Dit is waarom luie personen vaak intelligent zijn

CREDITS: Golubovy | Bigstock

Sommige mensen zijn liever lui dan moe. Je kent vast wel die ene vriend die zijn schone was twee dagen in de machine laat liggen, omdat hij geen zin heeft om het eruit te halen en uit te hangen. Gevolg: alles opnieuw wassen aangezien de ‘schone’ was niet meer zo schoon ruikt. Verder heb jijzelf vast wel eens vijf keer een parkeergarage rondgereden om zo hét perfecte plekje te vinden waarbij je niet verder dan tien meter hoeft te lopen naar de uitgang. Tja. De mens is af en toe gewoon lui ingesteld. Uit onderzoek blijkt nu dat luie personen vaak hartstikke intelligent zijn. Al zitten daar uiteraard wel een aantal voorwaarden aan.

Dit is waarom luie personen vaak intelligent zijn

Volgens een studie die gepubliceerd is door de Journal of Health Psychology zijn mensen die minder tijd besteden aan nadenken juist meer fysieker ingesteld. Dit in tegenstelling tot mensen die liever hun hersens kraken in plaats van een zware workout doen. Dit klinkt vrij logisch, aangezien op de lagere school degene met de hoogste cijfers vaak als laatste werden gekozen in een sportteam. Nu is er echter ook wetenschappelijk bewijs voor dit fenomeen.

Het onderzoek

Een van de auteurs van de studie is de professor Todd McElroy. Hij en zijn team van onderzoekers bestudeerden de fysieke activiteit van zestig studenten. Deze werden verdeeld in twee gelijke groepen: mensen met een hoge behoefte tot nadenken en mensen met een lage behoefte tot nadenken. Beide groepen droegen een week lang een apparaat waarmee hun fysieke bewegingen iedere 30 seconden werd gemeten. Uiteindelijk werden de resultaten van beide groepen vergeleken. Hieruit bleek dat de groep met een lage behoefte tot nadenken per dag meer bewoog dan de andere groep. In het weekend week dit af en was er minder verschil.

Motivatie

De relatie tussen een hoge behoefte tot nadenken en fysieke beweging is wel wat ingewikkelder. Zo kan motivatie ook een rol spelen in de fysieke activiteiten van een persoon. Een persoon kan bijvoorbeeld een langere tijd bezig zijn met een lichamelijke activiteit om zo een uitdagende mentale taak uit de weg te gaan. Als je een persoon bent die zich graag bezig houdt met mentale taken zal je op die manier minder snel deelnemen aan een fysieke activiteit. Deze mensen worden vervolgens als lui bestempeld, maar zij zijn in principe dus hartstikke intelligent. De regel dat luie mensen vaak intelligent zijn gaat dus enkel op als jij je vervolgens bezig houdt met mentale activiteiten. Lui op de bank liggen en hersenloze televisie kijken maakt je dan ook zeker niet intelligenter.

luie personen intelligent