Zelf IJsbocken en foodpairing | Beer Talks

Food & Drinks

Vorige week: Winterbier

Vorige week hebben we het over winterbieren en de oorsprong hiervan gehad. In de middeleeuwen kregen mensen behoefte aan een bier met een hoger alcoholpercentage. Dit was lekker verwarmend en kon de concurrentie aangaan met, het steeds populairder wordende, wijn. Er is echter een manier om gemakkelijk het alcoholpercentage te verhogen: ijsbocken.

IJsbock

Een eenvoudige methode waarbij je een zwaar bokbier invriest en vervolgens een deel van het ijs weghaalt zodat je overblijft met een geconcentreerd bier met meer alcohol. Dit alles op het eenvoudige feit dat het vriespunt van alcohol veel lager ligt dan van water. Minder water en dezelfde hoeveelheid alcohol betekent een hoger alcoholpercentage!

Zelf IJsbocken voor een hoger alcholpercentage

Dit kan je thuis ook eens proberen. Schenk een donker en zwaar bier in een plastic flesje (anders krijg je een rommeltje in je vriezer red.). Bij voorkeur Hertog Jan Grand Prestige, Kasteel Donker/Chocolate Quad of een Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Blauw.

Je laat het flesje (plastic) een dag in de vriezer liggen en als je hem er uit haalt draai je voorzichtig de dop er af. Je zet het flesje ondersteboven in een karaf en vervolgens laat je hem 30/40/50 minuten uitlekken (afhankelijk hoe zwaar je hem wilt hebben). Vervolgens kan je genieten van je eigen gemaakte ‘bierjägermeister’!

Beer In Plastic Bottles On Snow

Winterbier: Foodpairing

Als je bierstijlen als ijsbock, gerstenwijn, quadrupel, Christmas Ale of bieren luisterend naar de naam ‘winterbier’ gaat combineren met eten moet je, zoals bij alle bierstijlen, op zoek gaan naar balans. Het eten mag de smaak van het bier niet overheersen en vice versa.

Ik heb een 3-gangenmenu bedacht waar elke man blij van gaat worden. De voorbereiding is simpel en je kan gewoon de hele tijd hetzelfde winterbier blijven drinken (variëren mag natuurlijk ook maar het hoeft niet). Houd er rekening mee dat je het bier op dezelfde temperatuur drinkt als het alcoholpercentage en dat je het bier dus niet in de koelkast of buiten zet.

Gang 1:

Oude kaas, belegen kaas, kruidnagelworst en chorizo mooi opgemaakt op een grote plank.

Gang 2:

Een flink stuk rund dichtgeschroeid in de grillpan of BBQ met gegrilde groenten, verse eigen gemaakte friet en een krachtige maiderasaus.

Gang 3:

Pak alle overgebleven chocolade letters die je kan vinden en smelt ze om volgens de eau bain marie methode. Een pan warm water waar je de pan met chocolade inhangt zodat het gaat smelten. Niet op open vuur gaan klooien want dat is gedoemd om te mislukken.

Als alles gesmolten is kan nu volledig naar eigen smaak dingen toevoegen als: rozijnen, marshmallows, nougat, amandelen, pinda’s, hazelnoten, gesuikerde noten, biscuit, cake of andere koeken. Stort alles op een met bakpapier bekleedde bakplaat, ovenschaal, of een andere leuke ludieke vorm…..!!

Smakelijk eten en ik verloot een grote fles winterbier onder diegene die op onze Facebook Pagina een ludieke foto plaatst van de mooie chocolade vorm!

Groeten,

Ivo

Beer. Two beers on wooden table in pub hotel or restaurant. Jug and cup beer.

Menu
Total
0
Share