Dingen waarop je als twintiger wel en niet op moet besparen

CREDITS: Unsplash | Christian Dubovan

Besparen zit bij sommigen in de genen en bij anderen weer totaal niet. Zo zijn er mensen met een gat in hun hand en die hebben vaak de volgende dag spijt van hun uitgaven. Misschien wel de moeilijkste periode om geld over te houden is in je twintiger jaren. Je wilt graag op pad gaan met vrienden, je betaalt als een gentleman alle dates en je moet elke maand de huur ophoesten. En het einde van de maand komt er vaak sneller aan dan je denkt. Hoe ga je dit aanpakken?

Geld besparen in de bloei van je leven

Van je twintigste tot je dertigste gaat er veel veranderen in je leven. Je kan op de ene dag nog lekker losgaan in je studentenhuis en de volgende dag ben je aan het verhuizen om te gaan samenwonen. Met deze situatie moet je een beetje – een beetje veel – rekening houden. Daarom helpen wij je met een lijst van dingen waarop je beter wel én niet op kan besparen.

Wel besparen: dates (als je er meerdere per maand hebt)

Oké, je weet dat een man de date hoort te betalen. Daar heb je geen problemen mee en als dat wel zo is moet je jezelf achter de oren krabben. Dat betekent niet dat je het geld over de balk moet smijten. Dames worden er blij van als je een creatieve twist geeft aan een date. Dus je kan best iets opzoeken wat niet veel geld kost en waardoor je haar juist gelukkig maakt. Je kan samen gaan koken, iets actiefs doen, haar meenemen naar een plaats waar je vroeger kwam of toch gewoon voor Netflix & chill gaan. Als je een beetje sterk in je schoenen staat dan maak je haar ook blij met een date die niet veel geld kost.

Daten is niet makkelijk, zeker niet in deze tijd. Hoe je date in een 1,5-samenleving lees je hier.

Niet besparen: je vrienden

We hebben het over je échte vrienden. Als er mensen zijn die extra aandacht en daarmee ook jouw centjes verdienen zijn het je vrienden. Dus mocht het er vanaf kunnen: betaal dan een keer de rekening en maak iedereen blij. Als het goede vrienden zijn dan krijg je het 100% zeker terug. Is het niet in geld dan is het in een goede raad of een knuffel als je het nodig hebt. Want ook jij hebt je gevoelige momenten.

financiën
Foto: Ben Duchac

Wel besparen: dure abonnementen

Als je niet oplet ben je iedere maand een paar honderd euro lichter. Abonnementen kunnen echt een blok aan je been zijn en je sluit ze tegen beter weten in af. Je hoort minimaal één keer in het half jaar te checken hoe het zit met je lopende abo’s.

Als je Netflix of Spotify dagelijks gebruikt dan zijn die abonnementen het geld waard. Maar ga vooral na waar je eigenlijk niks aanhebt en in een opwelling hebt afgesloten. Wedden dat jij er ook eentje hebt lopen?

Het gaat vaak fout als je gaat voor een nieuwe telefoon. Als je een nieuw telefoonabonnement mag afsluiten dan klinkt het allemaal als muziek in de oren. Je krijgt een iPhone 11 met meer belminuten en een 5G-ready netwerk voorgeschoteld. Zonder dat je het doorhebt sluit je het af en je bent gelukkig. Een aantal maanden later blijk je het toch allemaal niet nodig te hebben. Vandaar dat je onderzoek moet doen en moet gaan vergelijken als een malle. Als je de goedkoopste telefoonabonnementen eenmaal gevonden hebt, dan ga je toch niet meer betalen? Dan ben je een dief van je eigen portemonnee.

Niet besparen: perfect passende kleding

Een man kan nog zo goed voor de dag proberen te komen; als zijn kleding niet goed past dan komt het niet over. Het gaat er niet om welk merk je draagt, maar of het goed zit. Als je ervoor kan zorgen dat je kleding perfect past moet je er niet op besparen. Je outfit is jouw visitekaartje dus besteed er ook tijd en aandacht aan. Van een maatpak tot een paar goede schoenen, geef er geld aan uit.

Als je kleding niet helemaal goed zit kun je ook een kleermaker inschakelen. Ook dat bezoek is het geld waard. Met een kleine ingreep kan deze beste man jouw outfit honderd keer beter maken. Dus ben niet bang om wat extra’s te besteden.

https://www.instagram.com/p/B_4MIQ8FkQ0/

Wel besparen: de kleintjes

Een mooi eeuwenoud gezegde: let op de kleintjes! We horen het onze oma’s nog zeggen en de dames hadden gelijk. Als je op de kleine uitgaven let dan blijft er aan het eind van de maand meer over. En dat is toch het doel? Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want je scoort al snel een koffietje op de hoek. Alleen je doet er verstandig aan om eerst even twee keer na te denken voordat je iets koopt. Heb je het écht nodig? Soms moet je jezelf verwennen dat is één ding wat zeker is. Alleen doe dat dan met iets waar je écht blij van wordt.

Niet besparen: reizen

Ervaringen draag je jouw hele leven bij je, spullen gaan hoe dan ook een keer kapot. Als je ergens je geld aan uit moet geven dan is het aan reizen. Het is een fenomeen waar een man zijn geld aan uit mag geven. Als je eenmaal een knoop hebt doorgehakt en weet waar je heen wil, dan doe je er goed aan om geld opzij te zetten. Het is heerlijk om te sparen en er later plezier van te hebben. Dus pak je kans en ga de wereld verkennen. Iedere man hoort zijn visie te verbreden.

besparen
Foto: Toa Heftiba

Alles onder controle

Om nog beter je financiën bij te houden kan het handig zijn om een week-of maandbudget vast te stellen. Zo kan je een bedrag bepalen voor je maandelijkse uitgaven, zoals boodschappen, huur en onvoorziene kosten. Waardoor je dus per maand weet wat je dagelijks nog uit kan geven. Het bijhouden van je financiën kan tegenwoordig ook erg makkelijk via je telefoon.

financiën
Foto: Andrew Neel
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…