Deze 5 signalen herkenbaar? Dan weet je dat het tijd is om ontslag te nemen

Misschien vraag je het jezelf wel eens af: is het geen tijd om ontslag te nemen? Met nog honderden mailtjes open en de vragen vanuit je collega’s die maar binnen blijven stromen, zie je soms geen uitweg meer. Je hebt een schijthekel aan je werk, maar het zorgt er wel voor dat je een dak boven je hoofd hebt en er eten op tafel staat. Het blijft een eeuwig dilemma, maar wij weten er gelukkig wel raad mee.

5 signalen die je krijgt als het tijd is om ontslag te nemen

Laten we beginnen met het feit dat je niet de enige bent die dit meemaakt. Er zijn genoeg mensen op de wereld, en misschien wel binnen het bedrijf waar je werkt, die hier vaak over nadenken. Om voor jezelf duidelijk te krijgen waarom je ontslag wilt nemen is het belangrijk om deze vraag te kunnen beantwoorden: waarom ben ik niet blij met mijn werk? Natuurlijk kan je hierop zeggen dat je een gruwelijke hekel hebt aan je baas. Maar probeer eens naar jezelf te kijken. Jij bent tenslotte degene die ontslag wilt nemen.

Als de volgende signalen herkenbaar voor je zijn dan gaat er sowieso iets mis en moet je knopen doorhakken:

Je gaat dood van verveling

Het kan voorkomen dat je doodgaat van verveling op je werk. Je bent niet meer gemotiveerd en de opwinding om iedere dag achter je bureau te zitten is er ook wel af. Het werk dat je doet zorgt er niet meer voor dat je geïnspireerd raakt of met nieuwe ideeën komt. Dit signaal is wel een hele duidelijke, als het zover is dan moet je jezelf achter je oren krabben.

ontslag nemen
Foto: Adrian Swancar

Je lifestyle past niet meer bij je baan

Naarmate je ouder wordt gaan er belangrijke dingen in je leven veranderen. Misschien komt er wel een kleine aan of je bent van plan om in een andere stad te gaan wonen. Het is niet ondenkbaar dat je gaat veranderen als persoon. Vandaar dat het ook mogelijk is dat je huidige baan niet meer bij je past. Zou dit dan een nieuw begin zijn van je carrière?

Je krijgt geen promotie

Jij werkt je elke dag helemaal zoek, maar over een promotie of salarisverhoging kan je alleen maar dromen. Het kan natuurlijk zijn dat een verhoging niet mogelijk is bij jouw huidige baan of dat je baas het gewoon niet ziet zitten. Toch heb je voor jezelf duidelijk gemaakt dat je wilt doorgroeien. Als een extra zakcentje jou drijft, maar er geen enkele mogelijkheid is om daar over te onderhandelen, kan het een reden zijn om te nadenken over een andere baan.

ontslag nemen
Foto: John Schnobrich

Je kan beter

Wanneer je door LinkedIn scrolt zie je allerlei vacatures voorbijkomen die ervoor zorgen dat je eigen baan verschrikkelijk wordt. Of misschien ben je zelfs al een keer gevraagd voor een nieuwe baan. Als die aanbieding of de vacatures maar door je hoofd blijven gaan moet je jezelf afvragen hoe gelukkig op dit moment bent. Toch willen we je wel meegeven: het gras lijkt altijd groener bij de buren.

Je krijgt geen erkenning

Jij bent goed in wat je doet, maar je krijgt niet het idee dat je manager dat ook inziet. Het is een situatie die ervoor kan zorgen dat je denkt aan ontslag nemen. Als je geen schouderklopje krijgt wanneer je een grote opdracht hebt voltooid dan kan het demotiverend werken.

Wanneer deze signalen herkenbaar zijn voor je dan ben je al in een vergevorderd stadium qua twijfelen over ontslag. Ontslag nemen doe je niet zomaar, want er hangt heel wat vanaf. Wat te denken van je eigen onderdak en eten. Mocht je knoop toch hebben doorgehakt hebben we nog een aantal tips voor je, want op een dag je spullen pakken en weglopen zal niet heel succesvol zijn:

  • Bereid je heel goed voor. Praat eerst met je baas of hij nog wat voor je kan betekenen. Misschien is er nog wel een vacature binnen het bedrijf beschikbaar die beter bij je past;
  • Kijk alvast rond terwijl je nog voor jouw huidige werkgever werkt. Update je LinkedIn profiel, verbreed je netwerk en praat met je vrienden hierover. Zo heb je alvast een paar lijntjes uitstaan voordat je echt ontslag neemt;
  • Sluit alles af zoals het hoort. Wanneer je een nieuwe baan hebt gevonden betekent het niet dat jij zomaar alles uit handen kan laten vallen. Neem je verantwoordelijkheid.

ontslag nemen

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden via een modderig zijweggetje langs…