Wat is wetenschappelijk gezien de beste leeftijd voor alles?

CREDITS: Hannah Busing

Elke leeftijd of levensfase heeft een charme. We zijn snel geneigd geromantiseerd terug te denken aan een bepaalde leeftijd. Maar wat is nou wetenschappelijk gezien de beste leeftijd voor alles? Een groep onderzoekers uit Engeland gaven (bijna) het antwoord.

Het blijft een persoonlijke ervaring en het verschilt dan ook per individu hoe mensen een levensfase ervaren. De één vindt z’n studententijd geweldig, de ander verschrikkelijk. Er is dan ook geen eenzijdig antwoord te geven op deze vraag. Het komt neer op het feit dat iedereen zijn favoriete leeftijd heeft voor zijn eigen persoonlijke reden. Maar er spelen meer factoren mee. Zo zijn er specifieke dingen waar mensen genetisch gezien het beste in zijn op een bepaalde leeftijd.

Vreemde taal leren

Het is een super handige kwaliteit in het verdere leven: een vreemde taal spreken. Het is bewezen dat het voor een kind makkelijker is om een vreemde taal aan te leren. De perfecte leeftijd ligt rond de 7-8 jaar. Dit heeft te maken met dat een kind meer nadenkt op de automatische piloot en hierdoor grammaticale regels automatisch eigen maakt.

Geluk

Uit een Duits onderzoek blijkt dat we ons het gelukkigst voelen op ons 23e. Dit heeft te maken met de vrijheid die we hebben, vaak geen kinderen hebben en nog geen echte geldzorgen. Het komt er vooral op neer dat je op je 23e nog niet zoveel verantwoordelijkheden hoeft te dragen.

Relatie

Volgens onderzoek heeft gemiddeld de mens het meest behoefte aan een relatie op hun 26e. Op deze leeftijd heb je genoeg zelfkennis en potentieel relatiemateriaal ontmoet. Daarnaast heeft ook onderzoek uitgewezen dat koppels die trouwen tussen de 28 en 32 het minst kans hebben op een scheiding.

Leeftijd, Wat is wetenschappelijk gezien de beste leeftijd voor alles?
Foto: Jakob Owens

Botten

Op je 30e heb je de sterkste botten. Tot deze leeftijd blijft het botweefsel groeien. Door veel calcium en vitamine D te nuttigen kun je dit nummer nog iets opkrikken.

Herkenning

Je bent op je 32e het beste in gezichten herkenen. Iets wat opvallend is, want je bent op je 22e het beste in namen onthouden.

Inlevingsvermogen

Tussen je 40e en 50e heb je het beste inlevingsvermogen. Je kunt het beste andermans emotie herkennen, begrijpen en hier op reageren.

Tevredenheid

Op je 23e mag je dan wel het gelukkigst zijn, maar op je 69e ben je het meest tevreden. Je kijkt op deze leeftijd het mooist op je leven terug, wat ook een vorm van geluk is. Daarnaast blijkt uit Duits onderzoek dat veel vijftigers niet hadden verwacht dat ze zo gelukkig zouden zijn op hun 60e.

Zelfbeeld

Tot slot het zelfbeeld. Uit onderzoek is gebleken dat de 65+ het minst last heeft van een negatief zelfbeeld. Deels heeft dit te maken met acceptatie van het ouder worden. Maar ook met herkenning van wat nou het meest prioriteit in het leven heeft.

Leeftijd, Wat is wetenschappelijk gezien de beste leeftijd voor alles?

LEES OOK