De perfecte begroeting

Iedere dag begroeten we collega’s, vrienden, familie of vreemden. Soms is het een knikje en soms is het een combinatie van een boks en knuffel. Het begroeten van iemand kent vele vormen, die helaas kunnen leiden tot verwarring. Het zijn van die momenten dat er een error in het hoofd ontstaat en je even niet weet wat er gebeurde. Zwaar ongemakkelijk. Zó ongemakkelijk dat het nog minutenlang door je hoofd slingert. Maar de redding is nabij: wij geven jou graag dé tips als het gaat om de perfecte begroeting.

begroeting, De perfecte begroeting
Foto: Tyler Nix

 Hoe begroet je iemand?

1. Communicatie

Het allérbelangrijkste bij een begroeting is de communicatie. Wanneer je op iemand afloopt moet je non-verbale communicatie duidelijk zichtbaar zijn. Laat zien wat je van plan bent en je begroetingspartner kan zich daarop voorbereiden.

2. Weet wie je voor je hebt

Je beste vriend hoef je geen slappe hand te geven, zo hoef je je accountant geen boks te geven. Denk dus altijd even logisch na voordat je iemand begroet. En wat je handeling gaat zijn…

3. Zelfvertrouwen

Jij hebt de touwtjes in handen. Jij moet met volle zelfvertrouwen en overtuiging aangeven hoe de begroeting gaat plaatsvinden. No mercy. Twijfel dus vooral niet, nooit. Ga niet ineens veranderen van tactiek. Dit zal leiden tot verwarring en dat leidt tot die ongemakkelijke situaties…

4. Stevige handdruk

Want niemand wilt een slap handje.

5. Wat is het geslacht van je begroetingspartner?

Ook hier geldt: weet wie je voor je hebt. Een vrouw geef je geen boks en een man geef je geen drie kussen.

6. Gelegenheid

Op een hardstyle feestje begroet je nou eenmaal op een andere manier dan tijdens een managementmeeting. We riepen het al eerder, hou het simpel. In een formele setting: altijd een hand, man óf vrouw. In een informele setting is het wat lastiger, gelukkig hebben we hier wat uitgebreide tips. Maar hou als vuistregel: bij vrouwen één kus en eventueel een (halve) knuffel, bij mannen een stevige hand en eventueel een halve knuffel.

7. Bedenk wat de leeftijd is

Waarschijnlijk weet je dit al: hoe ouder de persoon, hoe traditioneler de begroeting is.

8. Nationaliteit

Probeer in te schatten wat voor nationaliteit je begroetingspartner heeft. In Italië en Spanje worden twee kussen op de wang gegeven, eerst op de rechterwang en dan op de linker. In Duitsland geven ze elkaar één kus op de linkerwang. Japanners zijn gewend om bij een begroeting nooit een hand te geven, maar in plaats daarvan een buiging te maken. Gelukkig zijn de meeste meegaand met ons en accepteren ze een handdruk. Een kus geven wordt daarentegen niet gewaardeerd.

begroeting, De perfecte begroeting
Foto: Rawpixel

9. Verbale communicatie

Als je nu echt twijfelt over wat voor begroeting je elkaar geeft, kondig dan aan wat je gaat doen. Gebruik de tactiek door gewoon hardop te zeggen wat je gaat doen. Als het dan nog mis gaat heb je het wel heel knap gedaan.

“Ik geef je eerst nog even een hand.”

“Ik ga je even kussen hoor.”

Belangrijk bij elke begroeting: heb zelfvertrouwen, maak oogcontact, lach vriendelijk en let een beetje op je lichaamshouding.

Tips voor wanneer je een date hebt

Het is eindelijk zover, je gaat op een eerste date met je droom vrouw. Je hebt ervoor gezorgd dat je schone kleren aan hebt, tandjes netjes zijn gepoetst en je haren zitten goed in model. Je hebt al nagedacht over gesprekonderwerpen en bent netjes op tijd in het gezellige cafétje waar jullie hebben afgesproken. Maar de begroeting is iets waar je nog geen idee over hebt. Hoe doe je dat in godsnaam?

De hand

De hand schudden is een best logische optie als je je date nog niet goed kent of voor het eerst ziet. Lach er even verleidelijk bij en stel jezelf nog eens voor. Je uitstraling moet wel goed zijn want anders wordt het een té formele boel.

Een zoen

Een goede manier om je date te begroeten is door haar één zoen op de wang te geven. Drie zoenen zijn al snel te veel bij iemand die je nog nauwelijks kent. Daarbij zijn drie zoenen alweer snel té formeel. Eén zoen op haar rechterwang, voor jou dus links, en je hebt een goede begroeting gemaakt. Mits je dus de verkeerde wang uitkiest,  je date denkt dat je wel de goede kant kiest en je eindigt met een gênante botsing…

 

De perfecte combinatie

Wanneer je de zoen combineert met een hand zit je safe. Door eerst een hand te geven, kun je aanvoelen of je date klaar is voor een zoen. Als ze veel afstand neemt is een kus niet handig, maar als ze zich juist naar jou toe beweegt staat ze open voor een zoen.

De knuffel

Ken je je date al wat beter en heb je het gevoel dat jullie elkaar wel goed liggen? Dan kun je gaan voor een knuffel. Het is een relaxte en vriendelijke manier om je date ‘hallo’ te zeggen en vaak verdwijnt de eerste spanning als sneeuw voor de zon.

begroeting, De perfecte begroeting
Foto:Freestock