Netwerken vervelend? Zo maak je het leuker & succesvoller!

CREDITS: Hunters Race

Het is een must als je hogerop wil komen in de zakenwereld, maar kan een pain in the ass zijn. We hebben het over netwerken. Oftewel: een avond lang geforceerde gesprekken voeren om je connecties uit te bereiden. Luchtige gesprekken over bloemetjes en bijtjes waarbij alle partijen duidelijk iets van elkaar willen. Het kan behoorlijk tergend zijn wanneer je wekelijks met je beste pakkie op een netwerk event moet staan. Toch werpt het zijn vruchten af als je het goed doet. Als het leuk is, gaat het gegarandeerd ook makkelijker worden. Wij hebben daarom een aantal tips voor je waarmee je netwerken nét wat leuker maakt.

Zo maak je netwerken leuk

1. Ben selectief

Je kunt wel bij een stoffige bijeenkomst gaan staan waar je zelf helemaal niks mee hebt, maar grote kans dat je dan toch niet de mensen gaat bereiken die je wil bereiken. En jezelf met je handen in je zakken staan te vervelen is niet echt de ultieme netwerk omstandigheid. Ga dus alleen naar events die je echt tof vindt en waar je zeker iets uit kunt halen. Als je namelijk al zin hebt in het event zelf, sta je er ook heel anders. En grote kans dat mensen binnen je vakgebied zich ook voornamelijk op de relevantere events bevinden!

2. Organiseer je eigen event

Misschien is het nooit in je opgekomen, maar het organiseren van een eigen netwerkevent kan ook zijn vruchten afwerpen. Niet alleen is het een stuk leuker wanneer je zelf bepaald hoe je het aanpakt, waarschijnlijk is het daarnaast ook nog eens drie keer zo effectief. Zorg dat je een toffe omgeving regelt, samenwerkingen aangaat met een aantal interessante partijen en je zult zien dat je netwerkevent een hele geslaagde wordt. In dit geval kun je inspiratie halen uit de netwerkevents die jij het tofst vindt en deze combineren. Wedden dat het een stuk minder lame wordt?

3. Focus je op de relaties ná het event

Een kop koffie met de juiste persoon kan je een flinke carrière boost geven. Probeer je dan ook op je doel te focussen, niet op het netwerken zelf. Je kunt namelijk niet alleen veel connecties en kennissen halen uit deze omgeving, maar ook een goede dosis inspiratie. Ben dus niet bang om jezelf actief onder de mensen te begeven en hou je doel in je achterhoofd.

4. Geef jezelf een beloning achteraf

Als je jezelf een doel gesteld hebt, kun je ook een beloning voor bepalen. Spreek bijvoorbeeld af dat je drie visitekaartjes moet regelen voor je weg mag. Of dat je, als je er vijf regelt, erna lekker de kroeg in mag met je vrienden. Een beloning kan zorgen voor een spelelement in het netwerken en voorkomt dat je een beetje verveeld aan je overhemd staat te pulken.

netwerken, Netwerken vervelend? Zo maak je het leuker & succesvoller!
Foto: Timur Saglambilek

5. Neem een wingman mee

Misschien wel de belangrijkste van allemaal: neem een partner in crime mee. Het zal allemaal een stuk makkelijker gaan wanneer je daar niet alleen staat. Je kunt bijvoorbeeld een collega meenemen, een vriend of zelfs je partner. Wanneer je daar met een vriend staat, zul je merken dat je jezelf meteen meer op je gemak voelt. Daarnaast kunnen jullie samen nog lekker lachen op de momenten dat jullie niet bezig zijn met netwerken. Én met z’n tweeën kun je meer mensen aanspreken of de taken verdelen. Win-win.

Een valkuil is wel dat je uiteindelijk meer met elkaar hebt staan lullen dan dat je nieuwe contacten hebt gelegd.

6. Alcohol

Op bijna ieder netwerk event vind je wel een goede dosis alcohol. Nu moet je jezelf niet lazerus gaan zuipen, maar een paar borrels kunnen het netwerken wel een stuk leuker maken. Je wordt er wat losser van, de gesprekken komen makkelijker op gang en je hebt iets om vast te houden. Je houding wordt er dus ook een stuk beter van. Let overigens wel op dat je niet te veel drinkt, je wil niet ‘die guy’ zijn.

7. Ben nieuwsgierig

Kijk, we snappen dat je waarschijnlijk niet staat te popelen om verhalen over andermans huisdieren of kinderen aan te horen. Echter zijn die verhalen wel de ingang tot interessantere informatie. Toon dus interesse in de ander wanneer je op een netwerkevent staat. Ben nieuwsgierig en stel vragen. Hierdoor komen goede gesprekken tot stand die ingang bieden tot een vruchtbare relatie.

8. Benader koppels

Het ongemakkelijkste dat je kan overkomen is wanneer het gesprek stilvalt. Dit kun je echter heel makkelijk voorkomen door geen gesprekken aan te gaan met mensen die alleen staan, maar juist met meerdere mensen tegelijk. Wanneer meerdere mensen meepraten is de kans dat het gesprek stilvalt veel kleiner namelijk. Daarnaast kun je er subtiel bij gaan staan en inspringen in het gesprek dat al gaande is. Bespaar je jezelf weer een lastige ijsbreker.

9. Ben gekleed op succes

Als laatste kunnen we je nog de tip geven om jezelf goed te kleden. Het is niets nieuws, maar goede kleding zorgt ervoor dat je jezelf een stuk zelfverzekerder voelt. Daarnaast zijn mensen waarschijnlijk een stuk eerder geneigd om naar je toe te komen wanneer je er ook daadwerkelijk als een professional uitziet. Zorg dus voor gepaste kleding.

netwerken, Netwerken vervelend? Zo maak je het leuker & succesvoller!
Foto: Rawpixel