Dit zijn de grootste sportschandalen aller tijden

CREDITS: Bigstock

Je hebt er vast weleens over gehoord: scandals in de sport. Sporters staan bekend als de meest atletische mensen ter wereld. Ze staan ’s ochtends vroeg op, eten altijd volgens een dieet en de beste mensen trainen iedere dag vol overtuiging. Helaas zijn er altijd atleten die ondanks hun doorzettingsvermogen, wilskracht en talent niet goed genoeg zijn. Kies je er dan voor om te blijven trainen of neem je een kortere weg? Neem je de trap naar de 40ste verdieping of speel je vals door de lift te nemen? De grootste sportschandalen blazen je van je stoel af.

Dit zijn dé grootste sportschandalen aller tijden

The Chicago White Sox tijdens de World Series

Exact een eeuw geleden speelde The Chicago White Sox voor de World Series. De belangrijkste wedstrijd onder de honkballers. Op 28 september 1920 hebben acht spelers met opzet verloren tegen The Cincinnati Reds.

Voor de rechter gaf de pitcher van de White Sox toe omgekocht te zijn door de gangster en gokbaas Arnold Rothstein. One of the biggest scandals, waar men totaal gechoqueerd van was. Valsspelers doen er dus niet alles aan om te winnen.

Det hand van God

Maradona, wie kent hem niet. De kleine Argentijnse voetballer staat binnen de lijnen bekend om zijn onnavolgbare acties. Naast het veld staat ‘ie bekend als dé ultieme feestganger die niet vies is van een drankje en andere verdovende middelen. Een echte levensgenieter dus.

In de kwartfinale van het wereldkampioenschap scoorde Maradona met zijn hand. De scheidsrechter zag het niet en de goal werd goedgekeurd. Een prachtig verhaal voor alle Argentijnen, Nederlanders, Spanjaarden etc. De Engelsen waren hier daarentegen wat minder blij mee.

Tonya Harding v Nancy Kerrigan

Wellicht een van de heftigste sportschandalen die je ooit te horen krijg. Zoiets verwacht je niet snel bij kunstschaatsen. Maar let op: in 1994 werd Nancy Kerrigan tijdens een toernooi aangevallen en werd haar been gebroken. Later bleek dit gedaan te zijn door de ex-man van Tonya Harding.

Tonya werd dat jaar nationaal kampioen en had zo de favoriet Nancy uitgeschakeld. Ze heeft zelf nooit toegegeven hier achter te zitten, maar eerlijk is eerlijk it sounds shady right? 

Een marathonloopster zoals Rosie Ruiz

De Cubaans-Amerikaanse marathonloopster won de marathon van Boston in 1980. Het was een totale verrassing dat Rosie Ruiz de marathon met vlag en wimpel won. Na de marathon gaf het publiek en tegenstanders aan Rosie niet gezien te hebben. Toch was ze als eerste geëindigd en verbrak ze haar oude record met 40 minuten.

Ze zag er zelfs nog fris uit bij de eindstreep en dat bracht vragen naar boven. Wat bleek, Rosie was gespot bij de metro en heeft dus lekker voor een deel de metro gepakt. Hoewel dit niet kan, is dit toch wel een verhaal waardoor een glimlach op je gezicht verschijnt.

Scandals
Foto: Pietro Rampazzo

Spaans gehandicapt basketbalteam niet zo gehandicapt

Op de Paralympische Spelen stond Spanje tegenover Rusland in de basketbal-finale. Zonder slag of stoot won het Spaanse team met twee vingers in de neus. Tijdens de viering van het gewonnen toernooi ontstonden meerdere vragen. Er werden spelers van het normale Spaanse elftal gesport en er zat zelfs een journalist tussen.

Uiteindelijk bleek dat maar twee mensen van de 12-koppige selectie daadwerkelijk een handicap hadden. Een trieste actie om zo met de prijs naar huis te gaan.

De Serie A en hun omkooppraktijken

In 2006 kwamen telefoongesprekken naar buiten tussen hoge piefen van Juventus en scheidsrechters. Juventus bleek samen met grote clubs als AC Milan, Fiorentina, Lazio en Reggina scheidsrechters om te kopen. Toen dit allemaal naar buiten kwam werden er straffen uitgedeeld.

Zo werden Fiorentina, Lazio en Juventus allemaal gedegradeerd naar de Serie B. Een sportschandaal dat recent is en ook niet bepaald kleinschalig. Het leek wel of de Italiaanse maffia voetbal op het hoogste niveau in hun broekzak had.

De wereldbekende Lance Armstong

Lance was een absolute held in eigen land. Hij had een groep fans waar menig man van droomt. De wielrenner kon hij alles maken. Doordat Lance zeven keer achter elkaar de Tour de France won, was hij letterlijk onoverwinnelijk. Hij versloeg zelfs kanker en was nog steeds een topatleet.

Uiteindelijk gaf Lance Armstrong in 2013 bij Oprah Winfrey toe doping gebruikt te hebben. Het Amerikaanse antidopingteam noemde zijn operatie: “The most sophisticated, professionalized and successful doping programme that sport has ever seen.” Een van de grootste sportschandalen ooit.

Scandals
Foto: Bigstock