Een echte man neemt z’n verantwoordelijkheid

CREDITS: Sina Khansari

Iedereen, hoe oud je ook bent, voelt zich een hele vent. Kijk je over een paar jaar terug, dan lach om jezelf en denk je wat een snotneus was ik toch. Dat heet ouder worden. Alleen maar leuk, toch?

We prediken dan ook zeker niet dat je je wilde haren moet verliezen, integendeel, maar soms moet je je verantwoordelijkheid nemen. Heb je een fout gemaakt op je werk? Excuseer je en geef een ander gelijk, je zal merken dat dit heerlijk is. Ben je een clusterfuck begaan bij een vriend? Ga door het stof, als je vriendschap sterk is dan is dit tijdelijk.

Een echte man neemt z’n verantwoordelijkheid.

Good for you.

En daarom willen we je ook nú vragen om je verantwoordelijkheid te nemen, in verband met – en daar komt ‘ie weer – de coronacrisis. We willen er eigenlijk niet veel woorden aan vuil maken, want er wordt al genoeg geroepen. Dus let in ieder geval even op de woorden die we er wél aan vuil willen maken:

Nooit eerder heeft onze generatie zoiets meegemaakt als de situatie waarin we nu verkeren. En zelfs experts weten niet goed hoe we hier mee om moeten gaan. Maar één ding is zeker: experts (wetenschappers, overheid, zorgpersoneel, ervaringsdeskundigen, etc.) weten het beter dan jij.

Denk je dat er overdreven wordt in de media, door de overheid en je vrienden die zich opsluiten? Good for you. Ga er thuis lekker over nadenken en zet maar even op mail wat je gedachten waren, we spreken elkaar over een paar weekjes. Maar neem je verantwoordelijkheid en vermijd zo veel mogelijk ontmoetingen, om het niet erger maken voor jezelf en anderen. Mocht het nou zo zijn dat jij het beter wist dan experts die zich hier dagelijks mee bezig hielden, dan heb je maar drie weken van je leven ‘weggegooid’. Hoe erg is dat?

, Een echte man neemt z’n verantwoordelijkheid
Foto: Anna Pritchard

Denk je dat er te weinig gedaan wordt en heb je je bank uit de deur gedaan, omdat je er eentje wilde maken van wc papier en blikken bonen? Good for you, maar heel slecht voor anderen. Het mag allemaal heel spannend zijn, maar dit egoïstische gedrag zou de enige reden zijn dat supermarkten leeg raken. Doet iedereen gewoon normaal, dan is er ook niks aan de hand. Neem je verantwoordelijkheid man.

Het enige dat we willen zeggen is: laten we doen wat ons gevraagd wordt en dit uitzitten, des te eerder zijn we back in business. En spreek iedereen er op aan als ze hun verantwoordelijkheid niet nemen. Als een echte man.

Lees ook:
Tips voor thuiswerkers: zo ben je wel productief
10 Dingen om te doen als je quarantaine zit
Dit zijn veruit de beste work-outs voor thuis

, Een echte man neemt z’n verantwoordelijkheid
Foto: Charles Deluvio