Driedaagse weekenden leveren 40% meer productiviteit op bij Microsoft!

CREDITS: Pixabay

In Nederland staan we als vijfde meest gelukkige land ter wereld op de lijst. Dat is in Japan wel anders. Hier halen ze erg weinig bevrediging uit hun werk. Dit heeft tot gevolg dat ruim 52% open staat voor gesprekken met recruiters, omdat ze eventueel van baan zouden willen wisselen. Bij de Microsoft afdeling in Japan dachten hier iets aan te doen…

Een dag lang weekend verhoogd de productiviteit

Je kent het wel. Je hebt een dag lang meeting na meeting en het enige wat je aan het eind van de dag voor elkaar hebt gekregen is bedenken wat je vanavond gaat eten. Deze dag besloten ze bij de Japanse tak van Microsoft te skippen en zo de werknemers een dag extra weekend te geven. Alle werknemers kregen tijdens deze proef een zomer lang iedere vrijdag vrij. Toch bleven het salaris en de vrij opneembare dagen van de 2.300 medewerkers hetzelfde tijdens de test.

Resultaten

Tijdens de test waren medewerkers 20% minder op de werkvloer, maar ze waren 39,9% productiever. Door niet de hele dag in meetings door te brengen kregen ze veel meer gedaan. De werknemers realiseerden zichzelf dat ze minder tijd hadden om hetzelfde werk te doen. Hierdoor spendeerden ze minder tijd in nutteloze meetings. Veel vergaderingen werden verkort, gecanceld of online gehouden. Veel effectiever dus!

Meer voordelen

Naast een flinke toename in productiviteit werd het verzuim teruggedrongen met 25,4% en werd er tot 23,1% minder stroom verbruikt. Behoorlijke cijfers voor een proef. Misschien minder verrassend is dat 92,2% van de medewerkers het experiment zo over zou doen. Dit experiment zouden we in Europa ook eens moeten proberen!

Microsoft wil het experiment in Japan volgend jaar zomer of zelf meerdere malen herhalen. Deze manier van werken lijkt ons een goede. Je werkt uiteindelijk om te leven en niet andersom. Tot op de DoMiBo en geniet van je weekend!

Lang weekend
Foto: Harley-Davidson