Een affaire: deze soorten zijn er

CREDITS: Romain Lours

Het besef dat je een affaire hebt. Wanneer je het bed deelt met een andere vrouw, wanneer je hebt gezoend met een ander meisje. Wat ook de situatie is. Je hebt in ieder geval een emotionele band met elkaar, dat geheim gehouden moet worden en die voornamelijk draait om seks. Dit is tevens het moment waarin je beseft dat jij jouw meisje aan het bedriegen bent. Ook al was dit nooit de bedoeling geweest. Het begin van een affaire is altijd onschuldig en niemand zal er op uit zijn.

Het is belangrijk om te weten dat niemand een affaire zal beginnen wanneer hij of zij volmaakt gelukkig is binnen een relatie. Er moet iets zijn wat niet helemaal lekker loopt, maar dit is vaak moeilijk om vast te stellen. Laten we daarom in ieder geval vaststellen dat niemand van plan is om hun vaste partner of echtgenoot te belazeren. Maar er zitten allerlei redenen achter die uitleggen waarom het wel gebeurt. Motieven om aan te geven waarom jij of iemand naast je vreemdgaat.

Een affaire is verschillende soorten en maten

De affaire die zomaar gebeurt

Dit is een klassieker. Eentje die we vaak terug zien in films en waarvan je niet verwacht dat het gebeurt. Meestal is de persoon die vreemdgaat in een situatie waarin hij of zij zich zwak voelt en de makkelijke weg kiest. Het verhaal van: je hebt een geweldige relatie, maar op een bepaald moment krijgen jullie een flinke ruzie. Jij vlucht het huis uit en zoekt je troost in een bar met een pilsje. Naast je zit een ontzettend knappe dame en jullie raken aan de praat. Dit is het moment dat jij zwak bent en het té gezellig wordt. Van het één komt het ander…

Niet veel later dwarrelt het volgende door je hoofd: “Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?”, “Dit verdient ze echt niet!”, “Dit voelt helemaal verkeerd…”. Dit type affaire laat blijken dat het niets oplost. Vreemdgaan lost niet de ruzie op die jij hebt met je vriendin. Het was even leuk, maar daarna hoef je er niets meer van te horen.

affaire, Een affaire: deze soorten zijn er
Foto: Niki Sanders

De wat als affaire

Vreemdgaan om te ontdekken of dat dezelfde problemen geeft als in je huidige situatie. Kijken of het gras bij de buren groener is. Je bent klaar met de sleur en nieuwsgierig of het beter kan. Deze affaire wordt gebruikt om meer duidelijkheid te krijgen over je relatie. Je bent een beetje in de war en je wilt weten of je betere seks kunt hebben, of niet. Of je gelukkiger bent tijdens de affaire, of niet. Of dat je een betere band hebt met de ander, of niet.

Heb je antwoord gekregen op je vragen en ben je gelukkiger dan voorheen? Dan heeft je affaire wel degelijk nut gehad. Is dit niet het geval, dan was je affaire voor niets geweest en heb jij alles wat je zoekt in een relatie gewoon al thuis op de bank zitten.

De affaire die zorgt voor seksuele opwinding

Je huidige relatie is op seksueel gebied toe aan een opfrisbeurt. Het hebben van hete seks is a long time ago. Dus jij denkt: dit moet ik oplossen. Je gaat vreemd, met de hoop dat je huidige relatie een oppepper krijgt. In de affaire kom je erachter dat het maar een beetje saai is met deze persoon. Maar ondertussen ontdekt je partner dat je vreemdgaat en dat heeft allerlei gevolgen van dien. Toch, hoe vreemd het ook is, wordt het spannender tussen de lakens met je vaste partner. Er ontstaat een soort concurrentie, een drang om het territorium te bewaken. En dan gebeurt er waar jij op hoopte: jullie hebben weer hete seks. Helaas kan de affaire ook in een mislukking eindigen. Jouw partner kan walgen van wat je hebt gedaan. En het vreemdgaan zorgt voor een wat mindere happy ending.

Denk je er makkelijk vanaf zijn gekomen? Dan heb je het fout. Vreemdgaan zorgt natuurlijk voor een flinke deuk in je relatie en je hebt je vertrouwen geschaad. Sorry zeggen is niet genoeg, dus moet jij ervoor zorgen dat je je meisje weer helemaal voor je wint.

affaire, Een affaire: deze soorten zijn er
Foto: Annie Spratt

De schietstoel affaire

Vreemdgaan om je te ontworstelen uit je vaste relatie. Je bent niet gelukkig binnen je relatie, maar durft dit niet toe te geven. Je bent bang om je partner te kwetsen, laat staan je familie en vrienden. Je wilt je relatie verbreken, maar hebt niet de ballen om dit te doen. Een affaire doorbreekt in deze situaties de sleur en het dode punt binnen je huidige relatie. Wanneer dit allemaal herkenbaar is, is er sprake van een schietstoel affaire. Vaak is deze affaire nodig om je huidige situatie definitief te kunnen verbreken.

Het blijven hangen in een relatie dat je geen plezier doet is niet oké. Accepteer dus in deze situatie dat je weet waar je mee bezig bent en wat de gevolgen zijn. Dat is uiteindelijk beter voor iedereen.

De “ik ben op zoek naar mezelf” affaire

Bij deze affaire zit je in een situatie waarin je wilt weten wie je ook alweer bent. Je bent op zoek naar wat je belangrijk vindt in het leven. Je wilt jezelf weer leren kennen, want de echte “ik” ben je inmiddels verloren in je relatie. Bij het aangaan van een affaire vind je jezelf weer terug en dat voelt ontzettend goed. Hier ontdek je dat “jij” nog bestaat. De ambitie of het talent die je vóór je vaste relatie had wordt weer teruggevonden en nog beter, deze wordt gewaardeerd.

De affaire is nodig om je verloren deel van jezelf weer te vinden. Dat is wat je goed doet en vaak is de affaire zelf niet zo’n spektakel.

De affaire die voor afleiding zorgt

In deze situatie heb je een sterke behoefte aan verandering in het leven. Radicale verandering is nodig maar dit is een te hoog gegrepen verlangen. Daarom is een affaire iets wat spanning teweeg brengt en afleiding geeft voor de behoefte aan verandering. Het is kiezen voor de makkelijke weg, want het geeft voor een moment het gevoel van een nieuw leven. Uiteindelijk laat deze affaire zien dat er enorm veel op het spel wordt gezet.

Voorbeeld situatie: je hebt tijdens je fantastische carrière een kindje gekregen. Natuurlijk helemaal geweldig, maar dit brengt wel enorm veel verantwoordelijkheden met zich mee. Je hebt het gevoel dat al je vrijheid is afgenomen en je smacht naar een leven waarin jij de touwtjes weer in handen hebt. Ondanks het feit dat je onwijs veel van je kind houdt, is deze behoefte groot. Het aangaan van een affaire is in zo’n soort situatie precies hetgeen wat nodig is. Tenminste dat denk je, want eigenlijk is het gewoon een simpele afleidingsmanoeuvre.

affaire, Een affaire: deze soorten zijn er
Foto: Toa Heftiba