Is friends with benefits een hoax of de ideale situatie?

Friends with benefits, het klinkt als een ideale situatie: wel de lusten, niet de lasten. Wanneer je géén zin hebt in een relatie maar wel in vuurwerk tussen de lakens is het dé oplossing. Je duikt zonder schuldgevoelens of verwachtingen op je friend with benefits en vervolgens kun je weer rustig de deur uit lopen. Jij wilt dit, zij wilt dit. Vaak wordt er afgesproken dat wanneer één van de twee FWB’s serieus date-materiaal ontmoet, de stekker eruit wordt getrokken. Fair enough!

Maar, werkt het in de praktijk allemaal wel zo makkelijk als dat het klinkt? Wordt het beeld van FWB niet enorm geromantiseerd? Want ja, iets dat te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Wij gingen op onderzoek uit en ontrafelde de waarheid rondom friends with benefits.

Zo werkt friends with benefits écht

De populariteit rondom het fenomeen friends with benefits begon zo’n beetje na de gelijknamige hitfilm. In Friends With Benefits spelen Mila Kunis en Justin Timberlake twee hippe twintigers die beiden geen zin hebben in een relatie maar wel in seks. In realiteit blijkt dat deze personages aardig overeen komen met de praktijk. Wetenschappers van de KU Leuven interviewden zo’n 2000 jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Hiervan gaf één op de twee aan ooit een FWB-relatie gehad te hebben.

Redenen voor het aangaan van dit type vrijblijvende relatie (lees: seksrelatie) zijn er meer dan genoeg. Zo is er bijvoorbeeld een groep die net uit een relatie komt, gekwetst is, en niet direct weer opnieuw op zoek is naar een nieuwe relatie. Ook kunnen de omstandigheden te moeilijk zijn om een echte relatie aan te gaan. Bijvoorbeeld een man die nog een lang-leve-de-lol-student is en zich aangetrokken voelt tot een vijfendertigjarige moeder van drie.

Maar ook het huidige tijdperk draagt er aan bij. We leven in een individualistische maatschappij, zijn vooral met onszelf bezig en willen voorzien in onze eigen behoeften. En daar valt onder andere seks onder. Daarnaast stijgt het aantal singles steeds meer. Deze mensen hebben toch behoefte aan seks en kiezen er daarom voor om friends with benefits te worden met een betrouwbaar en bekend persoon.

De valkuilen

Klinkt allemaal ideaal en logisch tot dusver. Dachten wij ook. Maar dan nu het punt waar het om draait: de valkuilen. Want zoals we ons eerder in dit artikel al afvroegen: is een friends with benefits relatie eigenlijk wel zo mooi als het klinkt?

Al spreek je nog zo met jezelf af dat je je niet gaat hechten aan je FWB, het zal je niet gaan lukken. Wanneer je namelijk fysiek contact met iemand hebt, wordt er in je hersenen het stofje ‘oxytocine’ aangemaakt, oftewel bindingshormoon. Dit stofje zorgt er voor dat je je gaat hechten aan de persoon in kwestie. En dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, in tegenstelling tot de gedachte dat alleen vrouwen zich makkelijk hechten. Alleen weten mannen het waarschijnlijk in sommige gevallen beter te verbloemen. En eenmaal gehecht aan iemand, word je kwetsbaar. En daarmee hebben we valkuil nummer één te pakken.

Een volgende valkuil is het punt dat je niet helemaal meer vrij op de markt ligt. Je friend with benefits eist de nodige tijd en energie op en hierdoor sta je minder open voor iemand anders. Oftewel, misschien loop je serieus relatiemateriaal wel mis dankzij je vrijblijvende FWB-relatie. En dat is natuurlijk eeuwige zonde.

Vervolgens komen we op dit pijnlijke punt: je kunt er een vriendschap mee verliezen. En dat is toch serieus een best kwalijke zaak. Veel mensen kiezen ervoor een FBW-relatie aan te gaan met iemand uit zijn of haar vriendenkring. Want dit is veilig, vertrouwd en je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Wat je in de praktijk alleen vaak ziet is dat wanneer deze seksrelatie mis loopt, de vriendschap daarmee ook in de kliko belandt. Want als de benefits wegvallen, houdt de vriendschap dan nog stand?

Wanneer we dit bij elkaar optellen kunnen wij in ieder geval de conclusie trekken dat een geslaagde FWB-relatie maar voor weinig mensen is weggelegd. Je moet wel van hele goede huizen komen als jij niet ten onder gaat aan één van onderstaande valkuilen.

Om het toch een beetje positief te houden: mocht je er nu toch voor kiezen om FWB met iemand te worden, zorg er dan in ieder geval voor dat je van tevoren van beiden kanten duidelijk maakt wat de ‘spelregels’ zijn. Het is handig als jullie op dezelfde lijn zitten. Wees open en eerlijk naar elkaar en zodra je merkt dat er toch gevoelens en emoties bij komen kijken, evalueer de situatie dan (samen) opnieuw. Vervolgens trek je er óf de stekker uit óf misschien kom je er wel achter dat je hier je nieuwe liefde in handen hebt. Want de gedachte dat een relatie niet kan opbloeien uit een seksrelatie is wel heel erg achterhaald..

friends with benefits praktijk, Is friends with benefits een hoax of de ideale situatie?