Efficiency: 7 gewoontes om thuis efficient te blijven

CREDITS: olia danilevich

Thuiswerken. De een staat erom te springen om de dagen thuis te vertoeven, de ander reist liever dagelijks naar zijn werk. Toch is het voor velen de realiteit van dit moment en we ontkomen er niet meer aan. Maar, bij thuiswerken liggen ook veel boosdoeners op de loer. Dit is namelijk dé plek om je motivatie en dedication te verliezen. Daarom komen wij je helpen. Dit is hoe je thuis ook efficiënt te werk kunt gaan.

Efficiency: 7 gewoontes om thuis efficiënt te blijven

Het is toch even omschakelen, dat thuiswerken. Daarnaast is het thuis makkelijker dan ooit om afgeleid te raken, uit je routine te vallen en het overzicht kwijt te raken. Daarom is het tijd voor structuur. Deze zeven gewoontes gaan je helpen om thuis efficiënt te blijven.

efficiënt
Foto: olia danilevich

1. Oude routine

Nu je ’s ochtends niet eerder op hoeft te staan omdat je naar je werk moet reizen, is het heel verleidelijk om dat uurtje nog even langer in bed te blijven liggen. Maar, doe dit niet! Om je productiviteit en energie, en daarmee efficiënt werken, te behouden, zijn je routine en ritme ontzettend belangrijk. Probeer daarom zo veel mogelijk je ‘kantoorritme’ te behouden en ga dus rond dezelfde tijd naar bed en sta niet veel later op dan normaal.

2. Werkruimte

Nog iets waarbij je je oude kantoorleven het beste zo goed mogelijk kunt nabootsten. Zorg namelijk voor een goede werkplek. Op de bank lijkt misschien chill, maar dat is het eigenlijk helemaal niet omdat je hier niet goed en recht op kunt zitten. Een goede werkruimte is daarom noodzakelijk om efficiënt te werk te kunnen gaan.

3. Clean

Dit sluit aan bij voorgaand punt. Zorg voor een opgeruimde omgeving. Wanneer je in een rommelige ruimte zit of je bureau vol zooi ligt, zul je je minder goed kunnen concentreren. Je raakt steeds afgeleid waardoor je minder productief bent. Niet wat je wil natuurlijk. Daarom, opruimen die handel.

efficiënt
Foto: Ken Tomita

4. Planning is key

Door thuis te werken ben je een stuk flexibeler. Je kunt zelf je pauzes inlassen en een kwartiertje langer doorgaan om die ene taak nog even af te maken. Zorg er alleen voor dat het bij dit kwartiertje blijft. Het is makkelijk om te lang door te werken en om je pauzes te vergeten, terwijl deze heel belangrijk zijn. Plan dus van tevoren je tijden en pauzes in om er zo ook echt aan toe te komen. Momenten van rust verdien je ook én zorgen ervoor dat je naderhand efficiënt kunt werken.

5. To do-lijstje

Door het maken van een to do-lijstje aan het begin van de dag, help je jezelf om je doelen te bereiken en je taken te voltooien. Je weet zo wat er precies die dag gedaan moet worden zodat je niet aan onnodige zaken werkt. Op deze manier blijf je zo efficiënt mogelijk. Daarnaast werkt het extra motiverend als je gedurende dag steeds meer taken van je lijstje af kunt strepen. Zo heb je trouwens ook meteen een beeld wat je allemaal gedaan hebt die dag. Satisfying.

efficiënt
Foto: Alejandro Escamilla

6. Face-to-face gesprekken

Een nadeel aan thuis werken is dat je niet meer onder de mensen bent. Je ziet je collega’s minder en spreekt ze niet meer bij het koffiezetapparaat. Probeer daaom zo veel mogelijk contact via online gesprekken te hebben. In plaats van een gesprek op de mail kun je het net zo goed even via een online meeting bespreken. Dit is naast dat het gezelliger is ook meteen efficiënt. Zo hoeven jullie bijvoorbeeld niet steeds elkaars antwoord in de mail af te wachten en zullen er minder snel miscommunicaties ontstaan doordat jullie elkaar op dat moment face-to-face zien en spreken. Veel handiger dus!

7. Frisse lucht

Zoals we al eerder zeiden is het nemen van pauzes heel belangrijk. Iets dat daarbij aansluit is frisse lucht. Zorg bijvoorbeeld dat de kamer waarin je werkt goed geventileerd is en zet daarom een raam of deur open of op een kier. Daarnaast kun je in de middagpauze een frisse neus halen om te voorkomen dat je gaar wordt en om even uit de werkomgeving te zijn. Daarna kun je er weer flink tegenaan en heeft deze goede pauze bijgedragen aan een efficiënte middag. Win-win!

efficiënt
Foto: Tyler Nix
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…