Zo loop je overal binnen als een eindbaas

Zo nu en dan sta je op het punt ergens naar binnen te lopen en ineens bekruipt je het gevoel van zenuwen. Je realiseert je dat je maar één kans hebt om een eerste indruk te maken. Zeker wanneer je jouw status niet al hebt geclaimd en deze niet als een soort uithangbord aan je nek hangt. Of het nu gaat om een sollicitatie, je schoonouders of die nieuwe zakenklant, de manier waarop je binnenkomt heeft veel invloed op hoe mensen tegen je aan kijken.

Hoe loop je een ruimte nou binnen als een f*cking baas?

Bij mensen die je al lang kent loop je binnen alsof je thuis bent. Dat is ook niet zo gek want je weet hoe ze op jouw reageren. Maar ook bij hen ben je ooit voor het eerst binnen komen lopen. De manier waarop je dit toen deed kun je je waarschijnlijk niet meer herinneren, maar blijkbaar heb je toch iets goed gedaan. Ze vinden je nog steeds interessant en blijven je daarom graag zien. Er zijn een aantal punten waar je op kunt voorbereiden voordat je naar binnen stampt. Dit zijn ze!

Creëer een kleding ritueel

Vaak zie je dat veel topsporters even het veld aanraken of een kruisje slaan. Je kunt dit zien als bijgeloof, maar het is eigenlijk het goed zetten van de mindset. Is jouw volgende dag een grote? Leg dan je kleding de avond van tevoren klaar, strijk je overhemd en poets je schoenen. Zo weet je zeker dat je je daar niet meer druk om hoeft te maken. Zo, weer een zorg minder.

Een goede voorbereiding is het halve werk, is een regel die je gaat toepassen. Wanneer je jezelf op scherp zet voor een belangrijk moment neemt je zelfvertrouwen met rassenschrede toe. Zo voel je het zelfvertrouwen wat je wilt uitstralen.

Even oppeppen!

Ga rechtop staan, borst vooruit en neem een paar flinke teugen frisse lucht. Wanneer je je voorstelt dat je als een eindbaas naar binnen stampt, doe je dit ook. Doe een paar goede powermoves en zeg nog eens tegen jezelf dat je the bomb bent. Let’s go chap.

ruimte binnen loop
Foto: Ben Rosett

Resetten van je emoties

Zit je vol van emoties omdat je het spannend vindt of omdat je bang bent dat je schoonpa je een schouderklop geeft waarvan je begint te wankelen. Neem iets in je hoofd waar je trots op bent en waarvan je weet dat anders dit van je waarderen. Zit je bijvoorbeeld in de auto naar die belangrijke meeting, bel even je compagnon en laat hem je vertellen waarom hij juist jou kiest als maat. Die rit naar die meeting is zo voorbij en voor je het weet loop je de ruimte binnen.

Weet welke ruimte je binnen loopt

Zorg ervoor dat je volledig bent voorbereid op bijvoorbeeld jouw sollicitatie. Weet wie er tegenover je zit of zitten en ken alle ins and outs over het bedrijf. Ook weet je exact hoe laat je moet vertrekken om op tijd te komen en heb je het adres tien keer gecheckt.

Daarnaast heb je je verdiept in de dresscode. Is het het casual bijeenkomst of een gala? Je wilt nooit onvoorbereid op een afspraak komen. Je zult namelijk niet de eerste zijn die de plank compleet mis slaat!

Wat kom je doen?

Wanneer je ergens binnen komt weet je wat je komt doen! Twijfel niet over wat jouw meerwaarde is van jouw aanwezigheid. Binnenkomen met een duidelijk doel zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen nog een extra boost krijgt. Weet bijvoorbeeld wie er aanwezig is waarmee je graag een praatje zou willen maken voor die nieuwe business case.

Bring your A-game

Mensen hebben sneller een eerste indruk van je dan je zult denken. Binnen enkele seconden schatten ze in of je te vertrouwen bent. Van je communicatie is het overgrote deel jouw non-verbale communicatie. Hoe sta je en beweeg je? Sta je krom en beweeg je snel, dan kom je over als een onzekere gup die voor het eerst de middelbare school in loopt. Zet dus je beste beentje voor en doe je best!

Lachen

Ken je dat gevoel wanneer een vrouw je aankijkt met een stralende lach en je de rest van de avond aan haar denkt? Natuurlijk ken je dat! Als je de ruimte binnen loopt met een lach heb je een open houding. Je weet wat je komt doen en straalt dit uit.

Neem ruimte in

Loop een ruimte binnen en zorg dan dat je een grote omvang hebt. Gebruik dus je hele arm om iemand te groeten en niet door alleen met je onderarm te wapperen. Mensen die verlegen zijn zullen proberen weinig ruimte in te nemen. Niet doen, dan gaat de Alpha namelijk op je tenen staan. Hou bijvoorbeeld tijdens je presentatie je handen uit je zakken, dan is de neiging om ‘uhhhh’ te zeggen direct een stuk minder.

Of je nou CEO bent of nog ergens onderaan de ladder hangt. Het gebruik van deze strategieën geeft je meer zelfvertrouwen en zo loop je die ruimte binnen als een eindbaas! Maak er een ritueel van om iedere deal binnen te schieten!

loop binnen