Zo kun je jezelf vanuit huis blijven ontwikkelen

CREDITS: olia danilevich

Het is waarschijnlijk herkenbaar voor velen. Je zit thuis, werkt minder (óf meer) en je hebt het gevoel dat je stilstaat. Maar het feit dat je hele dagen thuis doorbrengt hoeft niet te betekenen dat je ontwikkeling ook tot stilstand komt. Daarom komt Manify to the rescue! Wij zetten op een rijtje hoe je jezelf toch thuis kunt bijven ontwikkelen.

Zo kun je jezelf vanuit huis blijven ontwikkelen

Het is voor iedereen verschillend wat en waarom diegene verder wil ontwikkelen. Misschien loop je tegen problemen aan op je werk, ben je je huidige leven beu of omdat je een bepaalde vaardigheid wil verbeteren.

Toch is het voor veel mensen in hun hoofd een grote stap om te beginnen met ‘jezelf te ontwikkelen’. En dat terwijl de mogelijkheden helemaal niet ver van huis hoeven te liggen. Om je een handje op weg te helpen, geven wij vast wat opties. Dit is hoe je jezelf ook thuis kunt ontwikkelen.

persoonlijke ontwikkeling
Foto: Fernando Hernandez

Boeken zijn je beste vriend

Je hebt ze in alle soorten en maten, over ieder onderwerp dat je maar kan bedenken en in allerlei verschillende talen. Jezelf iets nieuws bijleren door het lezen van een boek dat je interessant vindt is dus een goed begin. Kijk waar je interesses liggen, koop of leen een boek dat daarbij aansluit en begin gewoon met lezen. Je zult merken dat je sneller leert dan je denkt.

Cursussen en opleidingen

Internet staat vol met allerlei gratis en betaalde cursussen over de meest specifieke onderwerpen en vaardigheden. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wil. Je zou bijvoorbeeld met een gratis cursus kunnen beginnen en kijken of je het onderwerp wat vindt. Toch niet helemaal wat je zocht? Dan ga je gewoon door met de volgende. Het ontdekken van wat je nu écht interssant vindt is ook onderdeel van jezelf ontwikkelen.

Voorbeeld: je hebt altijd in keiharde sales gezeten, maar je vindt het tijd om iets terug te doen voor de maatschappij. Dan kun je eerst een cursus volgen en vervolgens nadenken over een WMO opleiding. Het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, alleen je moet uit jouw comfort zone stappen. Toch niet helemaal wat je zocht? Dan ga je gewoon door met de volgende. Het ontdekken van wat je nu écht interssant vindt is ook onderdeel van jezelf ontwikkelen.

jezelf ontwikkelen
Foto: Alejandro Escamilla

Jezelf ontwikkelen met docu’s

Wie zegt dat een avondje Netflix niet educatief kan zijn? Streamingdiensten zoals Netflix en Videoland staan vol interessante documentaires waar je veel van kunt leren. Dichterbij huis ga je het niet krijgen! Ben je nog op zoek naar suggesties? We waren je al voor en hebben er verschillende voor je op een rijtje gezet: 8x Netflix documentaires waar je slimmer wordt.

Podcasts

Een podcast luisteren terwijl je languit over de bank ligt, de hond uitlaat, in de auto zit of onder de douche staat, wie zei dat het moeilijk moest zijn? Podcasts zijn populairder dan ooit en er valt veel waardevolle informatie uit te halen. Dus, waar wacht je nog op? Slinger die podcast aan, listen and learn. Ook hiervoor hebben we suggesties: de beste podcasts voor zelfontwikkeling.
jezelf ontwikkelen
Foto: Dillon Shook

Nieuwe hobby

Je hoeft niet meteen een pro te worden op een bepaald gebied als het gaat om jezelf ontwikkelen. Zoek het daarom eens dichter bij huis en kijk of je misschien een nieuwe hobby kunt vinden. Als je af en toe iets doet wat je leuk vindt, zul je ook op bijvoorbeeld je werk en thuis merken dat je meer ontspannen en gelukkiger bent. Dit is ook al persoonlijke ontwikkeling!

Out of your comfort zone

Jezelf ontwikkelen binnen je comfort zone is moeilijk. Doe daarom eens iets dat je normaal gesproken niet zou doen of durven. Je zult merken dat je de volgende keer ook sneller buiten je comfort zone gaat en dat je stappen zet. Je kunt het hierbij zo gek maken als je zelf wil, van een parachutesprong tot een spannend gesprek aangaan, en van een nieuwe sport uitproberen tot in je eentje een vette reis maken.

persoonlijke ontwikkeling
Foto: Edgar Chaparro

Jezelf ontwikkelen met YouTube

We said it before and we’ll say it again. Jezelf ontwikkelen hoeft niet moeilijk te zijn en het is dichterbij dan je denkt. Je kunt daarom ook genoeg kennis en vaardigheden leren van je grote vriend YouTube. Hier zijn talloze video’s van colleges, how to-filmpjes en demonstraties te vinden die jou alles kunnen leren wat je maar wil.

In je omgeving

Ook in je directe omgeving valt van alles te leren. Misschien heb je wel een buurman die een toffe hobby heeft of een opa met een indrukwekkend verzameling. Kijk eens wat de mensen om je heen allemaal doen waar jij iets van kunt leren en ga het gesprek aan. Ook dat is jezelf ontwikkelen!

Aan je gezondheid werken

Persoonlijk ontwikkeling kan voor jou ook betekenen dat je aan je gezondheid werkt. Het hoeft niet altijd alleen maar over kennis te gaan. Probeer dus eens een nieuwe sport uit, maak gebruik van je sportschool abonnement die je al een jaar links laat liggen of stel gezondheidsdoelen. Ook daarmee werk je aan jezelf.

jezelf ontwikkelen
Foto: Kate Trifo