiten de slaapkamer te houden maar we weten dat dit lastig kan zijn. Dus als je jouw iPhone dan op je kamer hebt, gebruik ‘m dan verstandig. Zoals met apps die je een challenge bieden om te helpen met opstaan. Zo is de app Alarmy ontworpen zodat je wekker pas uit gaat zodra je een foto hebt gemaakt van een foto van een random voorwerp in het huis. Of wanneer je een rekensom hebt opgelost.

De app Walk Me Up werkt vanuit hetzelfde principe maar hierbij moet je een aantal stappen zetten voordat je wekker wordt uitgeschakeld. Doordat je het aantal stappen zelf kunt instellen kan je er voor kiezen om precies in de badkamer uit te komen.

verslapen
Foto: Sincerely Media
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…