Warhol + KAWS-tentoonstelling belooft een sinistere esthetiek

CREDITS: KAWS, COMPANION 2020, 2020, © KAWS

De popart-esthetiek van Warhol blijft voor altijd iconisch. En wanneer je het werk van deze popart-icoon samensmelt met de hedendaagse kunst van KAWS, heb je een expositie die de kunstwereld op zijn grondvesten doet schudden.

Warhol + KAWS tentoonstelling verkent de duistere onderstromen

De nieuwe tentoonstelling werd afgelopen week aangekondigd, en belooft ons om de duistere thema’s van beide kunstenaars te belichten. ‘De duistere onderstromen in het werk van KAWS en Warhol worden vergoot en duidelijk zichtbaar gemaakt door de twee kunstenaars voor het eerst samen te presenteren’, aldus het Andy Warhol museum zelf. Daarbij wordt er waarschijnlijk gedoeld op de helder gekleurde schedelkarakters van KAWS, gecombineerd met de levendige kleurenpaletten van Warhol die regelmatig het concept van de dood verkende.

Een poging om jonge mensen naar het museum te trekken

De tentoonstelling wordt gecureerd door directeur Patrick Moore, die hiermee hoopt de jongere generatie richting het museum te trekken. ‘We moeten echt jonge mensen naar musea krijgen. En als ik zie hoe jonge mensen reageren op het werk van KAWS, dan weet ik zeker dat dit een succes wordt. Ik hou ervan dat er veel ingangspunten zijn voor jonge mensen met dit werk’, vertelde hij in gesprek met WWD.

Alle details van de Warhol + KAWS tentoonstelling

Tijdens de tentoontstelling wordt onder andere het kenmerkende beeld ‘Kaws, Companion’ getoond: een overszied beeldhouwwerk liggend op de vloer. Ondertussen wordt ‘Ambulance Disaster’ van Warhol uit 1965 boven dit figuur wordt gehangen. Verder worden de donkere onderstromen nog verder duidelijk gemaakt door KAWS-voorliefde voor ‘X’ doorgehaalde ogen, schedels en figuren die plat op de vloer liggen alsof ze zijn ingestort. Vanaf 18 mei debuurt de tentoonstelling voor het eerst in Pittsburgh, waarna het in 2026 eindigt in Tokio.

Warhol KAWS, <strong>Warhol + KAWS-tentoonstelling</strong> belooft een sinistere esthetiek
Foto: Andy Warhol, Ambulance Disaster, 1964-65, Contribution Dia Center for the Arts, ©The Andy Warhol Foundation, Inc.