5 inspirerende levenslessen van R&B-iconen

CREDITS: Bigstock

De jaren 2000? Daarbij denk je waarschijnlijk aan muziek downloaden en de millenniumwisseling. Luister je ook nog wel eens de muziek uit deze periode? Aan het begin van het nieuwe millennium werden de hitlijsten gedomineerd door R&B-artiesten. Naast dat deze hits lekker zijn om te luisteren, zijn de verhalen achter de populaire hits ook inspirerend. De mannen van de podcast Muziekologie laten je zien hoe je met R&B het beste uit jezelf haalt!

5 inspirerende verhalen van R&B iconen

Zet door voor datgene wat je wil.

Rihanna’s hitsingle ‘Umbrella’ zou bijna niet door haar gezongen zijn als zij niet zo zeker was van haar zaak. Deze single was eigenlijk niet voor Rihanna geschreven, maar toen ze het hoorde wist ze dat het voor haar bestemd was. Aanvankelijk werd het nummer geschreven voor Britney Spears en na haar afwijzing aangeboden aan Mary J. Blidge.

Het nummer belandde uiteindelijk toch bij Rihanna. In een interview aan The Guardian zegt Rihanna: “Ik dacht dat Mary J. Blige het zeker zou krijgen. Maar in mijn achterhoofd dacht ik: Nee wacht, ik geef dit nooit op. Ik ging naar de man [Nash] bij de Grammy’s en ik dacht: Umbrella is van mij.’ En hij giechelde gewoon. En ik hield echt zijn gezicht vast “- ze grijpt haar eigen kaak om te demonstreren -” zoals: ‘Nee, je hoort me niet, Umbrella is mijn record.’

, 5 inspirerende levenslessen van <strong>R&#038;B-iconen</strong>
Foto: Bigstock

Leer van je vrienden

Wie kan er nu zeggen dat ze sterke competitie hadden bij rap battles op school? Nou, rapper Jay-Z in ieder geval zeker. Jay-Z zat namelijk samen met rapper Busta Rhymes op school. Ze rapten erop los in de schoolkantine. Volgens Busta was Jay-Z destijds beter in speed rappen, maar daar is hij vandaag de dag niet meer zo zeker van. Wist je trouwens dat Notorious B.I.G op dezelfde school zat? Een aardig talentvolle school dus.

Spreid je kansen

Wat hebben ‘Hot in Herre’, ‘She Wants To Move’, ‘I’m A Slave 4 U’, ‘Hollaback Girl’ en ‘Drop It Like It’s Hot’ met elkaar gemeen? Al deze hits zijn geproduceerd door het duo The Neptunes. En dikke kans dat je nog meer van Pharrell Williams en Chad Hugo kent.

Uit een onderzoek blijkt dat het duo in 2003 20% van alle muziek op de Britse radio, en 43% van alle muziek op de Amerikaanse radio had geproduceerd. Je kent dus meer hits van het duo dan je denkt. Het is dan ook wel terecht dat het duo na jarenlang produceren in 2004 de Grammy voor ‘Producer of the Year’ mee naar huis nam. Je hoeft jezelf dus niet op één specifiek onderwerp te richten, je kan jouw kansen ook spreiden.

Geef nooit, maar dan ook écht nooit, op

Voordat hij definitief doorbreekt bracht Usher drie albums uit. Zijn vierde album ‘Confessions’ (2004) verkoopt maar liefst meer dan een miljoen exemplaren in zijn eerste week. Het album bracht vier nummer 1-hits in de Amerikaanse Billboard Hot 100 met zich mee: ‘Yeah!’, ‘Burn’, Confessions Part II’ en ‘My Boo’. Het album brengt Usher een status als superster en met miljoenen verkopen geldt hij als een van de meest succesvolle artiesten van de 00’s.

Vertrouw je instinct

Wie kent het nummer ‘7 Days’ van Craig David nu niet? Dit nummer had bijna niet bestaan als zelfvertrouwen niet om de hoek kwam kijken. Colin Lester, de mede-eigenaar van het platenlabel Wildstar, was zo onder de indruk toen David ‘7 Days’ live voor hem zong, dat hij op instinct hem gelijk een albumdeal gaf. Lester heeft duidelijk een goed gehoor, want het debuutalbum van David ‘Born To Do It’ (2000) kwam in meerdere landen op nummer 1!

, 5 inspirerende levenslessen van <strong>R&#038;B-iconen</strong>
Foto: Bigstock

Meer weten over muziek? Luister de podcastserie Muziekologie via Spotify, iTunes en Apple Podcasts. In de podcastserie Muziekologie nemen Nick en Martin je wekelijks mee naar een stukje popmuziekgeschiedenis. 

Check ook www.muziekologie.nl en de Instagram Muziekologie_podcast