4 manieren om te voorkomen dat je gaar wordt tijdens het werken

CREDITS: Christian Erfurt

Het is dinsdagmiddag, 3 uur. Je bent je focus compleet kwijt en je bent zo gaar als iets. Je kijkt op de klok en ziet dat je nog twee uur te gaan hebt. De moed zakt je in de schoenen. Het aankomende kwartier staar je levenloos naar je computerscherm en iedere twee minuten check je nog even de tijd in de hoop dat het op magische wijze misschien toch al 5 uur is geworden. Maar helaas.

Dit zijn 4 manieren die voorkomen dat je gaar wordt tijdens het werken

Diagnose: je bent gaar. En hier is iets aan te doen. Met deze 4 manieren voorkom jij dat je gaar wordt tijdens te werken. Let’s get back on track.

gaar
Foto: Bruno Aguirre

Probleem

Tijdens je kleine zelf-ingelaste pauze heb je vaak al snel de neiging om alleen een mentale pauze te nemen. Je scrollt alleen even voor tien of vijftien minuten je Instagram- of Facebookfeed af op zoek naar iets dat een beetje interessant is. Het probleem hierbij is juist dat dit soort activiteiten niet verschillend genoeg zijn van je werk. Hierdoor verfrissen ze je brein niet genoeg en blijf je dus teveel in dezelfde vibe hangen. Je wordt dan dus gaar.

Oplossing

De oplossing is als volgt: je break moet niet alleen mentaal zijn, maar óók fysiek. Om je focus tijdens het werk terug te krijgen, moet je dus een pauze nemen door middel van iets fysieks te doen. Hierdoor worden al je zintuigen opnieuw geactiveerd en kan je bloed weer overal doorstromen. Je voorkomt daarmee dat je gaar wordt.

gaar
Foto: Headway

1. 30 jumping Jacks

Het klinkt misschien een beetje gek. Je ziet het waarschijnlijk ook nog niet helemaal voor je om tijdens werktijd 30 jumping Jacks te gaan doen. Dit is echter wel een hele goede manier om weer back on track te komen. Tijdens een oefening als de jumping Jack, beweeg je je lichaam én breng je je hartslag omhoog. Je zult je naderhand soepeler en opgewekter voelen.

Dit is ook handig wanneer je bijvoorbeeld laat op de middag nog een meeting moet houden. Je zult dan veel energieker overkomen en je postuur beter zal zijn. Daarnaast is 30 het perfecte aantal: precies genoeg om je hartslag en ademhaling wat omhoog te krijgen, maar niet zoveel dat je ervan gaat zweten.

2. Blokje om

Dit is een bekende, maar daardoor niet minder effectief. Een rondje door de wijk of rondom het pand heen lopen is namelijk een goede manier om weer fris en fruitig achter je bureau te gaan zitten. Naast dat je lichaam beweging heeft, kom je buiten ook in contact met frisse lucht, zonlicht en zie je onderweg weer nieuwe gezichten. Hierdoor zal een rondje wandelen ervoor zorgen dat je gare lichaam en hoofd weer opgefrist worden.

gaar
Foto: Alvin Mahmudov

3. Smaakpapillen

Dat cafeïne wonderen doet, weten we natuurlijk al lang. Maar de tijd en moeite die je in het halen en maken van je drankje stopt, zijn een nóg betere pauze om uit je werksleur te komen. Het hoeft trouwens niet per se koffie te zijn. Thee, een sapje of zelf je smoothie maken, werkt ook prima. Soms kan het verheugen op iets dat onze smaakpupillen prikkelt ook helpen om te voorkomen dat je gaar wordt.

De beste manier is dus om er extra tijd en moeite in te steken. Zet dus niet je kopje maar gewoon onder het koffiezetapparaat, daar is niets nieuws aan. Maak juist iets waar je je een hele tijd op kunt verheugen en waar vakmanschap aan te pas komt. Dan heb je pas echt je welverdiende pauze.

4. Productief uitstellen

In plaats van je taken uitstellen omdat je gaar bent, en je als een halve zombie op internet aan het ronddwalen bent, kun je je uitstelgedrag beter productief maken. Gebruik zo’n tien tot vijftien minuutjes om in plaats van die saai taak, iets van een klusje te doen. Werk je thuis, dan kun je even iets opruimen, grasmaaien of stofzuigen. Ook op kantoor is de altijd wel iets dat er gedaan kan worden. Denk bijvoorbeeld aan planten water geven, vaatwasser uitruimen, etc.

Op deze manier kun je toch je werk even uitstellen, heb jij de fysieke pauze die zo belangrijk is én maak je jezelf ook nog eens nuttig. Win-win-win!

productief
Foto: Nathan Dumlao