Deze ‘slechte’ gewoontes zijn best goed voor je

CREDITS: Foto: Ric Rodrigues

Slechte gewoontes. Iedereen heeft er weleens last van. Het zijn van die vervelende dingen waarvan je weet dat je het niet moet doen, maar toch overkomt het je. Nu hebben wij gelukkig ook positief nieuws. Sommige slechte gewoontes hebben ook positieve gevolgen. Zoals Johan Cruijf ooit zei: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel.” Als je jezelf confronteert met een slechte gewoonte van je, dan kun je het ook vanuit de positieve kant gaan bekijken.

‘Slechte’ gewoontes die best goed zijn voor je

Klagen

Hoe irritant is het als je collega áltijd klaagt. Of misschien ben jij het zelf wel die klaagt. Je zou zeggen dat klagen alleen maar nadelen heeft, maar dat is niet zo. Mensen die klagen hebben hun hart op de tong liggen en zeggen gewoon wat ze denken. Mits je het goed doet, want je kan klagen én je kan klagen.

Als je een effectieve klacht indient om gericht een probleem op te lossen, dan helpt dat jou en je collega’s juist verder. Je dient wel subtiel te klagen. Op een rustige manier en doelgericht.

Dagdromen

Misschien kun je het nog wel herinneren: een leraar die jouw naam door de klas roept, omdat je naar buiten aan het staren bent. Dagdromen doet bijna iedereen en misschien wist je zelfs al dat dit niet eens zo slecht is. Als je vastloopt in een taak is het vaak verstandig om het even te laten liggen. Twaalf minuten van je tijd is al voldoende.

In die twaalf minuten mag je naar buiten staren of een rondje lopen. Laat je gedachten de vrije loop. De beste ideeën ontstaan als je hoofd leeg is.

slechte gewoontes goed, Deze ‘slechte’ gewoontes zijn best goed voor je
Foto: Gratisography

Voor de tv hangen

Hoppa! Je hoeft jezelf niet meer schuldig te voelen als je in één avond Netflix hebt uitgespeeld. Mensen die af en toe hun favoriete film of serie vanaf de bank bekijken hebben meer zelfcontrole. In andere situaties dan. De zelfcontrole die je opbouwt als je helemaal op de bank ligt, zorgt ervoor dat jouw gedragingen in andere situaties smooth verlopen.

Je ochtenddouche missen

Ben je iets te lang in bed blijven liggen, waardoor je niet meer kan douchen? Niet zo erg, want elke dag douchen is eigenlijk helemaal niet goed voor je. Warm douchen kan namelijk je huid uitdrogen en wast ook gelijk goede bacteriën van je lichaam. Daarbij komt ook nog eens bij dat je het gebruik van shampoo en douchegel echt minimaal moet houden. Er zitten enorm veel chemicaliën in shampoo die ons lichaam helemaal niet kent. Een dagje niet douchen is dus geen probleem.

slechte gewoontes goed, Deze ‘slechte’ gewoontes zijn best goed voor je
Foto: Fifaliana

Dingen vergeten

Ondanks dat een afspraak met tandarts vergeten niet netjes is: je mag wel eens iets vergeten. We hebben het al eens eerder benadrukt.  Mensen die vergeetachtig zijn kunnen namelijk erg goed prioriteiten stellen. Het zijn meestal de relatief onbelangrijke dingen die ze vergeten. Daarom zijn ze juist goed in hun eigen ding. Naast dat je goed bent in prioriteiten stellen kun je ook nog eens irrelevante informatie wegfilteren. Hierdoor word je juist weer productiever.

Uitslapen

Soms zal je wel eens denken: “Jezus Christus, waarom heb ik nu weer tot 12:00 in bed gelegen?!” Maar dit is niet zo erg. Naar je lichaam luisteren is namelijk het beste wat je kan doen. Als je te weinig slaapt doordat je denkt dat het zo hoort, ben je verkeerd bezig. Als je zo nu en dan doordeweeks een korte nacht hebt, mag je van ons uitslapen!

slechte gewoontes goed, Deze ‘slechte’ gewoontes zijn best goed voor je
Foto: James Barr
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…