14 legendarische momenten van voetbalicoon Johan Cruijff

CREDITS: Mieremet, Rob / Anefo - Nationaal Archief CC0

Wie kent ‘m niet: Johan Cruijff. Een legendarische voetballer, trainer, analist en cultheld die bekendstond om zijn machtige uitspraken. Vandaag zou eigenlijk de voetballer der voetballers 75 jaar zijn geworden. En daarom zetten we nog een keer 14 – hoe kan het ook anders – op een rijtje voor je gezet.

De herinneringen van hem blijven voor altijd bestaan. Zijn geniale lobjes, het totaalvoetbal en natuurlijk zijn eigenzinnige uitspraken zoals: “Elk nadeel heb z’n voordeel.” Niemand gaat dat vergeten. Niemand.

14 legendarische momenten van voetballegende Johan Cruijff

1. Indrukwekkend debuut

Cruijff drukte meteen zijn stempel in zijn eerste wedstrijd voor Ajax. Hij liet zijn klasse zien door meteen te scoren in zijn debuut. Dat is niet voor velen weggelegd. Daarna scoorde hij ook tijdens zijn debuut bij Oranje en zelfs twee keer in zijn debuutwedstrijd bij FC Barcelona.

2. Geniale onnavolgbaarheid

In zijn carrière kwam de genialiteit van deze man duidelijk naar voren. Zo ook buiten het veld. De kers op de taart is toch wel de uitleg van de ruit, want: “Zoals ik ‘m opschrijf, schrijft geen mens ‘m op.”. Deze uitleg ademt de taal van Cruijff die voor sommigen onnavolgbaar is. Voor de mensen die de zogenoemde Cruijffiaanse taal spreken, is dit genieten geblazen. Een iconisch moment.

3. Dé uitspraak

Je zou alleen al een boek kunnen schrijven over de uitspraken van deze man. Het zijn de meest simpele uitspraken maar deze sloegen áltijd ergens op. Het meest memorabele moment was toch wel zijn uitspraak: “Je moet schieten, anders kun je niet scoren.”. In het veld heeft dat een grote betekenis maar ook daarbuiten, als je het niet probeert zal nooit iets lukken. Simpel, maar o zo betekenisvol.

4. Cruijff Turn

Cruijff leek soms wel te dansen op het veld als je naar zijn dribbels kijkt. Zijn meest memorabele skill is daarom ook naar hem vernoemd: de ‘Cruijff Turn‘. Technisch perfect én effectief. Dat staat symbool voor hem als voetballer.

5. Doelpuntenmachine

In zijn gehele carrière scoorde hij 395 keer in 704 wedstrijden. Het zijn ongekende statistieken. Het mooiste moment is toch wel die prachtige lob tijdens zijn terugkeer in het shirt van Ajax. Om je vingers bij af te likken.

6. Eigenwijs

Er mag gezegd worden dat Johan Cruijff flink eigenwijs was. Hij zat in zijn bloei en speelde magistraal. Ajax wilde Cruijff maar al te graag verkopen aan Real Madrid. Dit verliep echter achter zijn rug om. Dit stond hem niet aan en daarom ging hij naar Barcelona. Typisch.

7. Overweldigende analyses

De analyses van Cruijff leken soms wel wiskundige problemen. Zo lastig waren deze te ontcijferen. Toen Zlatan Ibrahimović bij Ajax speelde kwam Johan met een legendarische uitspraak tijdens zijn analyse over deze speler: “Hij heeft een goede techniek voor een slechte voetballer, maar een slechte techniek voor een goede voetballer”. Juist ja.

8. Trainerschap

Na zijn stempel te hebben gedrukt in het veld, deed hij dit ook daarbuiten. Een van de mooiste momenten is dat Cruijff op de tribune zat als technisch adviseur bij Ajax. De club kwam 1-3 achter wat hem onrustig maakte. Hij liep de tribune af en nam plaats aan de zijlijn waar hij de regie in handen nam. Ajax draaide de wedstrijd om en won met 5-3.

9. Cruijff-penalty

Na zijn eigen skillmove zorgde Cruijff er ook voor om een penalty naar hem vernoemd te krijgen. Wederom laat deze man het zo ontzettend simpel lijken, maar is het pure genialiteit: de ‘Cruijff-penalty’.

10. Standbeeld

Deze man verdient een standbeeld, letterlijk. Die is er gelukkig ook gekomen. Het moment dat deze legende vereeuwigd is in de vorm van een standbeeld. En dat voor de hoofdingang van de ArenA. Een geweldige vertoning.

11. Een welverdiend eerbetoon

Johan Cruijff heeft ontzettend veel welverdiende eerbetonen gehad. Voornamelijk het eerbetoon van Ajax na zijn overlijden is er eentje om kippenvel van te krijgen. Kijk zelf maar:

12. Johan Cruijff foundation

Het moment dat Johan Cruijff zijn eigen foundation ging oprichten maakte hem een échte vriend van het volk. Hij wilde niet zijn naam uitlenen aan projecten waar hij geen controle over had. Cruijff wilde zelf controle hebben. De oprichting hiervan is een machtig moment. Met zijn foundation wil hij iedereen laten sporten en bewegen.

13. Johan Cruijff ArenA

Dat Johan Cruijff de sport in bloei heeft gezet, is duidelijk. Met zijn wijze lessen zowel binnen als buiten het veld heeft hij ontzettend veel gegeven aan de sport. En daar kun je ‘m alleen maar dankbaar voor zijn. Die dankbaarheid wilde Ajax maar al te graag onderschrijven. Daarom is het stadion van deze club vernoemd naar deze grootheid: de ‘Johan Cruijff ArenA’.

14. Het rugnummer

Denk je aan het nummer veertien, denk je aan Cruijff. Dat kan gewoon niet anders. Johan kwam destijds terug van een blessure. Medespeler Muhren speelde normaal gesproken met nummer 7, maar hij ontbrak echter voor de wedstrijd tegen PSV. Omdat Cruijff geblesseerd was geweest vond hij dat Muhren zijn nummer 9 mocht dragen. Daardoor moest Johan zelf nummer 14 dragen. Die wedstrijd liep het op rolletjes, waardoor dit in de weken daarna weer werd toegepast. Sindsdien staat nummer 14 voor Johan Cruijf. Dit rugnummer is bij Ajax ook niet meer te verkrijgen, ter eerbetoon aan deze grootheid.