Vier dagelijkse dingen die jou gelukkiger maken

CREDITS: Unsplash | KAL VISUALS

Het leven is kort zeggen ze wel eens. Er is geen tijd om dingen te doen waar je niet gelukkig van gaat worden. Je leeft maar één keer dus zorg ervoor dat je er dan ook alles uithaalt. Doe dingen waar jij gelukkig van wordt en heb de mensen om je heen lief. We horen jullie al denken: dit is weer zo’n vaag artikel over gevoelens. Dat klopt, want geluk vinden moet je toch echt zelf doen.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Ja, we gaan het eens een keer over je gevoelens hebben. We weten dat dit niet je favo bezigheid is en dat je hier ook niet goed in bent, maar toch gaan we je confronteren. Zo nu en dan moet het gewoon even. Dus, ben je gelukkig? Moeilijke vraag, met een moeilijk antwoord. Want wat is nu geluk? Dat is een vraag die ons ook een pet te boven gaat. Toch hebben we een paar tips en tricks gevonden die je helpen om meer gelukkig te zijn. Komt ie:

Je telefoon is niet je leven

Een telefoon is onmisbaar. Je contacten, je agenda en je sociale FOMO allemaal in één toestel. Toch zorgt die telefoon vaak voor een stukje ongelukkigheid. Je bent namelijk 24/7 bereikbaar, er komen áltijd mailtjes binnen en je vriendin blijft je maar appen. Dit levert veel te veel onnodige stress en commotie op.

Dus kap met het staren naar het blauwe licht en ga offline aan het eind van de dag. Probeer ook hier structuur in te vinden. Bijvoorbeeld door elke avond na acht uur je telefoon weg te leggen en zondag de hele dag. Daag jezelf eens uit om offline te gaan en kijk eens wat er gebeurt.

Go green

Tuinieren klinkt zo oud, vind je ook niet? Iets wat ‘oude’ mensen altijd doen. Voor een groot deel klopt dit ook, maar toch kan het je helpen om meer geluk te voelen in je leven. Een zijn met de natuur noemen ze dat ook wel. Een middagje tuinieren is niet alleen goed voor je tuin, die er waarschijnlijk al vijf jaar niet onderhouden is, maar ook voor jouw innerlijke rust.

Tuinieren zorgt er namelijk voor dat je een aantal uurtjes in de frisse lucht bezig bent en dat je je gedachtes letterlijk op nul kunt zetten. Je maakt even je hoofd leeg. Zorg er wel voor dat je jouw gevoelens niet gaat africhten op de plantjes, dat zou zonde zijn.

Heb je geen tuin? Geen probleem. Plantparenting kan ook heel goed binnenshuis. Het enige wat je moet doen is een aantal mooie planten aanschaffen om je interieur nog mooier te maken.

Gelukkig zijn, Vier dagelijkse dingen die jou gelukkiger maken
Foto: Markus Spiske

Duik de boeken in

Iets nieuws leren is nooit een gek idee. Duik dus die boeken weer in. Of het nu voor een nieuwe studie is of gewoon omdat het kan. Leer iets nieuws, verbreed je horizon en kijk verder dan dat je neus lang is. De wereld heeft zoveel meer te bieden dan dat je denkt. Maar hier dus ook gebruik van!

Ga voor een educatief boek, een fictief boek of mix & match het door elkaar. Het gaat erom dat je weer eens gaat lezen in plaats van de hele tijd achter je laptop zitten of voor de tv.

Adem in, adem uit

Wanneer je stress voelt opkomen gaat je ademhaling meestal ook gek doen. Dit is niet goed voor je mentale gesteldheid. Blijf dus altijd bewust van je ademhaling. Klinkt natuurlijk weer allemaal erg zweverig, maar het werkt wel.

Mediteren is hier een goede activiteit voor. Elke dag vijf tot tien minuutjes mediteren kan al enorm helpen met je mentale gesteldheid. Je wordt er niet alleen rustiger van, maar je wordt ook bewust van je negatieve gedachtes en je problemen. Wanneer je hier tijdens het mediteren over nadenkt lijken ze opeens veel kleiner dan eerst. Relativeren noemen ze dat ook wel. Werkt perfect wanneer je meer geluk wilt ervaren.

Gelukkig zijn, Vier dagelijkse dingen die jou gelukkiger maken
Foto: Afonso Coutinho